Κλίμακα μήκους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία κλίμακα μήκους (longitude scale) φέρεται σε όλους τους ναυτικούς χάρτες τους λεγόμενους μερκατορικούς η κλίμακα επί της οποίας μετρώνται τα γεωγραφικά μήκη.

Η κλίμακα αυτή ανάγεται στον Ισημερινό που στον μερκατορικό χάρτη παρίσταται ως ευθεία γραμμή και που οι γεωγραφικοί παράλληλοι πολλαπλασιαζόμενοι με την τέμνουσα του πλάτους τους απεικονίζονται ίσες με τον ισημερινό παράλληλες γραμμές ανεξαρτήτως πλάτους.
Κατά συνέπεια την κλίμακα μήκους αποτελεί ο Ισημερινός, ή οι παράλληλοι πλάτους του χάρτη και είναι ισομερής σ΄ όλη την έκταση αυτού, (του χάρτη).

Οι απεικονιζόμενοι μεσημβρινοί που φέρονται ώς κάθετες ευθείες επί των παραλλήλων και του Ισημερινού, φερόμενες με διαφορά μήκους (Δλ) 1° περιλαμβάνουν 60 ισομερείς υποδιαιρέσεις όπου κάθε μία θα έχει γραμμικό μήκος ίσο με τη μονάδα του χάρτη και θα αντιπροσωπεύει Δλ= 1΄ της μοίρας. Στην πραγματικότητα όμως επί της Γης το γραμμικό μήκος Δλ=1΄ δεν είναι σταθερό σ΄ όλα τα πλάτη, αλλά ίσο προς το ισημερινό μίλι (1855 μ.) επί συν.φ. Το γεγονός αυτό είναι η αιτία που απαγορεύει τη χρήση της κλίμακας μήκους για την μέτρηση αποστάσεων, αφού θα πρέπει κάθε φορά την όποια διαφορά μήκους σε αριθμό πρώτων της μοίρας να πολλαπλασιάζουμε με τη σχέση 1855συν.φ.

  • Συνεπώς η κλίμακα μήκους χρησιμοποιείται μόνο για υποτύπωση ή λήψη του γεωγραφικού μήκους ενός γεωγραφικού στίγματος
    και ουδέποτε για μέτρηση αποστάσεων.

Η κλίμακα μήκους στους ναυτικούς χάρτες φέρεται στο άνω και κάτω περιθώρια αυτών καθώς και σε τυχόν ενδιάμεσο παράλληλο που φέρεται διαιρεμένος σε μοίρες και πρώτα μήκους. Σε Λιμενοδείτες πιθανόν να υφίστανται και υποδιαιρέσεις σε δεύτερα της μοίρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χ. Ντούνης - Α. Δημαράκης "Ναυτιλία και ναυτικοί υπολογισμοί" Πειραιάς 1969. σελ.51.