Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (2001)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Коммунистическая Партия Советского Союза
Kommunisticheskaya Partiya Sovetskogo Soyuza
ΗγέτηςΣεργκέι Αλεξάντροφ
Ίδρυση21 Ιουλίου 2001 (2001-07-21)
Διάσπαση απόΈνωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης
ΈδραΜόσχα, Ρωσία
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροαριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΠρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Διεθνές Κομμουνιστικό Σεμινάριο (έχει καταργηθεί)
Χρώματα     Κόκκινο
Σημαία κόμματος
Ιστότοπος
cpsu.by
Πολιτικό σύστημα πρώην Σοβιετική Ένωση
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (ρωσικά: Коммунистическая Партия Советского Союза, Kommunisticheskaya Partiya Sovetskogo Soyuza; συντόμευση: КПСС), δημιουργήθηκε το 2001 ύστερα από τη διάσπαση της «Ένωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης». Το 2001 δημιουργήθηκε μετά από διαφωνίες του Όλεγκ Σένιν και Γκενάντι Ζιουγκανόφ για τη δημιουργία ενός ενωμένου κομμουνιστικού κόμματος της Ένωσης της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.[1]

Το 2008 υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στο ΚΕΚΡ-ΡΚΚ και τις οργανώσεις του ΚΚΣΕ 2001 στη Ρωσία για ενοποίηση τους και μετονομασία του σε ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ. Έτσι το 2011 το ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ εντάχθηκε και στο ΚΚΣΕ 2001 μαζί με πολιτικές οργανώσεις όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Λευκορωσίας (Οργάνωση του ΚΚΣΕ στη Λευκορωσία), την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας. Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ 2001 εκλέχθηκε το 2010 ο Σεργκέι Αλεξαντρόφ.

*Η Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ ιδρύθηκε το 1993. Το 1994 εξέλεξε Γενικό Γραμματέα τον Ολέγκ Σένιν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ το 1990. Μετά τη διάσπαση της το 2001 Γενικός Γραμματέας της έγινε ο Γκέναντι Ζιουγκάνοφ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Οι εξελίξεις στην Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ. Ριζοσπάστης. 11 Φεβρουαρίου 2001. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2021.