Κατάλογος τοποθεσιών της Μέσης Γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γκόντορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκόντορ είναι φανταστικό κράτος και τμήμα της Μέσης Γης που επινόησε ο Τόλκιν για να διαδραματίσει τα μυθιστορήματα του.

Γεωγραφική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκεκριμένα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ρόχαν και δυτικά του Μόρντορ. Στα βόρεια σύνορά του εκτείνονται τα Λευκά Όρη, στα ανατολικά βρίσκεται η επαρχία Ιθίλιεν που συνορεύει με το γειτονικό κράτος Μόρντορ. Τα νότια σύνορα της επαρχίας Χάροντορ με την γειτονική Χάραντβάιθ δεν είναι συγκεκριμένα, επειδή η περιοχή δεν είναι κατοικημένη και λόγω του μαινόμενου πόλεμου. Στα νοτιοδυτικά εκτείνεται η θάλασσα. Στα Δυτικά ο ποταμός Λεφνούι. Πρωτεύουσα της Γκόντορ ήταν αρχικά η Οσγκίλιαθ, αργότερα η Μίνας Τίριθ.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γκόντορ ιδρύθηκε από την φυλή των Ντουνεντάιν μετά την πτώση του Νούμενορ και ήταν η χώρα που κατοικούσαν οι πιο αρχοντικοί άνθρωποι της Μέσης Γης. Αρχικά η Γκόντορ ήταν ενωμένη με την γειτονική Άρνορ, και οι πρώτοι ηγέτες, ο Έλεντιλ και ο Ίσιλντουρ βασίλευαν και στα δύο κράτη. Κατόπιν όμως τα δύο κράτη χωρίστηκαν, και η Άρνορ παράκμασε και διαλύθηκε, ενώ η δυναστεία της Άρνορ επέζησε. Η Γκόντορ όμως έγινε όλο και πιο ισχυρή. Η δυναστεία των βασιλιάδων της Γκόντορ χάθηκε, και η εξουσία του πανίσχυρου κράτους πέρασε στα χέρια των αντιβασιλιάδων. Τελευταίος αντιβασιλιάς πριν από την επιστροφή του Άραγκορν ήταν ο Φάραμιρ που ήταν γιος του Ντένεθορ.

Από την αρχή της ιστορίας της η Γκόντορ ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Στο νότο οι Ντούνεντάιν επέκτειναν συνέχεια τα όρια επί χίλια πεντακόσια χρόνια. Τελικά όμως οι δυνάμεις τους αποδεκατίστηκαν λόγω εμφύλιου σπαραγμού από την μια και επιδημίας πανούκλας (το 1636 Τ.Ε.) από την άλλη. Τα σύνορα της Γκόντορ άρχισαν να μικραίνουν. Οι στρατιές της Μόρντορ το 2000 Τ.Ε. πολιόρκησαν την Μίνας Ίθιλ για να την καταλάβουν το 2002 Τ.Ε. και να την μετονομάσουν σε Μίνας Μόργκουλ. Λίγο αργότερα, μετά την άλωση και της Οσγκίλιαθ, ο Σάουρον έκανε εκστρατεία εναντίον της Μίνας Τίριθ.

Μίνας Τίριθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μίνας Τίριθ ήταν μια πόλη φρούριο στο βορειοανατολικό τμήμα της Γκόντορ. Την είχε ιδρύσει ο Ανάριον τον καιρό της Δεύτερης Εποχής. Η αρχική της ονομασία ήταν Μίνας Άνορ, που σημαίνει Πύργος του δύοντος Ήλιου, μετονομάστηκε όμως μετά την πτώση της Μίνας Ίθιλ το 2002 Τ.Ε. Η Μίνας Τίριθ ήταν η πρωτεύουσα της Γκόντορ από το 1640 Τ.Ε. Η πόλη περιβάλλονταν από επτά αλλεπάλληλα τείχη. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονταν ένας ψηλός βράχος. Η κεντρική πύλη της πόλης ήταν στα ανατολικά τείχη. Οι τάφοι των Βασιλιάδων ήταν μέσα στα τέταρτα τείχη. Η πόλη ήταν εξολοκλήρου χτισμένη από λευκή πέτρα, γι' αυτό και την λέγανε Λευκή Πόλη. Τα τείχη της ήταν τόσο γερά που κανένας εχθρός δεν μπόρεσε να την καταλάβει.

Πέλενορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέλενορ ονομάζεται η πεδιάδα μεταξύ Μίνας Τίριθ και Οσγκίλιαθ. Εδώ βρίσκονταν η εύφορη πεδιάδα και το προστατευτικό της τείχος Ράμμας Έκορ. Στην πεδιάδα αυτή έγινε η σημαντική μάχη όπου ο Άραγκορν νίκησε τον Σάουρον.

Οσγκίλιαθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οσγκίλιαθ ιδρύθηκε το 3320 Δ.Ε. και ήταν πρωτεύουσα του Γκόντορ και έδρα του Βασιλιά μέχρι το 1640 Τ.Ε. Βρίσκονταν ανάμεσα στην Μίνας Άνορ και Μίνας Ίθιλ, και επειδή είχε λιμάνι, έγινε εμπορικός κόμβος του Γκόντορ. Το 1437 Τ.Ε. ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος που κατέστρεψε την πόλη. Το 1636 Τ.Ε. επιδημία πανούκλας θέρισε τον πληθυσμό, και γι' αυτό τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1640 Τ.Ε. η έδρα του βασιλιά μεταφέρθηκε στην Μίνας Άνορ.

Η Οσγκίλιαθ ήταν μια μεγαλοπρεπής πόλη. Ο ποταμός Άντουιν με την φαρδιά του κοίτη και την μεγαλοπρεπή γέφυρα έδινε ένα υπέροχο μαγευτικό τοπίο. Στην γέφυρα απάνω ήταν χτισμένοι πύργοι και σπίτια.

Τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας το αντιβασιλέα Ντένεθορ Α', συγκεκριμένα το 2475 Τ.Ε. η επαρχία Ιθίλιεν δέχτηκε την επίθεση των Όρκς της Μόρντορ που στην συνέχεια λεηλάτησαν και την εγκατελειμένη πια Οσγκίλιαθ. Ο Μπόρομιρ, γιος του Ντένετορ έκανε εκστρατεία και νίκησε τις ορδές των Ούρουκ, η Οσγκίλιαθ όμως είχε καταστραφεί και η γέφυρα στον ποταμό Άντουιν είχε γκρεμιστεί. Τα τελευταία καταφύγια του στρατού του Γκόντορ κατεστράφησαν από τους Όρκς τον Ιούνιο του 3018 Τ.Ε. (ανατολικό τμήμα) και τον Μάρτιο του 3019 Τ.Ε. (δυτικό τμήμα).

Μίνας Μόργκουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μίνας Ίθιλ λίγο πριν την κατάκτηση της από τους Νάζγκουλ.

Η Μίνας Μόργκουλ, που κάποτε ονομαζόταν Μίνας Ίθιλ, ήταν δίδυμη πόλη της Μίνας Τίριθ με ισχυρά τείχη και οχυρά φρούρια. Κατακτήθηκε το 2002 Τ.Ε. από τους Νάζγκουλ και μετονομάστηκε σε Μίνας Μόργκουλ, που είναι και η πιο γνωστή της ονομασία.

Άργκοναθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άργκοναθ ονομάζονταν δύο μνημεία τεράστιου ύψους στα οποία ήταν λαξευμένοι οι δύο ανδριάντες του Ίσιλντουρ και του Ανάριον. Ήταν τοποθετημένοι στις δύο όχθες του ποταμού Άντουιν. Είχαν κτιστεί με διαταγή του Ρομεντασίλ το 1340 Τ.Ε. και όριζαν τα σύνορα του Γκόντορ στον βορά. Οι ανδριάντες φόραγαν βασιλικό στέμμα και κράνος. Είχαν το αριστερό χέρι τεταμένο μπροστά για να σταματάν οι εχθροί, και κρατούσαν στο δεξί χέρι ένα πολεμικό τσεκούρι.

Μόρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μόρια (που σημαίνει μαύρη χαράδρα ή γκρεμός) είναι ένα τεράστιο υπόγειο σύστημα απέραντων σηράγγων. Είναι η μεγαλύτερη πόλη των νάνων και το σημαντικότερο ορυχείο τους. Στην γλώσσα των νάνων λέγεται Κάζαντ Ντουμ και σημαίνει αίθουσα των νάνων. Για πολλές χιλιάδες χρόνια ήταν η κατοικία των νάνων Ντούριν, των λεγόμενων Μακρογέννηδων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στα κεντρικά Όρη της Ομίχλης και ανάμεσα στα βουνά Καραδράς, Σελεβδίλ και Φανουιδόλ και εκτείνεται από την Δυτική Πύλη ως την Ανατολική Πύλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυτής της Μόρια ήταν ο Ντούριν Α'. Στις αρχές της Δεύτερης Εποχής στα ορυχεία της Μόρια έβγαζαν Μίθριλ (το ασήμι των νάνων). Οι νάνοι έγιναν όμως τόσο άπληστοι και έσκαβαν τόσο βαθιές σήραγγες βρίσκοντας όλο και μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού και άργυρου, ώσπου το 1980 Τ.Ε. ξύπνησαν έναν από τους δαίμονες της φωτιάς, τον Μπάλρογκ. Ο δαίμονας σκότωσε τον βασιλιά Ντούριν ΣΤ' και τον γιο του τον Νάιν Α'. Οι νάνοι τράπηκαν σε φυγή και η Μόρια άδειασε. Το έτος 2989 Τ.Ε. μια ομάδα νάνων που ήρθαν από το βουνό Έρεβορ εγκαταστάθηκαν στην Μόρια, αλλά μετά από πέντε χρόνια την εγκατέλειψαν και αυτοί. Τον Ιανουάριο του 3019 Τ.Ε. οι Συνοδοιπόροι πέρασαν μέσα από την Μόρια, όπου τους επιτέθηκαν Όρκς στην αίθουσα με τον τάφο του Μπάλιν. Στην φυγή τους συναντάν τον Μπάλρογκ. Ο Γκάνταλφ θα πολεμήσει και θα σκοτώσει τον Μπάλρογκ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Regionen und Orte in Tolkiens Welt της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).