Κατάλογος αρχηγών κράτους του Μάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας του Μάλι
Président de la République du Mali
Coat of arms of Mali.svg
Κάτοχος
Μπα Εντάου (Υπηρεσιακός)

από 25 Σεπτεμβρίου 2020
ΚατοικίαΜέγαρο Κουλουμπά, Μπαμακό
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη, ανανεώσιμη μία φορά
Αρχικός κάτοχοςΜοντίμπο Κεϊτά
Δημιουργία1965
Μισθός68.900 δολάρια ΗΠΑ ετησίως[1]


Ακολουθεί κατάλογος των αρχηγών κράτους του Μάλι από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία το 1960 ως σήμερα. Συνολικά έξι άτομα (χωρίς να υπολογίζεται στην αρίθμηση ένας υπηρεσιακός πρόεδρος) έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα του αρχηγού κράτους. Επιπρόσθετα, ένα πρόσωπο, ο Αμαντού Τουμανί Τουρέ, υπηρέτησε δύο μη συνεχείς προεδρικές θητείες. Ο αρχηγός κράτους του Μάλι έχει τον τίτλο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στις 19 Αυγούστου 2020 παραιτήθηκε, έπειτα από πραξικόπημα, ο Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.[2]

Στη διάρκεια του χρόνου, τρεις ακόμα πρόεδροι ανατράπηκαν με πραξικόπημα, το 1968, το 1991 και το 2012. Ο Αλφά Ουμάρ Κοναρέ είναι ο μοναδικός πρόεδρος μέχρι σήμερα που υπηρέτησε απρόσκοπτα επί δύο θητείες (10 χρόνια) από το 1992 ως το 2002.

Μεταβατικός πρόεδρος είναι σήμερα ο Μπα Εντάου από τις 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1960–1965: Αρχηγός του Κράτους
  • 1965–1968: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1968–1969: Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση
  • 1969–1979: Αρχηγός του Κράτους
  • 1979–1991: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1991:Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης
  • 1991–1992: Αρχηγός της Μεταβατικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού
  • 1992–2012: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 2012: Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους
  • 2013–2020: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 2020:Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού
  • 2020-: Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπόμνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Άλλες φατρίες
Κατάσταση
  •   Υπηρεσιακός Πρόεδρος

Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Πορτρέτο Όνομα
(γεννήθηκε–πέθανε)
Έτος εκλογής Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Πρωθυπουργός/οί
Από Έως Συνολική διάρκεια θητείας
1 Modibo Keita 1961-09-13.jpg Μοντιμπό Κεϊτά
(1915–1977)
1960
1964
20 Ιουνίου 1960 19 Νοεμβρίου 1968
(Ανατράπηκε με πραξικόπημα.)
8 έτη, 152 ημέρες US–RDA Ο ίδιος του
2 Moussa Traoré (1989) (cropped).jpg Μουσά Τραορέ
(1936–2020)
1979
1985
19 Νοεμβρίου 1968 26 Μαρτίου 1991
(Ανατράπηκε με πραξικόπημα.)
22 έτη, 127 ημέρες Στρατός /
UDPM
Ντιακιτέ
Ντεμπελέ
3 Amadou Toure cropped.jpg Αμαντού Τουμανί Τουρέ
(1948–)
26 Μαρτίου 1991 8 Ιουνίου 1992 Πρότυπο:Ayd Στρατός Σακό
4 Alpha Oumar Konaré 2007-02-27.jpg Αλφά Ουμάρ Κοναρέ
(1946–)
1992
1997
8 Ιουνίου 1992 8 Ιουνίου 2002 10 έτη ADEMA–PASJ Τουρέ
Σο
Ι. Μπ. Κεϊτά
Μαντέ Σιντιμπέ
Κεϊτά
(3) Amadou Toure cropped.jpg Αμαντού Τουμανί Τουρέ
(1948–)
2002
2007
8 Ιουνίου 2002 22 Μαρτίου 2012
(Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
9 έτη, 288 ημέρες Ανεξάρτητος Αμανί
O. I. Μαϊγκά
Μοντιμπό Σιντιμπέ
Σ. Μ. Κ. Σιντιμπέ
5 Amadou Haya Sanogo December 2016.jpg Αμαντού Σανογκό
(1972/73–)
22 Μαρτίου 2012 12 Απριλίου 2012 21 ημέρες Στρατός Κενή θέση
Dioncounda Traoré 2011-10-16 (2).jpg Ντιονκουντά Τραορέ
(1942–)[3]
12 Απριλίου 2012 4 Σεπτεμβρίου 2013 1 έτος, 145 ημέρες ADEMA–PASJ Ντιαρά
Σισοκό
6 Ibrahim Boubacar Keïta par Claude Truong-Ngoc décembre 2013 (cropped 2).jpg Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά
(1945–)
2013
2018
4 Σεπτεμβρίου 2013 19 Αυγούστου 2020
(Παραιτήθηκε, έπειτα από απόπειρα πραξικοπήματος.)
6 έτη, 350 ημέρες RPM Λι
Μαρά
Κεϊτά
A. I. Μαϊγκά
Σ. Μπ. Μαϊγκά
Σισέ
7 Comité national pour le salut du Peuple - Assimi Goita (cropped).jpg Ασιμί Γκοϊτά (Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού)
(1983–)
24 Αυγούστου 2020 25 Σεπτεμβρίου 2020 37 ημέρες Στρατός Κενή θέση
No image.png Μπα Εντάου
(1950–)
25 Σεπτεμβρίου 2020 Σημερινός 25 Σεπτεμβρίου 2020 (2020-09-25) (0 ετών) Ανεξάρτητος Ουάν


Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The highest and lowest paid African presidents - Business Daily». Business Daily. 
  2. Mali's President Keita resigns after military mutiny , nasdaq.com, 18 Αυγούστου 2020, ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2020.
  3. Ταυτόχρονα υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]