Σάουρον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σάουρον (αγγλικά: Sauron) είναι ένας φανταστικός λογοτεχνικός χαρακτήρας της μυθολογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Βάσει αυτής, είναι ο Άρχοντας του σκότους ή αλλιώς ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών, το όνομα του οποίου ο Τόλκιν χρησιμοποιεί στο λογοτεχνικό μυθιστόρημά του Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών. Στον Άρχοντα των δαχτυλιδιών αποκαλύπτεται ό τι αυτός είναι ο Νεκρομάντης, που μονάχα αναφέρεται στο προηγούμενο βιβλίο του Τόλκιν, Το χόμπιτ. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται και στο "Σιλμαρίλλιον".

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάουρον έζησε από την Πρώτη Εποχή της Μέσης Γης μέχρι και την Τρίτη Εποχή. Ήταν ένας από τους Μάιαρ και συγκεκριμένα Μαϊα της τάξης του Άουλε (ένας από τους 7 Βάλαρ, κάτι σαν τις θεότητες τις Μέσης Γης).

Ύστερα, στράφηκε με την πλευρά του Μέλκορ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Μόργκοθ (Βάλαρ, που όμως έγινε ο πρώτος "σκοτεινός άρχοντας") και έγινε ο πιο έμπιστός του ακόλουθος. Όταν ο Μόργκοθ φυλακίστηκε, αυτός εξαφανίστηκε, μόνο για να εμφανιστεί πάλι ανάμεσα στα ξωτικά που τον ονόμασαν Αννάταρ (Αυτός Που Δίνει Δώρα). Εμφανιζόταν όμορφος και σοφός ανάμεσα τους και τους έπεισε να φτιάξουν δαχτυλίδια με δυνάμεις. Μόλις τα δαχτυλίδια κατασκευάστηκαν, αυτός έφτιαξε το Ένα δαχτυλίδι για να τα κυβερνά και έβαλε πολύ από τη δύναμη του μέσα του για να γίνει αυτό. Μόλις όμως το έβαλε στο δάχτυλο του τα ξωτικά τον κατάλαβαν. Ο Σάουρον έκλεψε όλα τα δαχτυλίδια εκτός τα Τρία των Ξωτικών, τα οποία ποτέ ο Σάουρον δεν άγγιξε. Εφτά έδωσε στους Νάνους και εννιά στους ανθρώπους οι οποίοι έγιναν στη συνέχεια τα Δαχτυλιδοφαντάσματα ή αλλιώς, Νάζγκουλ.

Το δαχτυλίδι λοιπον του Σάουρον φτιάχτηκε στο Βουνό του Χαμού, στην Μόρντορ και ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσε να καταστραφεί. Στη Μαύρη Γλώσσα ο Σάουρον είχε σχηματίσει πάνω στο δαχτυλίδι ένα κομμάτι από την ιστορία των δαχτυλιδιών, αυτό το κομμάτι που αναφερόταν σε αυτό. Ο Σάουρον το φόραγε συνέχεια γιατί του έδινε δύναμη όμως, σε έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους πολέμους της Μέσης Γης, στον λεγόμενο Πόλεμο της Τελευταίας Συμμαχίας, όπου ξωτικά και άνθρωποι ενώθηκαν για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του, ο Σάουρον νικήθηκε από τον Ισίλντουρ, ο οποίος με την γενναία πράξη του έκόψε το δάχτυλο του Σάουρον, στο οποίο φόραγε το ένα δαχτυλίδι. Ο Ισίλντουρ πήρε το δαχτυλίδι και το κράτησε για τον εαυτό του,παρότι ο Έλροντ, ένα ξωτικό, τον συμβούλευσε να το καταστρέψει το δαχτυλίδι.

Όπως αναφέρει ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στα έργα του, το δαχτυλίδι είχε θέληση, η οποία οδήγησε τον Ισίλντουρ στον θάνατό του. Χρόνια αργότερα, το πνεύμα του επανεμφανίστηκε στο Ντολ Γκουλντούρ, με το ψευδώνυμο Νεκρομάντης. Παρ' όλα αυτά, αποκαλύφθηκε η αληθινή του ταυτότητα, κι έτσι έφυγε απο το Ντολ Γκουλντούρ κι επέστρεψε στην Μόρντορ. Τελικά, ο Σάουρον έπεσε με την καταστροφή του ίδιου του δαχτυλιδιού από έναν Χόμπιτ, τον Φρόντο Μπάγκινς, που παρόλο που κι αυτός είχε κυριευτεί από το δαχτυλίδι, κατάφερε με τη βοήθεια του κηπουρού και φίλου του Σαμ να το καταστρέψουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]