Κουκλοθέατρο Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κουκλοθέατρο Αθηνών (1 Μαρτίου 1939-15 Απριλίου 1984), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κουκλοθέατρα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Μαρτίου του 1939 η ζωγράφος Ελένη Θεοχάρη-Περράκη, η οποία είχε κατασκευάσει ήδη τον Μπάρμπα Μυτούση, αποφάσισε να ιδρύσει ένα Κουκλοθέατρο, το οποίο πήρε το όνομα του βασικού ήρωά των έργων του. Από την επομένη, ξεκίνησε τις περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και η επιτυχία ήταν τεράστια.

Εισαγωγή νέων προσώπων και μεταφορά στην τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966, εισήχθησαν στο Κουκλοθέατρο 2 νέοι χαρακτήρες, τους οποίους δημιούργησε γνωστή συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο Κλούβιος και η Σουβλίτσα, που έγιναν τα ανιψοουδάκια του Μπάρμπα Μυτούση. Την 1 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, τα έργα που παρουσιάζονταν στο Κουκλοθέατρο ξεκίνησαν να μεταδίδονται από την τηλεόραση του ΕΙΡΤ.

Μόνιμη εγκατάσταση για τη Χειμερινή περίοδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 1970 το Κουκλοθέατρο αυτό δεν είχε μόνιμη στέγη για το Χειμώνα. Όμως τον Οκτώβριο του έτους αυτού, βρέθηκε το Αμφιθέατρο της ΧΕΝ στην οδό Αμερικής 11 στο Σύνταγμα, και σ' αυτό το χώρο δίνονταν όλες οι παραστάσεις τις Χειμερινές Θεατρικές Περιόδους. Οι παραστάσεις των έργων στο Κουκλοθέατρο αυτό για το Χειμώνα ξεκινούσαν τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου κάθε χρόνου και διαρκούσαν μέχρι την Κυριακή των Βαΐων του επόμενου, οπότε λήγει και η επίσημη Χειμερινή Θεατρική Περίοδος, επειδή από την Κυριακή του Πάσχα και μετά, ξεκινούσε τις περιοδείες στην επαρχία. Μόνιμοι συνεργάτες της Ελένης Θεοχάρη-Περάκη ήταν οι: Έπη Πρωτονοταρίου και Ανθούλα Ξανθού ως ζωγράφοι (άφησαν ένα σπουδαίο εικαστικό έργο), τα κείμενα ήταν της Ελένης Κοτσίρη (διακρίνονται για την ευελιξία, το κέφι και την αμεσότητά τους). Η Κεούλα Κατσούρη ήταν υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις και η μουσικός Έρση Παπαστάμου τα τελευταία 15 χρόνια.

Οριστική διάλυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χειμερινή Θεατρική Περίοδος 1983-1984 ήταν η τελευταία για το Κουκλοθέατρο αυτό. Στις 15 Απριλίου του 1984 (εκείνη την ημερομηνία έπεσε η Κυριακή των Βαΐων για το συγκεκριμένο έτος) το Κουκλοθέατρο Αθηνών τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του μετά από 45 ολόκληρα χρόνια. Οι πρώτες κούκλες οι οποίες έπαιρναν μέρος στις παραστάσεις του σήμερα βρίσκονται στο Θεατρικό Μουσείο. Το σπίτι στη οδο Δώρας Δύστριας στο Λυκαβητό με όλο το αρχείο και τις κούκλες ανοίκουν στο Μουσείο Μπενάκη.