Κατάταξη ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κατάταξη ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης είναι ένα σύστημα κατάταξης για τα εθνικά και περιφερειακά πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης στην Ευρώπη, το οποίο καθορίζει τον αριθμό των συλλόγων ανά χώρα και την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος.

Η εταιρεία Euroleague Basketball καταρτίζει την Κατάταξη Χωρών (Euroleague Country Ranking), η οποία αφορά τα αντίστοιχα εθνικά και περιφερειακά πρωταθλήματα και καθορίζει πόσες και ποιες ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις που διεξάγει.[1]

Αντίστοιχο σύστημα ακολουθεί και η επιτροπή της ευρωπαϊκής ζώνης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA),[2] στις διοργανώσεις της οποίας μετέχουν εκ των πραγμάτων οι ομάδες που έχουν τερματίσει στις υψηλότερες θέσεις των πρωταθλημάτων τους, αλλά δε μετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις άλλων οργανισμών καλαθοσφαίρισης.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ECA Shareholders Meeting ushers in new season». Euroleague Basketball. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2016. 
  2. «Sistema de juego, calendario y plazas por país de la FIBA Champions League». Mundo Deportivo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαΐου 2016. 
  3. «Ranking Europe's Top Leagues: Part II». VTB United League. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]