Κομοδίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα κομοδίνο είναι μικρού μεγέθους έπιπλο με συρτάρια που τοποθετείται εντός της κρεβατοκάμαρας πλησίον ενός κρεβατιού. Τα σύγχρονα κομοδίνα ποικίλουν σε μέγεθος, συχνά είναι με ένα δύο συρτάρια ή και με μικρό πορτάκι, συρόμενο ή μη. Χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τα στοιχεία που μπορεί να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ένα επιτραπέζιο φωτιστικό, ξυπνητήρι, τηλέφωνο, ποτήρι, φακό ή φάρμακα.

Προτού οι τουαλέτες εσωτερικών χώρων να γίνουν συνηθισμένες, η κύρια λειτουργία ενός κομοδίνου ήταν να περιέχει ένα δοχείο νυκτός. Ως αποτέλεσμα, τα νυχτερινά κομοδίνα ήταν συχνά μικρά ντουλάπια, μερικές φορές εξοπλισμένα με συρτάρι, και συνήθως περιείχαν έναν κλειστό αποθηκευτικό χώρο πίσω από ένα ή περισσότερα πορτάκια. Ένας άλλος όρος που μερικές φορές δόθηκε σε τέτοια έπιπλα είναι ο κομό.

Τα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά κομοδίνα αντίκες έχουν συνήθως ένα συρτάρι και έναν κλειστό αποθηκευτικό χώρο με μία πόρτα. Μπορούν να στολιστούν με χρυσό φινίρισμα φύλλων, χάλκινο ή παρκέ.

Το ξύλο και το ταμπλό είναι τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κομοδίνων.