Κρακελέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κρακελέ (αγγλ. crackele) είναι ειδική τεχνοτροπία που εφαρμόζεται σε έπιπλα και σε αντικείμενα. Συγκεκριμένα τα κρακελέ γίνονται -εκ προθέσεως- στην επιφάνεια υλικών, με διάφορα σχήματα σε ποικίλες αποχρώσεις. Αυτό λαμβάνει χώρα εξαιτίας της μη συμβατότητας της χημικής σύστασης των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται. Το κρακελέ γίνεται για λόγους αισθητικής και διακόσμησης και εφαρμόζεται σε διάφορες επιφάνειες υλικών, όπως λ.χ. ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, αρκεί αρχικά να έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες.[1]

Πολύ συχνά εφαρμόζεται σε επιφάνειες επίπλων με δύο αποχρώσεις, δίνοντας ένα ακανόνιστο σχέδιο που μοιάζει σαν να έχει «σπάσει» η βαφή με τον καιρό. Πρώτα οι επιφάνειες βάφονται με αραιωμένο βερνικόχρωμα ορισμένης χρωματικής παραλλαγής, και κατόπιν πριν προλάβει να στεγνώσει εντελώς η βαφή περνιέται ως δεύτερο, ένα άλλο μη συμβατό υλικό, εντελώς διαφορετικού χρώματος. Πριν προλάβει να στεγνώσει η δεύτερη βαφή «σπάει» η μεμβράνη, δημιουργώντας έτσι διάφορα σχέδια (τύπου κρακελέ).[2] Παραδείγματος χάρη, το βερνικόχρωμα και η λάκα δεν είναι συμβατά χρώματα, δηλαδή έχουν διαφορετική χημική σύνθεση με αποτέλεσμα, όταν έρχονται σε επαφή, να δημιουργούνται τέτοια σχήματα, τύπου κρακελέ, στην επιφάνεια που βάφουμε.

Γενικά το εύρος αυτών των σχημάτων εξαρτάται από την πίεση που εφαρμόζεται με το πιστόλι βαφής. Όλα τα κρακελέ δεν χρειάζονται σφραγιστικό βερνίκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «»Επεξεργασία επιφανειών»» (PDF). Μαρία Ευαγγελάτου, ΟΕΔΒ (Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών), σελ. 226. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2022. 
  2. Σκαρβέλης, Μιχάλης (2019). Τεχνολογία παραγωγής επίπλου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Τζιόλα. σελ. 298.