Κορώνα (μουσική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: κορώνα.
Το μουσικό σύμβολο της κορώνας
Τριγωνική κορώνα (συνήθως βραχεία)
Τετράγωνη κορώνα (συνήθως μακρά)

Η κορώνα είναι σύμβολο της μουσικής σημειογραφίας και σηματοδοτεί την επιμήκυνση της διάρκειας μιας νότας ή παύσης. Τοποθετείται πάνω ή κάτω από τη νότα, χωρίς να αποσαφηνίζεται επακριβώς η χρονική επιμήκυνση - ο διπλασιασμός της χρονικής αξίας δεν είναι ασυνήθιστος. Η κορώνα απαντάται από τον 15ο αιώνα σε έργα του Γκιγιώμ Ντυφαί και του Ζοσκέν· μπορεί να εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο ενός έργου, αν και πιο συχνά στην κατακλείδα μιας περιόδου, ή στο τέλος ενός κομματιού.

Στην εποχή του Μπαρόκ και ειδικότερα στα χορικά του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ η κορώνα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας φράσης, παρά την χρονική επιμήκυνση αυτή καθαυτή.[1] Στα σημεία όπου εμφανίζεται, ο εκτελεστής οφείλει να «αναπνεύσει», διαχωρίζοντας έτσι τις μουσικές περιόδους. Στις δε άριες ντα κάπο της εποχής, η κορώνα ενέχει τη σημασία διαχωρισμού των δύο μερών που συναποτελούν την άρια· ο εκτελεστής στη λήξη της επιστρέφει στην αρχή και ολοκληρώνει στο σημείο της κορώνας. Στις σύγχρονες εκδόσεις αυτό συχνά αποσαφηνίζεται με την προσθήκη της ιταλικής λέξης fine, που σημαίνει τέλος. Από την άλλη, στο κοντσέρτο της περιόδου η κορώνα σηματοδοτεί την καντέντσα, το σημείο δηλαδή του έργου, όπου το σολιστικό όργανο εκτελεί κατά μόνας ένα αυτοσχεδιαστικό πέρασμα· η καντέντσα δεν καταγράφεται νότα προς νότα και ο ελεύθερος χαρακτήρας της έχει ως σκοπό την ανάδειξη της δεινότητας του εκτελεστή, αλλά και των δυνατοτήτων του οργάνου.

Στη νεότερη εποχή πολλοί συνθέτες επιλέγουν να αποσαφηνίζουν την ακριβή διάρκεια της κορώνας, προσθέτωντας εντός παρενθέσεων τη διάρκεια σε δευτερόλεπτα. Σε άλλες περιπτώσεις, αναγράφεται η λέξη lunga ή brevis, σηματοδοτώντας τη μακρά ή βραχεία φύση της. Εναλλακτικά, ο συνθέτης μπορεί να επιλέξει τη χρήση δύο ξεχωριστών συμβόλων κορώνας, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί νόρμα στη σύγχρονη μουσική σημειογραφία.

Τέλος, η κορώνα ενίοτε σημειώνεται και πάνω από τη διαστολή, ενέχοντας τη σημασία μικρής παύσης. Αντ' αυτού ο συνθέτης μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει το σύμβολο της τομής (caesura, συμβολίζεται με //), που έχει την ίδια σημασία. Στην περίπτωση που η παύση αφορά ολόκληρη την ορχήστρα ή το μουσικό σύνολο, η κορώνα συνοδεύεται από τη συντομογραφία G.P., που σημαίνει Γενική Παύση (από την γερμ. Generalpause ή την αγγλ. General Pause). Ο τρόπος αυτός διευκολύνει τους εκτελεστές και τον μαέστρο, ώστε να ξεχωρίζουν με ταχύτητα τις παύσεις που αφορούν στο μέρος του καθενός και αυτές που αφορούν ολόκληρο το σύνολο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Taylor, p.77

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]