Κολπική υποπλασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η υποπλασία του αιδοίου ή κολπική υποπλασία είναι η υπανάπτυξη ή η ελλιπής ανάπτυξη του γυναικείου κόλπου. Πρόκειται για μια γενετική ή συγγενής ανωμαλία του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος.

Σημάδια και συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κολπική υποπλασία μπορεί να ποικίλει σε σοβαρότητα από το να είναι μικρότερος σε μέγεθος ο κόλπος από το κανονικό ή να απουσιάζει τελείως. Η απουσία του κόλπου είναι το αποτέλεσμα της κολπικής αγενεσίας. Διαγνωστικώς, μπορεί να μοιάζει με κολπική απόφραξη, η οποία μπορεί να προκαλείται από αδιάτρητο υμένα ή λιγότερο συχνά από ένα εγκάρσιο κολπικό διάφραγμα.

Συχνά σχετίζεται με το σύνδρομο Μάγιερ-Ροκιτάνσκυ-Κέστνερ-Χάουζερ, στο οποίο το πιο κοινό χαρακτηριστικό είναι η απουσία της μήτρας σε συνδυασμό με έναν παραμορφωμένο ή ελλείποντα κόλπο, παρόλο που υπάρχουν φυσιολογικές ωοθήκες και φυσιολογικά εξωτερικά γεννητικά όργανα. Σχετίζεται επίσης με την τραχηλική αγενεσία, στην οποία υπάρχει η μήτρα αλλά απουσιάζει ο τράχηλος της μήτρας. Η πάθηση είναι πιο επείγουσα όταν υπάρχει εμμηνορροϊκή μήτρα αλλά με παρεμπόδιση ροής από την μήτρα, γεγονός που οδηγεί στην αιματόμητρα. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια αιτία είναι η μυλλεριανή αγενεσία και το πλήρες σύνδρομο έλλειψης ευαισθησίας στα ανδρογόνα.[1]

Επιδημιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υποπλασία του αιδοίου εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε 1 ανά 4.000-5.000 γεννήσεις θηλυκών βρεφών. Συχνά δεν γίνεται αντιληπτή μέχρι την εφηβεία, όταν ο πόνος και η έλλειψη εμμηνοροϊκής ροής υποδηλώνουν την παρουσία της πάθησης.[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Callens, Nina; De Cuypere, Griet; De Sutter, Petra; Monstrey, Stan; Weyers, Steven; Hoebeke, Piet; Cools, Martine (2014-09). «An update on surgical and non-surgical treatments for vaginal hypoplasia». Human Reproduction Update 20 (5): 775–801. doi:10.1093/humupd/dmu024. ISSN 1460-2369. PMID 24899229. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24899229/. 
  2. «THE ARTIFICIAL VAGINA : Obstetrical & Gynecological Survey» (στα αγγλικά). LWW. https://journals.lww.com/obgynsurvey/Citation/1966/04000/THE_ARTIFICIAL_VAGINA.41.aspx. Ανακτήθηκε στις 2021-03-31.