Κουρούπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°13′N 24°26′E / 35.217°N 24.433°E / 35.217; 24.433

Κουρούπα
Χάρτης
ΧώρεςΕλλάδα

Η Κουρούπα είναι βουνό στη δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό Ρέθυμνο. Το υψόμετρο της κορυφής Κουρούπα είναι τα 1.001 μ. (984μ. σύμφωνα με τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού). Επίσης στο βουνό υπάρχουν οι κορυφές Κορακιάς στα 736μ. που ήταν Μινωϊκός τόπος λατρείας απο τα αρχαία χρόνια και η Κυριμιανού στα 805μ. που ήταν οικισμός των αρχαίων Κρητών ανάμεσα στο 12ο και στον 8ο αιώνα π.Χ.

Ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εκτείνεται και ανατολικότερα απο τα Σφακιά, στα νότια του Νομού Ρεθύμνης, δημιουργώντας μια μικρή οροσειρά παράλληλη προς την παράλια ζώνη του νομού που συμπεριλαμβάνει τις κύριες κορυφές Κρυονερίτη και Κουρούπα. Στα νοτιοανατολικά του βουνού βρίσκεται το γνωστό Κουρταλιώτικο φαράγγι και στα βορειοδυτικά το Φαράγγι του Κοτσυφού. Στη κορυφή της Κουρούπας βρίσκεται μία κεραία τηλεπικοινωνιών και ο σύγχρονος ναός του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής), που κτίστηκε σε αντικατάσταση του παλαιού ομώνυμου ναού, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα, μισογκρεμισμένος. Η κορυφή είναι προσβάσιμη από δύο χωματόδρομους οι οποίοι στα μισά της διαδρομής ενώνουν μεταξύ τους. Ο ένας ξεκινάει από το χωριό Ατσιπάδες στη βόρεια πλευρά του βουνού και ο άλλος λίγο πιο χαμηλά απο το χωριο Κοξαρέ επίσης στη βόρεια πλευρά του βουνού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται τα χωριά Ασώματος, Μαριού και Μύρθιος ενώ στη βορειοδυτική ο οικισμός Κάνεβος. Απο τη κορυφή ο επισκέπτης έχει θέα προς το Λιβυκό πέλαγος, όλο το νότιο Ρέθυμνο και τα Σφακιά.

Η περιοχή αυτή στα νότια παράλια του Νομού Ρεθύμνου, είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση του Γυπαετού αφού εδώ αναπαράγεται ένα από τα τέσσερα τελευταία αναπαραγωγικά ζευγάρια τόσο της Κρήτης όσο και των Βαλκανίων. Εδώ βρίσκουν εξάλλου καταφύγιο κι άλλα είδη προτεραιότητας όπως τα Όρνια (15 αναπαραγωγικά ζευγάρια), ο Χρυσαετός (ένα ζευγάρι) και ο Σπιζαετός (ένα ζευγάρι). Η σημασία της περιοχής για τα αρπακτικά εξηγείται κι από τη γεωγραφική της θέση αφού η Κουρούπα είναι συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα βουνά των Λευκών Ορέων (ως τελευταίο παρακλάδι στο Ν. Ρεθύμνης) και εκείνων της Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Κρήτης (Ψηλορείτης και Κέδρος).