Κουρεώτις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μία από τις λιγότερο γνωστές εορτές των αρχαίων Αθηναίων ήταν τα λεγόμενα Απατούρια, τριήμερη πολιτική εορτή, της οποίας η τρίτη και τελευταία ημέρα λεγόταν «κουρεώτις».

Τα Απατούρια ήταν μια γιορτή πολιτική που γινόταν κατά τον μήνα Πυανεψιώνα (15 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου) προς τιμήν της Απατουρίας Αθηνάς, του Διός Φρατρίου και του Μελαναίγιδος Διονύσου.

Αφορμή της ήταν η μονομαχία του Μέλανθου και του Ξάνθου από τη Βοιωτία και η νίκη του Μέλανθου με απάτη, όταν οι Βοιωτοί και οι Αθηναίοι πολεμούσαν μεταξύ τους για την Οινόη.

Η τρίτη ημέρα ονομάζονταν Κουρεώτις, γιατί κατά την διάρκειά της ενέγραφαν τους κούρους, δηλαδή τα μικρά αγόρια, που ήταν τριών ή τεσσάρων ετών στους φράτερες. Την ίδια ημέρα γινόταν και έλεγχος της προόδου των φοιτούντων στα σχολεία παιδιών και απαγγέλλονταν διάφορα ποιήματα και χωρία διαφόρων συγγραφέων[1]. Οι μαθητές που αρίστευαν βραβεύονταν.

Όσο για τους φράτερες πρέπει να γνωρίζουμε αυτό: μετά τον Ίωνα οι φυλές ήταν τέσσερις, από τον Κλεισθένη έγιναν δέκα και κατόπι έγιναν δώδεκα. Κάθε φυλή χωρίστηκε στα τρία. Το ένα τρίτο της φυλής ονομάστηκε τριττύς και έπειτα πατρία ή φατρία, και φράτερες αυτού που άνηκαν στην ίδια φυλή και φατρία, επειδή ήταν συγγενείς μεταξύ τους[2], και σε αυτούς τους φράτερες γινόταν η εγγραφή των αγοριών.

Κατά την εορτή επίσης οι πατέρες πρόσφεραν σε θυσία τα «κούρεια» (ονομασία των αμνών που θυσιάζονταν αυτή την ημέρα), οι οποίοι στη συνέχεια προσφέρονταν στους φράτορες «προς ευωχία».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ἡ δὲ Κουρεῶτις ἡμῖν οὖσα ἐτύγχανεν Ἀπατουρίων. Τὸ δὴ τῆς ἑορτῆς σύνηθες ἑκάστοτε καὶ τότε συνέβη τοῖς παισίν: ἆθλα γὰρ ἡμῖν οἱ πατέρες ἔθεσαν ῥαψῳδίας. πολλῶν μὲν οὖν δὴ καὶ πολλὰ ἐλέχθη ποιητῶν ποιήματα [...]

  2. [...] μετὰ δὲ ταῦτα ἐγίγνετο Ἀπατούρια, ἐν οἷς οἵ τε πατέρες καὶ οἱ συγγενεῖς σύνεισι σφίσιν αὐτοῖς. [...]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]