Κοστάντσο Β΄ Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κοστάντσο Β΄ Σφόρτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Φεβρουαρίου 1510
Γκραντάρα
Θάνατος1512
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΤζιοβάνι Σφόρτσα[1] και Ginevra Tiepolo[1]
ΟικογένειαΟίκος των Σφόρτσα
Θυρεός

Ο Κοστάντσο Β΄, ιταλ. Costanzo II (24 Φεβρουαρίου 1510 - 1512) από τον Οίκο των Σφόρτσα ήταν κύριος τού Πέζαρο (1510-12).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Τζοβάννι κυρίου τού Πέζαρο και της τρίτης συζύγου του Τζινέβρα Τιέπολο. Δεύτερη σύζυγος τού πατέρ του ήταν η Λουκρητία Βοργία, αλλά ο γάμος τους δηλώθηκε άκυρος από τον Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄, λόγω της υποτιθέμενης ανικανότητας τού γαμπρού. Ο Κονστάντσο Β΄ αρχικά είχε βαπτιστεί Τζοβάννι-Μαρία.

Έπειτα από επτά έτη ο Τζοβάννι έκανε γάμο με τη Τζινέβρα και έκανε μόνο ένα τέκνο, τον Τζοβάννι-Μαρία. Πέντε μήνες μετά τη γέννησή του τέκνου, ο Τζοβάννι απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, που άλλαξε το όνομά του σε Κοστάντσο Β΄ και έγινε ο 4ος κύριος τού Πέζαρο. Επίτροπος ορίστηκε ο θείος του Γκαλεάτσο Σφόρτσα.

Το 1512 απεβίωσε και νόμιμος διάδοχός του ήταν ο θείος του Γκαλεάτσο Σφόρτσα. Όμως ο επικυρίαρχος τού Πέζαρο Πάπας Ιούλιος Β΄ αποφάσισε να κρατήσει τη διακυβέρνηση της κυριότητας και να μην επιτρέψει τη διαδοχή. Έτσι ο Κοστάντσο Β΄ ήταν ο τελευταίος των Σφόρτσα στην κυριότητα τού Πέζαρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "La Signoria degli Sforza". Gradara.com. Retrieved 2013-08-15.