Καταστροφή στο αεροδρόμιο της Τενερίφης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κουφάρι του αεροσκάφους της KLM στον διάδρομο

Στις 27 Μαρτίου 1977, στις 17:07:49 τοπική ώρα, δύο επιβατικά αεροπλάνα τύπου Boeing 747, που εξυπηρετούσαν τις πτήσεις KLM 4805 και Pan Am 1736, συγκρούσθηκαν σε διάδρομο του Βόρειου Αεροδρομίου της Τενερίφης (τότε «Los Rodeos»)[1] στα Κανάρια Νησιά.[2][3] Η σύγκρουση αυτή προκάλεσε τον θάνατο 583 ανθρώπων και παραμένει μέχρι σήμερα το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην ανθρώπινη ιστορία.

Μια βομβιστική τρομοκρατική επίθεση που είχε προηγηθεί στο Αεροδρόμιο Γκραν Κανάρια και προκάλεσε μόνο τραυματισμούς, είχε ως αποτέλεσμα την ανακατεύθυνση πολλών πτήσεων στο Los Rodeos, μεταξύ των οποίων και των δύο που προκάλεσαν το δυστύχημα. Σύντομα στο αεροδρόμιο δημιουργήθηκε συμφόρηση από τα παρκαρισμένα αεροσκάφη, που κατέλαβαν όλη την επιφάνεια του μοναδικού τροχοδρόμου και τα προς αναχώρηση αεροσκάφη υποχρεώθηκαν να στέκονται στον διάδρομο προσαπογειώσεων. Τούφες πυκνής ομίχλης σέρνονταν στο αεροδρόμιο, οπότε η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη για τους κυβερνήτες και τον πύργο ελέγχου.[2][3]

Η σύγκρουση συνέβη όταν το αεροσκάφος της KLM άρχισε να τρέχει με μέγιστη ισχύ για απογείωση, ενώ το αεροσκάφος της Pan Am, τυλιγμένο στην ομίχλη, βρισκόταν στον διάδρομο ετοιμαζόμενο να στρίψει στον τροχόδρομο. Η σύγκρουση και η πυρκαγιά που προκλήθηκε σκότωσε όλους τους επιβαίνοντες στο πρώτο σκάφος και τους περισσότερους από τους επιβαίνοντες στο δεύτερο, όπου επεβίωσαν 61 άνθρωποι στο εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους.[2][3]

Αναπαράσταση με γραφικά υπολογιστή της στιγμής πριν από τη σύγκρουση. Μέρος της ομίχλης έχει αφαιρεθεί, ώστε να είναι ορατά τα αεροσκάφη.

Οι μετέπειτα έρευνες των ισπανικών αρχών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η απόφαση του κυβερνήτη της KLM Γιάκομπ Φελντχόιζεν φαν Ζάντεν (Jacob Veldhuyzen van Zanten) να απογειωθεί, επειδή είχε νομίσει λανθασμένα ότι είχε δοθεί άδεια για απογείωση από τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας. Ολλανδοί ερευνητές έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην αμοιβαία παρεξήγηση στη ραδιοεπικοινωνία ανάμεσα στο πλήρωμα της KLM και τον έλεγχο κυκλοφορίας, αλλά τελικώς η KLM παραδέχθηκε πως το δικό της πλήρωμα έφερε την ευθύνη για το δυστύχημα και συμφώνησε να αποζημιώσει τους συγγενείς όλων των θυμάτων.

Η καταστροφή είχε μόνιμη επίδραση στην πολιτική αεροπορία, αναδεικνύοντας ειδικότερα τη ζωτική σημασία της χρήσεως προτυποποιημένης φρασεολογίας στις ραδιοεπικοινωνίες.[4]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tedeschi, Diane (Ιούνιος 2019). «Crash in the Canary Islands». Air & Space Magazine. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «580 killed in history's worst air disaster». Eugene Register-Guard. Associated Press (Oregon): σελ. 1A. March 28, 1977. https://news.google.com/newspapers?id=j9ZVAAAAIBAJ&sjid=JOADAAAAIBAJ&pg=6267%2C6928131. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Dutch pilot blamed for air disaster». Eugene Register-Guard. Associated Press ((Oregon)): σελ. 1A. March 29, 1977. https://news.google.com/newspapers?id=kNZVAAAAIBAJ&sjid=JOADAAAAIBAJ&pg=6418%2C7066417. 
  4. Baron, Robert. «The Cockpit, the Cabin, and Social Psychology». Global Operators Flight Information Resource. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]