Κεντραρχίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεντραρχίδες
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Middle Miocene to Recent
Κέντραρχος ο μακρόπτερος (Centrarchus macropterus)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφα (Perciformes)
Οικογένεια: Κεντραρχίδες (Centrarchidae)

Sunfish range
Γένη

Ακάνθαρχος (Acantharchus)
Αμβλωπλίτης (Ambloplites)
Αρχοπλίτης (Archoplites)
Κέντραρχος (Centrarchus)
Εννεάκανθος (Enneacanthus)
Λεπόμις ή Λεπομίς[1][2] (Lepomis)
Μικρόπτερος (Micropterus
Pomoxis

Οι Κεντραρχίδες (Centrarchidae), αποτελούν ιδιαίτερη οικογένεια ψαριών, γλυκών υδάτων, που ανά τον κόσμο εντοπίζονται μόνο στις ΗΠΑ, εξ ου και ονομάζονται "αμερικάνικες πέρκες".

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα τρία τουλάχιστον αγκάθια στο εδρικό πτερύγιο. Το ραχιαίο πτερύγιο διακρίνεται σε δύο ανόμοια μέρη, το εμπρόσθιο με αγκαθωτές ακτίνες και το οπίσθιο με μαλακές. Πρόκειται γενικά για μικρά ψάρια που δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 15 εκατοστά, αλλά και μη εδώδιμα. Είναι σαρκοφάγα και αδηφάγα ψάρια που τρώνε κυρίως τους γόνους άλλων ψαριών, και λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, θεωρούνται, ιδιαίτερα σε μικρές λίμνες, πολύ καταστρεπτικά για άλλα είδη ψαριών.

Στην οικογένεια αυτών των ψαριών κατατάσσονται οκτώ γένη ο "Ακάνθαρχος", (Acantharhus), ο " Αμβλωπλίτης", (Ambloplites), ο "Αρχοπλίτης", (Archoplites), ο "Εννεάκανθος", (Enneacanthus), ο "Κέντραρχος", (Centrarchus), ο "Λεπόμις", (Lepomis), ή "Λεπομίς", ο "Μικρόπτερος", (Micropterus), και ο "πομόμις", (Pomomis).

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια των Κεντραρχιδών ανήκει στην υπόταξη των Περκοειδών.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σημειώνεται ότι μια λίμνη έκτασης 10 στρεμμάτων μπορεί να δώσει μέχρι 200 περίπου κιλά πέρκες το χρόνο, αφού οι μεγαλύτερες τρώνε τις μικρότερες.
  • Το είδος Eupomotis gibbosus - ο καμπούρης, που συνηθέστερα ονομάζεται "ηλιόψαρο", που φέρει λαμπερά χρώματα και θεωρείται πολύ διακοσμητικό ψάρι, έχει εισαχθεί ήδη στην Ευρώπη από το τέλος του 19ου αιώνα, και κυρίως σε λίμνες της Ιταλίας. Επίσης ο "Μικρόπτερος ο σολομοειδής", (Micropteros salmoides), που μοιάζει με σολωμό, και ο "Μικρόπτερος του Ντολομιέ", (Micropterus dolomieui), που φέρει κάθετες κηλίδες σε όλο το σώμα μέχρι και την ουρά, επίσης έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη πλην όμως δεν φέρονται να έχουν εγκλιματιστεί όπως το προηγούμενο είδος.
  • Το είδος "Λεπόμις ο μακρόχειρος", (Lepomis macrochirus), τρώει και καρκινοειδή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Π. Δρανδάκη τ. ΙΔ΄ σ.214
  • "Ο Κόσμος των Φυτών και των Ζώων" τ. 2ος, σ. 230.