Κοντρέιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
«Κοντρέιλζ» πίσω από τους κινητήρες αεροσκάφους

Με τον διεθνή όρο Κοντρέιλ και στον πληθυντικό κοντρέιλζ, χαρακτηρίζεται το "νεφικό ίχνος" ή "ίχνος συμπύκνωσης ατμού" που αφήνει πίσω του αεροσκάφος που κινείται (ίπταται) σε μεγάλο ύψος. Ο όρος προέρχεται εκ της αγγλικής "contrails" και αυτός ως σύντμηση του όρου "Condensation trails" (= ίχνη συμπύκνωσης). Τα κοντρέιλζ είναι ορατά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλούμενα επίσης και νεφικά μονοπάτια, ή μονοπάτια ατμού. Από μετεωρολογικής άποψης και παρατήρησης τα κοντρέιλζ συμπεριλαμβάνονται στα είδη των νεφών. Ο όρος "νεφικό ίχνος" είναι περισσότερο στρατιωτικός.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα contrails είναι λεπτά τεχνητά γραμμικά νέφη ατμού που προέρχονται κυρίως από τη συμπύκνωση των αερίων εξάτμισης των κινητήρων των αεροσκαφών, από την καύση της βενζίνης, που παρατηρούνται πίσω και σε μικρή απόσταση από τους κινητήρες στη διάρκεια της πτήσης. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, αυτά ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο γραμμικό σύνολό τους δημιουργούν τα νεφικά ίχνη. Μπορεί όμως και να προκληθούν από τις αλλαγές της ασκούμενης πίεσης του αέρα, λόγω ταχύτητας, (υψηλής ώσης), στις λεγόμενες δίνες wingtip, στην επιφάνεια των πτερυγίων, και στην υγρασία του αέρα, όπου στη περίπτωση αυτή τα κοντρέιλζ παρατηρούνται στις άκρες των πτερυγίων και όχι πίσω από τους κινητήρες, ενώ το παρατηρήσιμο μήκος τους είναι πολύ μικρό.
Συνηθέστερα επειδή τα εξερχόμενα αέρια του αεροσκάφους έχουν υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να δημιουργηθεί νεφικό ίχνος, θα πρέπει η θερμοκρασία του αέρα να είναι πολύ χαμηλή, περίπου στους -40 °C. Αν ο αέρας είναι υγρός τα ίχνη αυτά δημιουργούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως σε χαμηλότερο ύψος πτήσης. Συνηθέστερο ύψος που παρατηρούνται νεφικά ίχνη είναι περίπου τα 8.000 μέτρα, ή 26.000 πόδια, όπου και η παραπάνω αντίστοιχη θερμοκρασία του αέρα μειούμενη.

Εξ αυτών γίνεται αντιληπτό ότι κύριοι παράγοντες της δημιουργίας κοντρέιλζ είναι η θερμοκρασία, η υγρασία και το ύψος πτήσης. Ανάλογα δε της τιμής αυτών των παραγόντων είναι και ο χρόνος παρατήρησης των κοντρέιλζ που κυμαίνεται από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά.

Αεροπορική τακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πολεμικό αεροσκάφος που κινείται σε μεγάλο ύψος χωρίς ν΄ αφήνει πίσω του ίχνη συμπύκνωσης είναι δυνατόν να διέλθει κατά τη διάρκεια ημέρας πάνω από μία περιοχή απαρατήρητο και ενδεχομένως να εκτελέσει πολεμική αποστολή πριν να ενεργοποιηθούν τα αμυντικά μέσα της περιοχής υπεράνω της οποίας ίπταται. Αντίθετα επειδή τα ίχνη συμπύκνωσης είναι ορατά από μεγάλη απόσταση επιτρέπουν τον έγκαιρο συναγερμό των δυνάμεων εδάφους.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει το στρατιωτικό αεροσκάφος να λάβει κατάλληλες προφυλάξεις για την αποφυγή δημιουργίας contrails τα οποία και ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική ανίχνευσή του, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του υψομέτρου. Οι δε μετεωρολόγοι των αεροπορικών βάσεων θα πρέπει προς τούτο , ειδικότερα σε περιόδους έντασης καταστάσεων, να προβλέπουν επιμελώς τα ύψη στα οποία με την υπάρχουσα καιρική κατάσταση είναι δυνατή η δημιουργία ιχνών συμπύκνωσης, ενημερώνοντας σχετικά τους κυβερνήτες των αεροσκαφών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Γ΄ (συμπλήρωμα), σελ.822.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα