Κατάλογος αρχηγών κράτους του Μάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος των αρχηγών κράτους του Μάλι από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία το 1960 ως σήμερα. Συνολικά έξι άτομα (χωρίς να υπολογίζεται στην αρίθμηση ένας υπηρεσιακός πρόεδρος) έχουν υπηρετήσει στο αξίωμα του αρχηγού κράτους. Επιπρόσθετα, ένα πρόσωπο, ο Αμαντού Τουμανί Τουρέ, υπηρέτησε δύο μη συνεχείς προεδρικές θητείες.

Ο σημερινός αρχηγός κράτους του Μάλι, ο οποίος έχει τον τίτλο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ο Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά από τις 4 Σεπτεμβρίου 2013.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1960–1965: Αρχηγός του Κράτους
  • 1965–1968: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1968–1969: Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για την Εθνική Απελευθέρωση
  • 1969–1979: Αρχηγός του Κράτους
  • 1979–1991: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 1991:Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης
  • 1991–1992: Αρχηγός της Μεταβατικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Λαού
  • 1992–2012: Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • 2012: Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και του Κράτους
  • 2013–σήμερα: Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Υπόμνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Άλλες φατρίες
Κατάσταση
  •   Υπηρεσιακός Πρόεδρος

Λίστα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Διάρκεια θητείας Έτος εκλογής Προσκείμενος σε Πρωθυπουργός/οί
Από Έως
1 Μοντιμπό Κεϊτά
(1915–1977)
Modibo Keita 1961-09-13.jpg 20 Ιουνίου 1960 19 Νοεμβρίου 1968
(ανατράπηκε.)
US–RDA Ο ίδιος
2 Μουσά Τραορέ
(1936–)
Moussa Traoré (1989) (cropped).jpg 19 Νοεμβρίου 1968 26 Μαρτίου 1991
(ανατράπηκε σε πραξικόπημα.)
1979
1985
Στρατός /
UDPM
Ντιακιτέ
Ντεμπελέ
3 Αμαντού Τουμανί Τουρέ
(1948–)
Amadou Toure.jpg 26 Μαρτίου 1991 8 Ιουνίου 1992 Στρατός Σακό
4 Αλφά Ουμάρ Κοναρέ
(1946–)
Konare27022007.jpg 8 Ιουνίου 1992 8 Ιουνίου 2002 1992
1997
ADEMA–PASJ Τουρέ
Σο
Ι. Μπ. Κεϊτά
Μαντέ Σιντιμπέ
Κεϊτά
(3) Αμαντού Τουμανί Τουρέ
(1948–)
Amadou Toure.jpg 8 Ιουνίου 2002 22 Μαρτίου 2012
(ανατράπηκε.)
2002
2007
Ανεξάρτητος Αμανί
O. I. Μαϊγκά
Μοντιμπό Σιντιμπέ
Σ. Μ. Κ. Σιντιμπέ
5 Αμαντού Σανογκό
(1972/73–)
Amadou Sanogo 2012.png 22 Μαρτίου 2012 12 Απριλίου 2012 Στρατός Κενή θέση
Ντιονκουντά Τραορέ
(1942–)[1]
Dioncounda Traore photo officielle de campagne 3 Mali 2012.jpg 12 Απριλίου 2012 4 Σεπτεμβρίου 2013 Ανεξάρτητος Ντιαρά
Σισοκό
6 Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά
(1945–)
Ibrahim Boubacar Keïta par Claude Truong-Ngoc décembre 2013 (cropped).jpg 4 Σεπτεμβρίου 2013 Σημερινός 2013
2018
RPM Λι
Μαρά
Κεϊτά
A. I. Μαϊγκά
Σ. Μπ. Μαϊγκά

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ταυτόχρονα υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of state of Mali της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).