Κομιτώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομιτώ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεταίρα
ηθοποιός
Περίοδος ακμής6ος αιώνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣίττας
ΤέκναΑίλια Σοφία
ΑδέλφιαΑναστασία
Θεοδώρα (αυτοκράτειρα)

Η Κομιτώ ήταν Βυζαντινή ηθοποιός, μιμάδα, ήταν κόρη του Ακακία και η μεγαλύτερη αδελφή της Θεοδώρας και της Αναστασίας. Μέσω της Θεοδώρας, η Κόμιτώ ήταν κουνιάδα του αυτοκράτορα του Ιουστινιανού Α΄. Η μυστική ιστορία του Προκόπιου είναι η κύρια πηγή γι' αυτήν. Η Κομιτώ αναφέρεται επίσης από τον Ιωάννη Μαλάλα, τον Θεοφάνη τον Ομολογητή και τον Γεώργιο Κεδρηνό[1].

Ο πατέρας της, ο Ακάκιος, ήταν αρκτοτρόφος της Πράσινης φατρίας του ιπποδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα της, το όνομα της οποίας δεν έχει καταγραφεί, ήταν χορεύτρια και ηθοποιός[2]. Μετά το θάνατο του πατέρα της, ήταν επτά ετών τότε, η μητέρα της έφερε τα παιδιά της στολισμένα με λουλούδια στον ιππόδρομο και τα παρουσίασε ως βοηθούς της στο πλήθος. Οι περισσότερες πληροφορίες από αυτό το παλαιότερο μέρος της ζωής της προέρχονται από τη μυστική ιστορία του Προκοπίου, που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον. Οι κριτικοί του Προκοπίου (του οποίου το έργο αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που είναι σοβαρά απογοητευμένος με τους ηγέτες του) απέρριψαν το έργο του ως μια πολύ προκατειλημμένη πηγή, αλλά δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν μερικά από τα γεγονότα.

Ο Προκόπιος αφηγείται για την Κομιτώ όταν πέθανε ο πατέρας της η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε και διεκδίκησε την θέση του πρώην συζύγου της για τον νέο σύζυγο, αλλά ο Αστερίσιος υπεύθυνος των Πρασίνων, με δωροδοκία από άλλον αρνήθηκε[3]. Ο σύγχρονος ιστορικός Τζέιμς Άλλαν Έβανς (James Allan Evans), επισημαίνει ότι τα θεάματα με ζώα εμφανίζονταν μεταξύ των αγώνων αρμάτων. Η θέση του εκπαιδευτή ζώων για τις διάφορες παρατάξεις συχνά περνούσε από τον πατέρα στον γιο. Αλλά ο Ακάκιος δεν άφησε κανένα γιο και ο δεύτερος σύζυγος της χήρας του είχε μια ασθενέστατη αξίωση για τη θέση του[4]. Συνεχίζει ο Προκόπιος ότι τότε οι Βένετοι πρόσφεραν την δική τους θέση στον πατριό της Κομιτώ.

Όταν οι τρεις αδελφές έφθασαν στην ηλικία των κοριτσιών, η μητέρα τους τις έβαλε στην τοπική σκηνή . Μάλιστα η Κομιτώ έγινε μία από τις κορυφαίες ηθοποιούς της εποχής της[3].

Ο Ιωάννης Μαλάλας καταγράφει ότι η Κομιτώ παντρεύτηκε τον στρατηγό Σίττα το 528. Ο γάμος καταγράφεται επίσης από τον Θεοφάνη και τον Κεδρηνό[1] οι Σίττας και Κομιτώ πιθανολογήται ότι είναι οι γονείς της Σοφίας, που διαδέχτηκε τη Θεοδώρα ως βυζαντινή αυτοκράτειρα, η Σοφία καταγράφεται ως ανιψιά της Θεοδώρας<[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Martindale, Jones & Morris (1992), pp. 329
  2. The Prosopography of the Later Roman Empire 2 Volume Set., J. R. Martindale, 1992 Cambridge University Press, p.1240
  3. 3,0 3,1 «Procopius of Caesarea, The Secret History, chapter 9. 1927 translation by Richard Atwater». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. James Allan Evans, "Theodora (Wife of Justinian I)"
  5. J. B. Bury, History of the Later Roman Empire from the Death of Theodosius I to the Death of Justinian (1923)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Baker, G.P.. Justinian: The Last Roman Emperor. Cooper Square Press, 2002 (1-2, 53, 290, 334). Print.
  • Martindale, John R.; Jones, A.H.M.; Morris, John (1992), The Prosopography of the Later Roman Empire - Volume III, AD 527–641, Cambridge University Press, ISBN 0-521-20160-8