Κοινό των Ευβοιέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κοινό των Ευβοιέων (αρχαία ελληνικά: τὸ κοινὸν τῶν Εὐβοιέων[1]) ήταν ένα είδος ομοσπονδίας (κοινόν), στο οποίο συμμετείχαν οι πόλεις της Ευβοίας στην αρχαία Ελλάδα. Το κοινό υπήρχε από το 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ.

Το κοινό αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη βασιλεία του Δημήτριου του Πολιορκητή (βασίλευσε το 294-288 π.Χ.), αλλά δεν αναφέρεται πάλι σε κάποιο σωζόμενο γραπτό μέχρι το 194 π.Χ.. Σύμφωνα με τα νομίσματά του, το κοινό επιβίωσε και κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενδεχομένως ακόμη και μέχρι την διοικητική αναδιοργάνωση του Διοκλητιανού (βασίλεψε το 284-305).[1] Ήταν μια πλήρης ομοσπονδία (συμπολιτεία) των πόλεων-κρατών, με τη δική της βουλή και εκκλησία του δήμου, ομοσπονδιακούς νόμους, κοινό νόμισμα (ωστόσο οι πόλεις είχαν το δικαίωμα να εκδίδουν δικά τους κέρματα), και είχε δικαίωμα έκδοσης προξενίας. Ο επικεφαλής του κοινού ονομαζόταν ηγεμόνας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Schwahn, Walther (1931). "Sympoliteia". Realencyclopädie der Classischen Altertumswissenschaft. Band IV, Halbband 7, Stoa-Symposion. col. 1171–1266.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wallace, W. P. (1956). The Euboian League and its Coinage. Numismatic Notes and Monographs, No. 134. New York: American Numismatic Society.