Κοινωνία των Μπασκιρικών Γυναικών της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κοινωνία των Μπασκιρικών Γυναικών της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν (μπασκιρικά: Башҡортостан Республикаһының Башҡорт ҡатын-ҡыҙҙары йәмғиәте, ρωσικά: Общество башкирских женщин Республики Башкортостан) είναι μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε για να ενισχύσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το ρόλο της στην κοινωνικο-πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, την οικογένεια, την ενδυνάμωση, τη διατήρηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού και της γλώσσας των Μπασκίρ τις λαϊκές παραδόσεις και τις τέχνες.

Η έδρα της βρίσκεται στο Μπασκορτοστάν, στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας Ουφά.

Γενικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημόσια οργάνωση "Κοινωνία των Μπασκιρικών Γυναικών της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν" ιδρύθηκε στην Ούφα κατά την Ιδρυτική Συνέλευση στις 17 Νοεμβρίου 1990[1].

Το 2007, υπήρχαν 30 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Η οργάνωση συμμετέχει ενεργά σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι Μέρες των πόλεων και περιφερειών του Μπασκορτοστάν, σε εθνικές γιορτές, σε διαγωνισμούς, σε επιστημονικά και πρακτικά συνέδρια. Επίσης προσφέρει φιλανθρωπική βοήθεια σε ορφανοτροφεία, βοηθάει στην προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής και άλλα.

Ο Μπασκιρικός σύλλογος Γυναικών είναι ένας από τους διοργανωτές δημοκρατικών και περιφερειακών οργανισμών, όπως η "Πρότυπη Νεαρή Οικογένεια", "Διαγωνισμός Ομορφιάς"[2], "Εθνική Φορεσιά των Μπασκίρ". Επίσης διοργανώνει τους διαγωνισμούς Μπασκίροι ποιητές-παραμυθάδες, "καλή Μητέρα", τις αργίες "Συνάντηση των συγχωριανών", "Γενεαλογικό δέντρο", "Τραγούδι ενός νανουρίσματος" και άλλα.

Ο Μπασκιρικός Σύλλογος Γυναικών, είναι μέλος της Ένωσης Γυναικών του Μπασκορτοστάν και του Παγκόσμιου Κορολτάι των Μπασκίρ. Η Κοινωνία συνεργάζεται με τον Διαπεριφερειακό Δημόσιο Οργανισμό Γυναικών για την προώθηση της διατήρησης των παραδόσεων από τους τουρκόφωνους πληθυσμούς, με τη Παγκόσμια Ένωση των Γυναικών του Τουρκικού Κόσμου, με τη δημόσια οργάνωση "Ακ Τιρμά" και άλλα.

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1]Sitdikova G.R. Society of Bashkir Women. / / Article in the Bashkir Encyclopedia (Ρωσικά)