Κατάλογος συγχωνεύσεων ποδοσφαιρικών ομάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτή είναι μια λίστα των ποδοσφαιρικών συλλόγων που δημιουργήθηκαν έπειτα από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων ομάδων.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγγλικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στόουκ Σίτι δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Στόουκ Ράμπλερς με την Στόουκ Βικτόρια το 1878.[1]
  • Λούτον Τάουν δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Λούτον Γουόντερερς και Εξέλσιορ το 1885.[2][3]
  • Ίπσουιτς Τάουν δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Ίπσουιτς ΑΦΚ με την Ίπσουιτς Ράγκμπι Κλαμπ το 1888.[4]
  • Νιούκασλ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Νιούκασλ Γουέστ Εντ με τη Νιούκασλ Ιστ Εντ το 1892.[5]
  • Γουότφορντ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Γουέστ Χέρτφορντσαϊρ με τη Γουότφορντ Σεντ Μέρι το 1898.[6]
  • Μέιντενχεντ Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκε ως Μέιντενχεντ Τάουν από τη συγχώνευση των Μέιντενχεντ ΦΚ και Μέιντενχεντ Νορφόλκιαν το 1919 πριν από την αλλαγή του ονόματός της σε Μέιντενχεντ Γιουνάιτεντ το 1920.
  • Τορκί δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Τορκί Τάουν και Μπάμπακομπ το 1921. Τόρκι πόλη ήταν η ίδια που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της αρχικής Τορκί και Ellacombe το 1910.
  • Ρόδεραμ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Ρόδεραμ Κάουντι με τη Ρόδεραμ Τάουν το 1925.[7]
  • Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκε ως Γκρέιβσεντ εντ Νόρθφλιτ από τη συγχώνευση των Γκρέιβσεντ Γιουνάιτεντ και Νόρθφλιτ Γιουνάιτεντ το 1946 πριν από την αλλαγή του ονόματός της σε Έμπσφλιτ Γιουνάιτεντ το 2007.[8]
  • Ντάγκεναμ εντ Ρέντμπριτζ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Ντάγκεναμ με την Ρέντμπριτζ Φόρεστ το 1992. Η Ρέντμπριτζ Φόρεστ δημιουργήθηκε από την συγχώνευση τριών ξεχωριστών συλλόγων. Η Ίλφορντ και η Λέιτονστοουν συγχωνεύθηκαν το 1979 για να γίνουν Λέιτονστοουν εντ Ίλφορντ η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με τη Γουόλδαμστουν Άβενιου το 1988 για να γίνουν έντμπριτζ Φόρεστ.
  • Ράσντεν εντ Ντάιαμοντ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Ράσντεν Τάουν με την Έρθλινγκμπορο Ντάιαμοντ το 1992.
  • Χίνκλεϊ Γιουνάιτεντ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Χίνκλεϊ Τάουν και Χίνκλεϊ Αθλέτικ το 1992.
  • Χάβαντ εντ Γουότερλουβιλ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Χάβαντ Τάουν και Γουότερλουβιλ το 1998. Η Χάβαντ Τάουν ιδρύθηκε ως Χάβαντ εντ Λιχ Παρκ από τη συγχώνευση της αρχικής Χάβαντ Τάουν με την Λιχ Παρκ το 1969, πριν μετονομαστεί σε Χάβαντ Τάουν το 1982.
  • Χέιζ εντ Γίντινγκ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Χέιζ με τη Γίντινγκ το 2007.
  • Σόλιχαλ Μουρς δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Σόλιχαλ Μπόρο και Μουρ Γκριν το 2007.

Γαλλικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γερμανικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καρλσρούη δημιουργήθηκε από μια σειρά συγχωνεύσεων, κυρίως των ΚΦΚ Φίνιξ και ΦφΒ Μέλμπουργκ το 1952.

Ελληνικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  • ΠΑΣ Γιάννινα δημιουργήθηκε από την συγχώνευση του ΠΑΣ Αβέρωφ με τον ΑΟ Ιωαννίνων το 1966

Ιταλικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φιορεντίνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των ΚΣ Φιρέντσε και ΠΓ Λίμπερτας το 1926.[10]
  • ΑΣ Ρόμα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Ρομάν ΦΚ, ΣΣ Άλμπα-Αουντάτσε και Φορτιτούντο-Προ Ρόμα ΣΓΣ το 1927.[11] Η συμπολίτισσά της Λάτσιο αρνήθηκε να συγχωνευθεί.
  • Σαμπντόρια δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Σαμπιερνταρενέσε και Αντρέα Ντόρια το 1946, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία προσπάθεια το 1927.

Καζακικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λοκομοτίβ Αστανά δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της ΦΚ Αλμάτι με την ΦΚ Μέγκασπορτ το 2009.

Κυπριακές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άρης Λεμεσού δημιουργήθηκε με συγχώνευση της ομάδας Σούλι με τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Λεμεσού (ΑΠΟΛ) το 1932.
  • Ένωσις Νέων Παραλιμνίου δημιουργήθηκε με συγχώνευση του Φιλαθλητικού Συλλόγου Ηρακλής με το αναγνωστήριο Η Αγάπη του Λαού το 1944.
  • Ένωση Νέων ΘΟΪ Λακατάμιας δημιουργήθηκε με συγχώνευση του Θρησκευτικού Ορθόδοξου Ιδρύματος Αγίας Παρασκευής Κάτω Λακατάμιας με την Ένωση Νέων Λακατάμιας το 1969.
  • Οθέλλος Αθηαίνου συγχωνεύθηκε το 1972 με τον Απόλλων Αθηαίνου διατηρώντας την ονομασία «Οθέλλος»
  • Π.Α.Ε.Ε.Κ. δημιουργήθηκε έπειτα από την ένωση της ΑΕΚ Καραβά με την ΠΑΕΚ το 1974.[14] Αρχικά η ομάδα ονομαζόταν ΠΑΕΚ/ΑΕΚ. Από το 1977 ονομάζεται ΠΑΕΕΚ.

Ολλανδικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΦΚ Τβέντε δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Σπόρτκλουμπ Ένσχεντε και Ενσχέντεσε Μπόις το 1965.
  • ΦΚ Ουτρέχτη δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των τριών συλλόγων από την πόλη της Ουτρέχτης - ΝΤΟΣ, Ελίνκβαϊκ και Φέλοξ.

Ουαλικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΟΓΙΚ Ίντερ Κάρντιφ ΦΚ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Ίντερ Κάρντιφ ΦΚ με την ΟΓΙΚ ΦΚ το 2000.
  • Δε Νιου Σαιντς ΦΚ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Τόταλ Νέτγουορκ Σολούσιονς (η οποία μετονομάστηκε από Λάνσαντφρεντ ΦΚ για λόγους χορηγίας), και Όσβεστρι Τάουν ΦΚ το 2003.

Πορτογαλικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερβικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκωτικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αμπερντίν ΦΚ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Αμπερντίν, Βικτόρια Γιουνάιτεντ και Όριον ΦΚ το 1903.[15]
  • Ινβερνές Καλεντόνιαν Θιστλ ΦΚ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Καλεντόνιαν ΦΚ και Ινβερνές Θιστλ ΦΚ το 1994.
  • Χέστον Ρόβερς ΦΚ δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των Χέστον Ρόβερς και Ντάμφρις ΦΚ το 2008.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «1863–1888 in the Beginning». Stoke City Official Website. Premium TV Limited. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2007. 
  2. Collings (1985). The Luton Town Story 1885–1985. σελίδες 1–2. 
  3. Hayes (2002). Completely Top Hatters!. σελ. 55. 
  4. «A Potted Club History – by Decade – The 1880s». Pride of Anglia. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2007. 
  5. P. Joannou. «The Formation of Newcastle United». www.nufc.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2011. 
  6. Jones 1996, pp. 8–9.
  7. Rotherham United History Αρχειοθετήθηκε 2016-10-29 στο Wayback Machine.. rotherhamweb.co.uk.
  8. Miller, Ed. «Official Website – before 1945». Ebbsfleet United F.C. Official Website. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2010. 
  9. «Paris». UEFA. 19 June 2013. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2014/clubs/club=52747/profile/index.html. Ανακτήθηκε στις 26 June 2013. 
  10. Censimento delle fonti e degli archivi dello sport di Firenze pdf
  11. «La Storia». asroma.it (στα Italian). AS Roma. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  12. Κυριάκου, Άκης (29 Δεκεμβρίου 2012). «Ο Ευαγόρας και ο ΑΠΟΠ πριν… γίνει η ΑΕΠ». sigmalive.com. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2015. 
  13. «Τα μέλη είπαν το «ναι » για την Πάφος FC». sentragoal.philenews.com. 9 Ιουνίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  14. Αναστασιάδης, Χάρης (26 Ιουλίου 2013). «Ο Δικέφαλος πετά πάνω από την Κερύνεια!». aek-live.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2014. 
  15. Webster, Jack (2003). The First 100 Years of The Dons: the official history of Aberdeen Football Club 1903–2003. Hodder and Stoughton. σελίδες 69–70. ISBN 0-340-82344-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • reporter.gr Γκολ στις συγχωνεύσεις των ευρωπαϊκών ομάδων ποδοσφαίρου!