Κορώνα muraria

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προσωποποίηση της θεάς Τύχης, που απεικονίζεται με την κορώνα muraria βασισμένο σε έργο του Ευτυχίδη της Σικυώνας .

Η κορώνα muraria (λατινικά: corona muralis), που ονομάζεται επίσης κορώνα turrita όταν εμφανίζονταν στυλιζαρισμένοι πύργοι, ήταν η κορώνα που χρησιμοποιούσαν ως τιμή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν το μεγαλύτερο σύμβολο της στρατιωτικής αξίας και ανήκε στον πρώτο άνθρωπο που είχε αναρριχηθεί στις οχυρώσεις μιας εχθρικής πόλης.

Χαρακτηριστικά της κορώνας muraria[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κορώνα ήταν φτιαγμένη από χρυσό, με τη μορφή οδοντωτών τοίχων και πυργίσκων . Ήταν μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές τιμές και ανατέμνονταν μόνο μετά από προσεκτική έρευνα για να ανακαλυφθεί ποιος είχε την υπεροχή στην αναρρίχηση τοίχων.

Η κορώνα πήρε τον συμβολισμό της ελληνιστικής εποχής με τον οποίο συμβολισμό χρησιμοποιήθηκε για να απεικονισθεί η θεά Τύχη που φορούσε την κορώνα muraria, όπου ήταν η προσωποποίηση της τύχης μιας πόλης, παρόμοια με τη ρωμαϊκή θεά Φορτούνα. Η κορώνα muraria ήταν επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα της θεάς Κυβέλης. Ωστόσο, αυτή η κορώνα ήταν από ξύλο .

Ο νεαρός Publius Cornelius Scipio Emiliano, ο μελλοντικός καταστροφέας της Καρχηδόνας, κέρδισε την κορώνα muraria κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκστρατείας στην Ισπανία [1] .

Εραλδική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κορώνα muraria είχε μεγάλη τύχη στην εραλδική, όπου έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σαν οικόσημα πόλης. Σε αυτές τις παραστάσεις η κορώνα φαίνεται να αντιπροσωπεύει τα τυπικά τείχη ενός κάστρου ή μιας μεσαιωνικής πόλης . Ακόμη και σήμερα, η κορώνα muraria χρησιμοποιείται στην αστική και διοικητική εραλδική σκηνή πολλών χωρών.

Η κορώνα muraria χρησιμοποιείται ακόμα στην ιταλική εραλδική πολιτεία για να συμβολίσει την κορώνα του δήμου, ασημένια και χωρίς πύργους, που εκπροσωπείται στα οικόσημα των ιταλικών δήμων ή την κορώνα της πόλης, επιχρυσωμένη με οκτώ πύργους (εκ των οποίων πέντε είναι ορατοί) κρατώντας τον τίτλο της πόλης . Η κορώνα εμφανιζόταν τότε στα οικόσημα των σωμάτων του ιταλικού στρατού και εκείνου της Πολεμικής Αεροπορίας .

Η κορώνα turrita είναι τελικά ένα εικονογραφικό χαρακτηριστικό της Italia turrita, μια συμβολική προσωποποίηση του έθνους .

Eπαρχία Η κορώνα της επαρχίας (εκτός από τις ειδικές παραχωρήσεις) σχηματίζεται από έναν χρυσό κύκλο, γεμάτο από ένα ομαλό κορδόνι στις άκρες, που περιέχει δύο κομμένα κλαδιά, ένα από δάφνη και ένα από φυσικό δρυς, που βγαίνουν από το στέμμα, και έξω από τον χρυσό κύκλο.
πόλη Η κορώνα της πόλης (εκτός από τις ειδικές παραχωρήσεις) έχει πυργίσκους (που χαρακτηρίζεται σαν αιχμές σε σχήμα πύργου), που σχηματίζεται από έναν χρυσό κύκλο ανοιχτό από οκτώ πόρτες (πέντε ορατές) με δύο κορδόνια τοίχων στα άκρα, τα οποία στηρίζουν οκτώ πύργους (πέντε ορατοί) ενωμένοι με τοίχους, όλα σε χρυσό και οι τοίχοι με μαύρο χρώμα.
Κύριο λήμμα: Corona (araldica)
Κοινή Η κοινή κορώνα αποτελείται από ένα κύκλο τοίχων που ανοίγει από τέσσερις πόρτες (τρεις από τις οποίες είναι ορατές) με δύο κορδόνια τοίχων στα περιθώρια που στηρίζουν έναν τοίχο που περιβάλλεται από δεκαέξι πόρτες (εννέα ορατές) όπου η καθεμία είναι ολοκληρωμένη με χαλίκια (ghibelline), όλα το υπόλοιπο σε χρώμα ασημί και οι τοίχοι με μαύρο χρώμα.
Κύριο λήμμα: Corona (araldica)
Κύριο άρθρο: Corona (heraldry)

Χρήση στον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορώνες στην εραλδική δημοκρατία της Γαλλίας:</br> 1. Πρωτεύουσα (Παρίσι) 2. Πρωτεύουσα του Τμήματος 3. Κοινή
Κορώνες στην εραλδική δημοκρατία της Πορτογαλίας :</br> 1- freguesia; 2-Χωριό 3 Πόλη . 4-Πρωτεύουσα (Λισαβόνα)
Κορώνες στην εραλδική δημοκρατία της Ρουμανίας:</br> 1. Χωριό 2. Κοινή 3. Πόλη 4. Πρωτεύουσα
Κορώνα muraria στην εραλδική δημοκρατία της Βραζιλίας:</br> 1. Χωριό 2. Κοινή 3. Πόλη 4. Πρωτεύουσα
Κορώνες muraria στην καταλανική αστική εραλδική δημοκρατία (σύγχρονες εκδόσεις) Κορώνα muraria που χρησιμοποιείται στη Γερμανία (Βερολίνο) Κορώνα muraria που χρησιμοποιείται στη Σουηδία

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτερεύουσες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mural crowns στο Wikimedia Commons