Κατάπλους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφιξοαναχώρηση στο λιμάνι του Πειραιά

Κατάπλους (arrival) ονομάζεται γενικά η άφιξη πλοίου σε ένα λιμένα. Για τα πλοία που εκτελούν κυκλικά ταξίδια επιβατηγά πλοία, κρουαζιερόπλοια, φορτηγά συγκεκριμένων γραμμών (λάινερς) κλπ, ο όρος κατάπλους αφορά κυρίως τον τερματικό λιμένα που συνήθως είναι ο λιμένας απόπλου χαρακτηριζόμενοι έτσι οι ενδιάμεσοι κατάπλοι ως προσεγγίσεις.

Ο χρόνος κατάπλου διαφέρει από τύπο σε τύπο πλοίου που για μεν τα επιβατηγά πλοία είναι ο χρόνος έναρξης της αποεπιβίβασης ή της φορτοεκφόρτωσης οχημάτων, για δε τα κρουαζιερόπλοια και φορτηγά πλοία μπορεί να είναι και ο χρόνος άφιξης στον προλιμένα χώρο ή στο αγκυροβόλιο (ράδα) "εν αναμονή" πλοηγού, ιδιαίτερα τα καταπλέοντα από εξωτερικό. Για τα πλοία αυτά, που προέρχονται από το εξωτερικό, χορηγείται ειδική τελωνειακή άδεια που ονομάζεται "σιπς κλήρανς" (ship's clearence inwards), η οποία εκδίδεται από την οικεία τελωνειακή Αρχή, βάσει δηλωτικού του πλοίου (entry inwards), περί του μεταφερόμενου φορτίου και ειδικά του προς εκφόρτωση φορτίου ή δηλωτικού κενού φορτίου. Η άδεια αυτή καθώς και εκείνη της ελευθεροκοινωνίας καταχωρούνται στο τηρούμενο βιβλίο κατάπλων (arrivals book) από την οικεία αρμόδια Λιμενική Αρχή. Σε πολλά ναυλοσύμφωνα ως χρόνος κατάπλου χαρακτηρίζεται ο χρόνος έκδοσης - χορήγησης της άδειας ελευθεροκοινωνίας.

Κατά τον κατάπλου ή αμέσως μετά, μικρότερων σκαφών όπως θαλαμηγοί, αλιευτικά κ.λπ. απαραίτητη είναι η προσκόμιση των ναυτιλιακών εγγράφων στην οικεία Λιμενική Αρχή για θεώρησή τους.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο κατάπλους αποτελεί σημαντικό όρο στη καταβολή ναυτικών τελών η προσέγγιση πλοίων εξωτερικού στο θαλάσσιο χώρο ή αγκυροβόλιο λιμένος Χώρας που γίνεται μόνο για προμήθεια εφοδίων ή αλλαγή μελών πληρώματος ή "εν αναμονή οδηγιών" για νέο πλου, κλπ. χωρίς άλλη εμπορική πράξη, δεν χαρακτηρίζεται κατάπλους αλλά "τράνζιτ διέλευση" και απαλλάσσονται της καταβολής τελών πλην κάποιων εξαιρέσεων. Επίσης δεν χαρακτηρίζεται κατάπλους η προσωρινή προσέγγιση πλοίου σε όρμο καταφυγής λόγω καιρικών συνθηκών.