Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ρωσικά: Российская Коммунистическая Рабочая Партия‎‎) ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 1991 στη βάση της «Κίνησης Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» του ΚΚΣΕ. Ά Γραμματέας από το 1993 μέχρι το 2021 ήταν ο Βίκτορ Τιούλκιν. Από το 2021 Ά Γραμματέας είναι ο Στεπάν Μαλέντσοφ Η επίσημη εφημερίδα του κόμματος και όργανο του είναι η «Εργαζόμενη Ρωσία». Η νεολαία του κόμματος ονομάζεται Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι).

Στις βουλευτικές εκλογές του 1995 το σχήμα των (ΚΕΚΡ, ΡΚΚ, Εργαζόμενη Ρωσία) με ονομασία «Κομμουνιστές- Εργαζόμενη Ρωσία-Για την ΕΣΣΔ» απέσπασε (4.5%) και εξέλεξε έναν βουλευτή στη Δούμα τον Βίκτορ Τιούλκιν. Στις βουλευτικές εκλογές του 1999 το σχήμα των (ΚΕΚΡ, ΡΚΚ) με ονομασία «Κομμουνιστές και Εργαζόμενοι της Ρωσίας - Για την ΕΣΣΔ» απέσπασε (2.2%). Στις βουλευτικές εκλογές του 2003 το ΚΕΚΡ-ΡΚΚ συμφώνησε με το ΚΚΡΟ να συμπεριληφθούν υποψήφιοι του στις λίστες του. Το ΚΕΚΡ μέσα από τις λίστες του ΚΚΡΟ εξέλεξε βουλευτή τον Βίκτορ Τιούλκιν. Το «Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας – ΡΟΤ ΦΡΟΗΤ» είναι ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που δημιούργησε το ΚΕΚΡ με σκοπό την οργάνωση των εργατικών αγώνων αλλά και την καταγραφή του ως πολιτικού κόμματος για τη συμμετοχή στις εκλογές. Το «Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας – ΡΟΤ ΦΡΟΗΤ» το 2012 κατέγραψε 60.000 μέλη. Στις τοπικές εκλογές της Αγίας Πετρούπολης το 2016 απέσπασε περίπου 10.000 ψήφους (1%). Για τις Προεδρικές εκλογές του 2018 πρότεινε υποψήφια τη Ναταλία Λισίτσινα εργάτρια συνδικαλίστρια στο εργοστάσιο Κιρόφσκι Ζαβόντ. Παρότι μαζεύτηκαν 110.000 υπογραφές σύμφωνα με τις κρατικές αρχές την ώρα της προθεσμίας είχαν σταλεί ταχυδρομικά μόνο οι 90 χιλιάδες και έτσι δεν έγινε δεκτή η υποψηφιότητα που θέλει 100 χιλιάδες υπογραφές στήριξης του υποψηφίου προέδρου.

Το ΚΕΚΡ είναι μέλος του ΚΚΣΕ 2001 από το 2011. Επίσης είναι μέλος της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας». Το 2008 υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στο ΚΕΚΡ-ΡΚΚ και τις οργανώσεις του ΚΚΣΕ 2001 στη Ρωσία για ενοποίηση τους και μετονομασία του σε ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ. Έτσι το 2011 το ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ εντάχθηκε και στο ΚΚΣΕ 2001 μαζί με πολιτικές οργανώσεις όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Λευκορωσίας (Οργάνωση του ΚΚΣΕ στη Λευκορωσία), την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας.