Καταδυτικό ρολόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
καταδυτικό ρολόι SEIKO PROSPEX scuba diver's, με μηχανισμό kinetic.
Χαρακτηριστικό των καταδυτικών ρολογιών είναι οι φωσφορίζουσες ενδείξεις, ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι.
Καταδυτικό ρολόι Omega Seamaster Planet Ocean (ref.2200.50.00)
Βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (Η E V)
καταδυτικό ρολόι CITIZEN AQUALAND Eco Drive
CASIO Frogman
CITIZEN Rromaster diver's

Ως καταδυτικό θεωρείται ένα ρολόι όταν είναι σχεδιασμένο και πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια μιας κατάδυσης. Η τυπική υδατοστεγανότητα για ένα καταδυτικό ρολόι είναι 200-300 μέτρα (650-980 πόδια), αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ρολόγια με υδατοστεγανότητα ακόμη και πάνω από 1000 μέτρα. Τα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια είναι πιστοποιημένα με τα κριτήρια ISO 6425[1], τα οποία ξεχωρίζουν τα ρολόγια που προορίζονται για επαγγελματικής φύσης καταδύσεις σε μεγάλα βάθη, από εκείνα που είναι πιστοποιημένα με ISO 2281 και προορίζονται για κολύμπι και ψυχαγωγικής μορφής δραστηριότητες στη θάλασσα. Συνήθως τα καταδυτικά ρολόγια έχουν την ένδειξη diver's ή professional.

Όπως όλα τα ρολόγια, έτσι και τα καταδυτικά, διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μηχανισμό που χρησιμοποιούν. Έτσι έχουμε αυτόματα (μηχανικά) καταδυτικά ρολόγια, quartz αναλογικά ή ψηφιακά, quartz kinetic (η μπαταρία τους φορτίζεται με τη φυσική κίνηση του χεριού) και quartz ηλιακά (η μπαταρία τους φορτίζεται με το φως, είτε του ήλιου είτε μιας τεχνητής πηγής φωτός).

Διάκριση των ρολογιών σύμφωνα με τη στεγανότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένδειξη Καταλληλότητα Παρατηρήσεις
Water Resistant 30 m / 3 ΑΤΜ - bar Τυχαία επαφή με νερό. Ακατάλληλο για κολύμπι - κατάδυση.
Water Resistant 50 m / 5 ΑΤΜ - bar κατάλληλο για κολύμπι. Ακατάλληλο για κατάδυση.
Water Resistant 100 m / 10 ΑΤΜ - bar κατάλληλο για κολύμπι, ψαροντούφεκο, σέρφινγκ, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ . Ακατάλληλο για κατάδυση.
Water Resistant 200 m / 20 ΑΤΜ - bar κατάλληλο για επαγγελματική δραστηριότητα στη θάλασσα. Κατάλληλο για κατάδυση σε μικρό βάθος.
Diver's 100 m (Τα ρολόγια με ένδειξη Diver's 100 m και 150 m είναι συνήθως παλιότερα μοντέλα). Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος. κατάλληλο για κατάδυση - ακατάλληλο για μεγάλης διάρκειας κατάδυση σε βάθος.
Diver's 200 m ή 300 m Κατάλληλο για κατάδυση (scuba diving) σε βάθος. Τυπική στεγανότητα για τα σύγχρονα καταδυτικά ρολόγια.
Diver's 300+ m Κατάλληλο για κατάδυση κορεσμού(saturation diving). Τα ρολόγια αυτά διαθέτουν και βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (HeV).

Βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (HeV)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά καταδυτικά ρολόγια τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει βαλβίδα διαφυγής Ηλίου γνωστή και ως Η E V (Helium Escape Valve), η οποία μπορεί να είναι αυτόματη ή χειροκίνητη (με τη μορφή κορώνας). Λόγω άγνοιας υπάρχει μια παραφιλολογία για το σκοπό και τη χρήση της. Και πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πως η βαλβίδα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καταδύσεις. Πόσο μάλλον με καταδύσεις μικτών αερίων (και Ηλίου). Σύμφωνα με τo νόμο του Μπόιλ (Boyle) ο όγκος ενός αερίου σε σταθερή θερμοκρασία είναι αντιστρόφως ανάλογος της πίεσής του. Δηλαδή, αύξηση της πίεσης οδηγεί σε μείωση του όγκου ενός αερίου. Σε καταδύσεις κορεσμού (saturation diving), όταν οι δύτες δεν εργάζονται, βρίσκονται μέσα στο σταθμό βάσης, όπου ζουν σε ένα περιβάλλον που έχει την ίδια πίεση με το βάθος που εργάζονταν (υπερβαρικό περιβάλλον) και συνεχίζουν να αναπνέουν το ίδιο μείγμα αερίων που ανέπνεαν κατά την κατάδυση (αν ανέπνεαν κατά την κατάδυση 15% Ο, 70% Ηe και 15% Ν, το ίδιο μείγμα αναπνέουν και μέσα στο σταθμό).

Όταν τελειώσει το έργο που έκαναν ανεβαίνουν στην επιφάνεια, όπου συνεχίζουν να ζουν σε συμπιεσμένο περιβάλλον για μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες, αποσυμπιεζόμενοι σιγά σιγά, έως ότου φτάσουν σε επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης. Κατά τη διάρκεια παραμονής στο σταθμό, τα πολύ μικρά μόρια του Ηλίου (He) διαπερνούν τις μονώσεις του ρολογιού και εισέρχονται στην κάσα. Κατά τη διάρκεια της αποσυμπίεσης το παγιδευμένο Ήλιο δεν προλαβαίνει να διαφύγει από την κάσα και, μένοντας πιστό στο νόμο του Μπόιλ, διαστέλλεται με αποτέλεσμα το "πέταγμα" ή το σπάσιμο του κρυστάλλου του ρολογιού. Η λύση του προβλήματος είναι η αυτόματη βαλβίδα διαφυγής Ηλίου (ΗeV) που επιτρέπει στο διασταλμένο Ήλιο να φύγει από την κάσα. Όπως φαίνεται η βαλβίδα έχει χρησιμότητα μόνο σε σταθμούς υπερβαρικού περιβάλλοντος και απολύτως καμία στις καταδύσεις..[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές - Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]