Κατάλογος πρωθυπουργών του Μάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας του Μάλι
Κάτοχος
Αμπντουλάγιε Μαϊγκά
Υπηρεσιακός

από 21 Αυγούστου 2022
Διορισμός απόΑσιμί Γκοϊτά,
ως Μεταβατικός Πρόεδρος του Μάλι
Αρχικός κάτοχος= Μοντιμπό Κεϊτά
Δημιουργία20 Ιουνίου 1960
Μισθός23.280 δολάρια ΗΠΑ ετησίως[1]
ΙστοσελίδαLa Primature

Ακολουθεί κατάλογος των πρωθυπουργών του Μάλι από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Γαλλία το 1960 έως σήμερα. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον αρχηγό κράτους. Μερικά πρόσωπα έχουν υπηρετήσει ως υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί και ένα, ο Μοντιμπό Κεϊτά υπηρέτησε σε δύο περιστάσεις σε μη συνεχόμενη θητεία.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε στο αξίωμα ήταν η Σισέ Μαριάμ Καϊνταμά Σιντιμπέ, η οποία υπηρέτησε από το 2011 έως το 2012.[2] Σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός είναι ο Συνταγματάρχης Αμπντουλάγιε Μαϊγκά, από τις 21 Αυγούστου 2022, διορισμένος από την Εθνική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λαού, η οποία κυβερνά τη χώρα από το πραξικόπημα του 2021.[3]


Κλειδί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Λοιπές ομάδες
Καθεστώς
  •   Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Κατάλογος πρωθυπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αρχηγός/οί κράτους
Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
1 Μοντίμπο Κεϊτά
(1915–1977)
20 Ιουνίου 1960 1965 σχεδόν 5 έτη US–RDA Ο ίδιος
Η θέση καταργήθηκε (1965 – 19 Νοεμβρίου 1968)
2 Γιορό Ντιακιτέ
(1932–1973)
19 Νοεμβρίου 1968 18 Σεπτεμβρίου 1969 7007261792000000000303 ημέρες Στρατός Μ. Τραορέ
Η θέση καταργήθηκε (18 Σεπτεμβρίου 1969 – 6 Ιουνίου 1986)
3 Μαμαντού Ντεμπελέ
(1934–2016)
6 Ιουνίου 1986 6 Ιουνίου 1988 2 έτη UDPM Μ. Τραορέ
Η θέση καταργήθηκε (6 Ιουνίου 1988 – 2 Απριλίου 1991)
Σουμανά Σακό
(1950-)
2 Απριλίου 1991 9 Ιουνίου 1992 70073743280000000001 έτος, 68 ημέρες Ανεξάρτητος Τουρέ
4 Γιουνουσί Τουρέ
(1941-2022)
9 Ιουνίου 1992 12 Απριλίου 1993 7007265248000000000307 ημέρες Ανεξάρτητος Κοναρέ
5 Αμπντουλάγιε Σεκού Σο
(1931–2013)
12 Απριλίου 1993 4 Φεβρουαρίου 1994 7007257472000000000298 ημέρες Ανεξάρτητος
6 Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά
(1945–2022)
4 Φεβρουαρίου 1994 15 Φεβρουαρίου 2000 70081902960000000006 έτη, 11 ημέρες ADEMA–PASJ
7 Μαντέ Σιντιμπέ
(1940–2009)
15 Φεβρουαρίου 2000 18 Μαρτίου 2002 70076579360000000002 έτη, 31 ημέρες ADEMA–PASJ
8 Μοντίμπο Κεϊτά
(1942–2021)
18 Μαρτίου 2002 9 Ιουνίου 2002 700671712000000000083 ημέρες Ανεξάρτητος
9 Αχμέτ Μοχάμετ Αγκ Αμανί
(1942-)
9 Ιουνίου 2002 29 Απριλίου 2004 70075963760000000001 έτος, 325 ημέρες Ανεξάρτητος Τουρέ
10 Ουσμάνι Ισούφι Μαϊγκά
(1946-)
29 Απριλίου 2004[4] 28 Σεπτεμβρίου 2007 70081078056000000003 έτη, 152 ημέρες Ανεξάρτητος
11 Μοντίμπο Σιντιμπέ
(1952)-
(αδερφός του Μαντέ Σιντιμπέ)
28 Σεπτεμβρίου 2007[5] 3 Απριλίου 2011 70081108296000000003 έτη, 187 ημέρες Ανεξάρτητος
12 Σισέ Μαριάμ Καϊνταμά Σιντιμπέ
(1948–2021)
3 Απριλίου 2011 22 Μαρτίου 2012
(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
7007305856000000000354 ημέρες Ανεξάρτητος
Κενή θέση (22 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2012)
Σεΐκ Μοντιμπό Ντιαρά
(1952-)
17 Απριλίου 2012 11 Δεκεμβρίου 2012
(παραιτήθηκε)
7007205632000000000238 ημέρες Ανεξάρτητος Ντ. Τραορέ
Τζανγκό Σισοκό
(1948–2022)
11 Δεκεμβρίου 2012 5 Σεπτεμβρίου 2013 7007231552000000000268 ημέρες Ανεξάρτητος
13 Ουμάρ Τατάμ Λι
(1963-)
5 Σεπτεμβρίου 2013 5 Απριλίου 2014 7007183168000000000212 ημέρες Ανεξάρτητος Ι. Μπ. Κεϊτά
14 Μουσά Μαρά
(1975-)
5 Απριλίου 2014 9 Ιανουαρίου 2015 7007241056000000000279 ημέρες Ανεξάρτητος
(8) Μοντίμπο Κεϊτά
(1942–2021)
9 Ιανουαρίου 2015[6] 10 Απριλίου 2017 70077097760000000002 έτη, 91 ημέρες Ανεξάρτητος
15 Αμπντουλάγιε Ιντρισά Μαϊγκά
(1958-)
10 Απριλίου 2017 31 Δεκεμβρίου 2017
(παραιτήθηκε.)
7007228960000000000265 ημέρες RPM
16 Σουμεϊλού Μπουμπεγιέ Μαϊγκά
(1954–2022)
31 Δεκεμβρίου 2017 18 Απριλίου 2019
(έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής)
70074088880000000001 έτος, 108 ημέρες ASMA-CFP
Κενή θέση (18 Απριλίου – 23 Απριλίου 2019)
17 Μπουμπού Σισέ
(1974-)
23 Απριλίου 2019 18 Αυγούστου 2020
(ανατράπηκε.)
70074175280000000001 έτος, 118 ημέρες Ανεξάρτητος Ι. Μπ. Κεϊτά
Κενή θέση (18 Αυγούστου – 27 Σεπτεμβρίου 2020)
Μοκτάρ Ουάν
(1955-)
27 Σεπτεμβρίου 2020 24 Μαΐου 2021
(ανατράπηκε.)
7007206496000000000239 ημέρες Ανεξάρτητος Μπ. Ντάου
Κενή θέση (24 Μαΐου – 6 Ιουνίου 2021)
Σογκέλ Κοκαλά Μαϊγκά
(1958-)
6 Ιουνίου 2021 21 Αυγούστου 2022 70073812400000000001 έτος, 76 ημέρες Ανεξάρτητος Α. Γκοϊτά
Αμπντουλάγιε Μαϊγκά
(1981-)
21 Αυγούστου 2022 Σήμερα 70075583600000000001 έτος, 281 ημέρες Στρατός

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Communiqué de presse : Du salaire du Premier ministre malien». Malinet. 9 Σεπτεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2022. 
  2. ATT innove encore une fois : Mme Cissé Mariam Khaidama Sidibé, première femme Premier Ministre du Mali Αρχειοθετήθηκε 2012-03-09 στο Wayback Machine.. Le Challenger. 4 Απριλίου 2011.
  3. «Mali Rebels Choose Col. Assimi Goita As Leader - Reports». UrduPoint (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2021. 
  4. "Mali gets new PM to shake up cabinet" Αρχειοθετήθηκε 2006-06-15 στο Wayback Machine., Reuters (IOL), 30 Απριλίου 2004.
  5. "Modibo Sidibé nommé Premier ministre du Mali" Αρχειοθετήθηκε 2011-08-16 at Archive.is, Panapress (afriquenligne.fr), 28 Σεπτεμβρίου 2007 (Γαλλικά).
  6. "Mali president names Modibo Keita as new prime minister" Αρχειοθετήθηκε 2015-09-12 στο Wayback Machine., Reuters, 8 Ιανουαρίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]