Κλάκσβικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 62°13′26″N 06°34′43″W / 62.22389°N 6.57861°W / 62.22389; -6.57861

Κλάκσβικ
Το Κλάκσβικ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κλάκσβικ
62°13′26″N 6°34′43″W
Χώρα Δανία
Νήσοι Φερόες Νήσοι Φερόες
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κλάκσβικ
Γεωγραφική υπαγωγήΜπόρντοϊ
 • ΔήμαρχοςΧέιν Μόρτενσεν
Έκταση72
Υψόμετρο24
Πληθυσμός5.032[1]
Ταχ. κωδ.FO-100, FO-110
Ζώνη ώραςΜέσος χρόνος Γκρίνουιτς
Ιστότοποςhttp://www.torshavn.fo/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κλάκσβικ (φεροϊκή: Klaksvík) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Νησών Φερόες μετά το Τόρσχαβν. Η πόλη βρίσκεται στο Μπόρντοϊ, το οποίο είναι ένα από τα βορειότερα νησιά. Η πόλη έχει 5.032 κατοίκους (εκτίμηση 1-2023).[1] Είναι το διοικητικό κέντρο του δήμου του Κλάκσβικ.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος οικισμός στο Κλάκσβικ χρονολογείται από την εποχή των Βίκινγκ, αλλά από τον 20ό αιώνα και έπειτα η περιοχή συγχωνεύθηκε για να αποτελέσει μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη των Φερόες που έγινε πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο για τα Βόρεια Νησιά και τις Νήσους Φερόες συνολικά. Το Κλάκσβικ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο όρμους. Αποτελεί ένα σημαντικό λιμάνι για την αλιευτική βιομηχανία και έχει ένα σύγχρονο αλιευτικό στόλο. Αρχικά, εκεί όπου βρίσκεται τώρα το Κλάκσβικ υπήρχαν τέσσερα αγροκτήματα. Με την πάροδο του χρόνου, μεγάλωσαν σε τέσσερα χωριά τα: Βόγκουρ, Μιρκιανόιρι, Γκέραρ και Ουπσαλίρ, τα οποία τελικά συγχωνεύθηκαν και δημιουργήθηκε η πόλη του Κλάκσβικ το 1938. Αυτό που πυροδότησε την ανάπτυξη της πόλης ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού καταστήματος για όλα τα βόρεια νησιά.

Το ζυθοποιείο Föroya Bjór στο Κλάκσβικ είναι ένα οικογενειακό ζυθοποιείο των Φερόες, το οποίο ιδρύθηκε το 1888. Ο κριός είναι το σύμβολο της ζυθοποιίας από τα πρώτα χρόνια. Από τον Αύγουστο του 2007, όταν η επιχείρηση Restorffs Bryggjarí έπαψε να λειτουργεί, το Föroya Bjór έγινε ο μοναδικός παραγωγός μπύρας και αναψυκτικών στις Φερόες Νήσους.

Με το άνοιγμα της υποθαλάσσιας σήραγγας στο Λεϊρβόικ, του τούνελ των Βόρειων νησιών (Norðoyatunnilin) τον Απρίλιο του 2006, το Κλάκσβικ απέκτησε μια φυσική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα των Νήσων Φερόες και μπορεί πλέον να θεωρηθεί ένα από τα βασικά της λιμάνια. Πραγματοποιούνται αρκετές δραστηριότητες για την εκμετάλλευση αυτής της συμβίωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου βιομηχανικού πάρκου που βρίσκεται στην είσοδο της σήραγγας. Το Κλάκσβικ φιλοξενεί το Summarfestivalurin, το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ στις Νήσους Φερόες.

Η εκκλησία Christianskirkjan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία Christianskirkjan, που χτίστηκε το 1963, είναι η πρώτη εκκλησία στη Σκανδιναβία που χτίστηκε σε παλαιό σκανδιναβικό στιλ. Η κατασκευή της οροφής είναι η ίδια με εκείνη που βρίσκεται στις αίθουσες των Βίκινγκ. Αυτή η οροφή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κατάλληλη για εκκλησιαστικά κτίρια, καθώς η ακουστική σε αυτήν την εκκλησία είναι καλύτερη από ό,τι σε άλλες με παρόμοιο μέγεθος. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την οροφή κρέμεται μια παλιά βάρκα 8 ατόμων, από το Βιαρέιι (Viðareiði), η οποία χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει τον ιερέα μεταξύ χωριών.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κλάκσβικ ήταν μια απομονωμένη πόλη μέχρι το 2006, όταν άνοιξε το Norðoyatunnilin. Τακτικά δρομολόγια λεωφορείων συνδέουν τώρα την πόλη με το Τόρσχαβν, την πρωτεύουσα των Νήσων Φερόες, ενώ μικρότερες γραμμές λειτουργούν για το Fuglafjørður, το Κούνοϊ και το Viðareiði. Επίσης υπάρχει πορθμείο για το Κάλσοϊ. Από το 2014, ένα αστικό λεωφορείο (Bussleiðin) συνδέει τα απομακρυσμένα μέρη με το κέντρο της πόλης και τα ταξί προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες λεωφορείων και το πλοίο προς το Κάλσοϊ λειτουργούν από την Strandfaraskip Landsins, την εταιρεία δημοσίων μεταφορών των Νήσων Φερόες. Υπάρχει ένα ελικοδρόμιο (ICAO: EKKV) το οποίο έχει κυρίως πτήσεις στα απομονωμένα νησιά όπως το Φούγκλοϊ και το Σβίνοϊ, καθώς και για το Τόρσχαβν.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές είναι μερικές από τις αθλητικές ενώσεις στο Κλάκσβικ: Ο τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος είναι η ΚΙ Κλάκσβικ, η τοπική λέσχη γυμναστικής είναι η Klaksvíkar Fimleikafelag. Στη χειροσφαίριση υπάρχουν δύο λέσχες, μία για τους άνδρες και μία για τις γυναίκες. Η λέσχη χειροσφαίρισης των γυναικών είναι η Stjørnan ενώ η λέσχη χειροσφαίρισης των ανδρών είναι η Ομάδα του Κλάκσβικ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Επίσημη εκτίμηση
  2. «Δήμος Κλάκσβικ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]