Κολάρο (BDSM)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα κολάρο στυλ BDSM που λυγίζει στο πίσω μέρος.
Κλειδωμένο κολάρο με λουρί

Στο πλαίσιο του BDSM, ένα κολάρο είναι ένα αξεσουάρ οποιουδήποτε υλικού που φοριέται από ένα άτομο γύρω από το λαιμό, για να δείξει την υποτακτική ή την σκλαβική του θέση σε μια σχέση BDSM. Μερικά άτομα διεξάγουν επίσημες τελετές με το κολάρο, οι οποίες θεωρούνται ότι ουσιαστικά επισημαίνουν τη σχέση τους, με παρόμοιο τρόπο όπως μιας τελετής γάμου και το κολάρο να έχει παρόμοια σημασία με ένα γαμήλιο δαχτυλίδι. Η στάνταρ μορφή ενός κολάρου είναι μια μαύρη δερμάτινη λωρίδα γύρω από τον λαιμό, συχνά με μεταλλικούς γάντζους (D-rings) που προστίθενται για να επιτρέπουν τη σύνδεση του λουριού, σχοινιού ή άλλα είδη περιορισμού· αλλά για να είναι πιο διακριτικοί δημοσίως, κάποιοι μπορεί να φορούν ένα συνηθισμένο τσόκερ ή ένα κολιέ με κοσμήματα για τον ίδιο συμβολικό σκοπό.

Τα κολάρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια ρόλων που περιλαμβάνουν ερωτική ταπείνωση, επειδή υποδηλώνουν τον χειρισμό και την θέση του άλλου ως κατοικίδιο, ειδικά όταν φοριούνται με λουρί.

Κατασκευή και εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πιο συνηθισμένο υλικό για ένα κολάρο είναι το δέρμα, και πολλοί χρησιμοποιούν κανονικά κολάρα σκύλου με πόρπη. Άλλα υλικά περιλαμβάνουν καουτσούκ, PVC και μέταλλο (συνήθως ανοξείδωτο χάλυβα· ωστόσο, μερικές πηγές προσφέρουν εκδόσεις πολύτιμων μετάλλων). Πολλά κολάρα κατασκευάζονται με διάφορα υλικά και μπορούν επίσης να διακοσμηθούν με ποικίλους τρόπους. Τα κολάρα περιλαμβάνουν συχνά πόρπες, ιμάντες και γάντζους, λουκέτα και άλλα προσαρτήματα.

Κολάρα λύκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κολάρο λύκου είναι ένα κολάρο με μακριά καρφιά, που θεωρούνται διακοσμητικά. Αυτά τα κολάρα χρησιμοποιούνταν κανονικά για την προστασία των σκύλων από τους λύκους, αλλά τα κολάρα λύκου έχουν πια υιοθετηθεί και από την κοινότητα του BDSM. Ωστόσο, τα καρφιά θεωρούνται επικίνδυνα και γι' αυτό τα κολάρα αυτά χρησιμοποιούνται με προσοχή. Ορισμένα κολάρα λύκου έχουν τα καρφιά επικαλυμμένα με πλαστικό για πρόσθετη προστασία.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Spiked dog Collars». The Dog House. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2007.