Κηφεύς (τουφέκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κηφεύς είναι ελληνικό τουφέκι σχεδιασμένο από τον Αθανάσιο Καλλιγέρη της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων. Παράγεται από το 1995 και ονομάστηκε από ένα αρχαίο μυθικό βασιλιά. Το Κηφεύς διαθέτει φυσίγγια 7.62 x 51 mm ΝΑΤΟ.

FAIRFOX 2000 - Tο πρώτο Ελληνικό κυνηγετικό ραβδωτό τυφέκιο.

H Ελληνική Βιομηχανία Όπλων ΕΒΟ ξεκίνησε τη σχεδίαση του από τον Αθανάσιο Καλλιγέρη  το 1982 και προχώρησε στη παραγωγή του το 1984, στο εργοστάσιό της στο Αίγιο. Τα κριτήρια για την σχεδίαση ήταν:

α) Απλός μηχανισμός ως προς την λειτουργία και την κατασκευή.

β) Χαμηλό κόστος κατασκευής

γ) Ανθεκτικό κλείστρο στα δημοφιλή κυνηγετικά φυσίγγια διαμετρήματος 30-06,308 win,6,5x55se

Η παράγωγη των τυφεκίων FAIRFOX άρχισε το 1984 και σταμάτησε στα τέλη της ίδιας δεκαετίας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 10.000 τυφέκια τα οποία εξήχθησαν με μεγάλη εμπορική επιτυχία, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες. Η αδυναμία πώλησης του όπλου στην Ελλάδα για κυνήγι (λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας που επιμένει να χαρακτηρίζει κάθε όπλο με ραβδωτή κάννη ως «πολεμικό» ήταν ένας από τους βασικούς λογούς που σταμάτησε η παράγωγη του. Ένα όπλο που ακόμη σήμερα κυνηγάει τριχωτό θήραμα στα σκανδιναβικά δάση έχοντας γράψει τη δική του ιστορία και πλέον είναι συλλεκτικό κομμάτι !!!! Η ποιότητα και η σχεδίαση του όπλου ήταν τέτοια που το 1995 με βάση τον κορμό και το κλείστρο του FAIRFOX σχεδιάστηκε μια σειρά όπλων ειδικής ακρίβειας για στρατιωτική και αστυνομική χρήση όπως το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτου Κηφεύς το οποίο πήρε το όνομα του από το όνομα του βασιλιά της Κερυνειας στην περιοχή Αιγιαλείας και ιδρυτή της κατεχόμενης σήμερα Κερύνειας της Κύπρου Κηφέα

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν μόνο δύο παραλλαγές του όπλου:

  • Κηφεύς-Σ: Μια παραλλαγή του Κηφεύς για το στρατιωτικό προσωπικό.
  • Κηφεύς-Α: Μια παραλλαγή του Κηφεύς για το αστυνομικό προσωπικό με ελαφρώς μεγαλύτερη, βαρύτερη, εξωτερικά ραβδωτή κάνη.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]