Κράαλ (φράχτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα τυπικό κράαλ, πλησίον του Μπουλαουάιο τον 19ο αιώνα.

Το Κράαλ (Kraal) (στα Αγγλικά εκτός από kraal λέγεται επίσης craal ή kraul), είναι μια λέξη από τα Αφρικάανς και την Ολλανδική γλώσσα (και που χρησιμοποιείται επίσης στα Αγγλικά της Νότιας Αφρικής) σε μια περίφραξη για βοοειδή ή άλλα ζώα, που βρίσκεται μέσα σε ένα Αφρικανικό οικισμό ή χωριό που περιβάλλεται από έναν αγκαθωτό φράκτη, ένα φράκτη από πασσάλους, τοίχο από λάσπη ή άλλη περίφραξη, σε πρόχειρη κυκλική μορφή. Είναι παρόμοιο με μια περίφραξη της μπόμα στην Ανατολική ή την Κεντρική Αφρική.

Στο Κουρασάο, μια άλλη Ολλανδική αποικία, η περίφραξη λεγόταν "κοράαλ ("koraal"), το οποίο στα Papiamentu μεταφράζεται σε "κούρα" ("kura") (σε χρήση ακόμα και σήμερα, για οποιοδήποτε κλειστό χώρο, όπως ένα κήπο).

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ολλανδική γλώσσα, ένα κράαλ είναι ένας όρος που προέρχεται από την Πορτογαλική λέξη curral,[1] συγγενές με την Ισπανική λέξη corral, η οποία εισήλθε στα Αγγλικά, ξεχωριστά.[2][3] Στην Ανατολική και την Κεντρική Αφρική, η ισοδύναμη λέξη για την περίφραξη του ζωικού κεφαλαίου είναι η "μπόμα", αλλά αυτή έχει πάρει ευρύτερες έννοιες.

Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής, ο όρος "kraal" χρησιμοποιείται στον προσκοπισμό, αναφερόμενος στον Αρχηγό Προσκόπων της ομάδας.

Αγροτικό σπίτι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος αναφέρεται κυρίως στον τύπο των διάσπαρτων αγροτικών σπιτιών-μικρών Αφρικανικών οικισμών, χαρακτηριστικό του λαού Nguni της Νότιας Αφρικής. Παρά το γεγονός ότι από την περίοδο της αποικιοκρατίας, οι Ευρωπαίοι Νοτιοαφρικανοί και ιστορικοί, αναφέρονται συνήθως σε ολόκληρο τον οικισμό ως κράαλ (φράχτης-μαντρί),[nb 1] οι εθνολόγοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι η σωστή αντικειμενική του αναφορά, είναι η περιοχή μαντρώματος των ζώων, εντός μιας αγροικίας. Σύγχρονοι εθνογράφοι καλούν τις πολλές ανθρώπινες κατοικίες εντός μιας αγροικίας (Xhosa: umzi, Ζουλού: umuzi, Σουάζι: umuti) (ενικός indlu· πληθυντικός Xhosa και Ζουλού izindlu, Σουάζι: tindlu).

Οι στάνες των ζώων και οι περιφράξεις που κατασκευάσθηκαν ειδικά για αμυντικούς σκοπούς, επίσης ονομάζονται "κράαλ" ("kraals").

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. το 1894 ο Theal σημειώνει ότι η λέξη κράαλ ...χρησιμοποιείται επίσης για να σημάνει μια συνάθροιση είτε Hottentot είτε Μπαντού καλύβες..., το 1910 ο Kidd περιγράφει το κράαλ ως Οι ιθαγενείς κατοικούν σε κυκλικές καλύβες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από λεπτές βέργες και επιχρισμένες από λάσπη. Το κράαλ αποτελείται από έναν αριθμό τέτοιων καλυβών συγκεντρωμένων κυκλικώς ή σε σχήμα ημισελίνου, ή άλλως στην περίμετρο της ημισελήνου ή του πετάλου. Το 1913, ο Pettman σημειώνει ότι το κράαλ δύναται να αναφέρεται: Σε οποιοδήποτε χωριό ή συγκέντρωση καλυβών.[3][4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Random House Unabridged Dictionary: Kraal: "Origin: 1725–35; < Afrikaans < Portuguese curral pen"
  2. Weekley, Ernest (1912). The Romance of Words. London: John Murray. σελ. 23. 
  3. 3,0 3,1 Theal, George McCall (1894). «Explanation of terms». South Africa (the Cape Colony, Natal, Orange Free State, South African Republic, and all other territories south of the Zambesi). London: Unwin. σελ. xix. 
  4. Kidd, Dudley (1910). South Africa. London: A. and C. Black. 
  5. Pettman, Charles (1913). Africanderisms; a glossary of South African colloquial words and phrases and of place and other names. London, New York: Longmans, Green and co. σελ. 280. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]