Κατάλογος πρωθυπουργών του Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας του Καζακστάν
Emblem of Kazakhstan.svg
Εθνόσημο του Καζακστάν
Κάτοχος
Αλιχάν Σμαΐλοφ

από 5 Ιανουαρίου 2022
ΠροσφώνησηΚύριε Πρωθυπουργέ (ανεπίσημα)
Εξοχότατε (διεθνώς)
ΚατοικίαΝουρσουλτάν, Καζακστάν
Διορισμός απόΠρόεδρος του Καζακστάν
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη
Αρχικός κάτοχοςΣεργκέι Τερεστσένκο
Δημιουργία14 Οκτωβρίου 1991
ΙστοσελίδαΕπίσημος Ιστότοπος

Ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν είναι ο αρχηγός κυβέρνησης του Καζακστάν και το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στη χώρα μετά τον Πρόεδρο. Ο Πρωθυπουργός ηγείται του υπουργικού συμβουλίου και συμβουλεύει τον Πρόεδρο κατά την καθημερινή εκτέλεση των λειτουργιών του Κοινοβουλίου.

Κατάλογος (1917–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί κατάλογος πρωθυπουργών του Καζακστάν από το 1917 ως σήμερα.

Αυτονομία του Αλάς (1917–1920)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
1 Αλιχάν Μπουκεϊχάνοφ
(1866–1937)
13 Δεκεμβρίου 1917 5 Μαρτίου 1920 Αλάς

Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κιργιζίας (1920–1925)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν (1925–1936)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν (1936–1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατία του Καζακστάν (1991–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Λαϊκή Ένωση της Ενότητας του Καζακστάν / Otan / Νουρ Οτάν       Ανεξάρτητος

Σειρά Εικόνα Όνομα (γέννηση-θάνατος) Από Έως Πολιτικό κόμμα Πρόεδρος
1 No image.png Σεργκέι Τερεστσένκο (1951-) 14 Οκτωβρίου 1991 12 Οκτωβρίου 1994 Ανεξάρτητος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
2 No image.png Ακεζάν Καζεγκέλντιν (1952-) 12 Οκτωβρίου 1994 10 Οκτωβρίου 1997 Λαϊκή Ένωση Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
3 No image.png Νουρλάν Μπαγκιλμπάγιεφ (1947-2015) 10 Οκτωβρίου 1997 1 Οκτωβρίου 1999 Λαϊκή Ένωση Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
4 Tokaev.jpg Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (1953-) 1 Οκτωβρίου 1999 28 Ιανουαρίου 2002 Πατρίδα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
5 Vladimir Putin and Imangali Tasmagambetov, 2017 (cropped).jpg Ιμανγκαλί Τασμαγκαμπέτοφ (1956-) 28 Ιανουαρίου 2002 13 Ιουνίου 2003 Πατρίδα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
6 Daniyal Akhmetov.jpg Ντανιάλ Αχμέτοφ (1954-) 13 Ιουνίου 2003 10 Ιανουαρίου 2007 Πατρίδα Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
7 Karim Masimov.jpg Καρίμ Μασίμοφ (1965-) 10 Ιανουαρίου 2007 24 Σεπτεμβρίου 2012 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
8 No image.png Σερίκ Αχμέτοφ (1958-) 24 Σεπτεμβρίου 2012 2 Απριλίου 2014 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
(7) Karim Masimov.jpg Καρίμ Μασίμοφ (1965-) 2 Απριλίου 2014 8 Σεπτεμβρίου 2016 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
9 Bakytzhan Sagintayev (2018-11-01).jpg Μπακιτζχάν Σακιντάγιεφ (1963-) 8 Σεπτεμβρίου 2016 21 Φεβρουαρίου 2019 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
10 Аскар Узакпаевич Мамин.jpg Ασκάρ Μάμιν (1965-) 21 Φεβρουαρίου 2019[1] 5 Ιανουαρίου 2022 Νουρ Οτάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (από το 2019)
11 Vladimir Putin and Imangali Tasmagambetov, 2017 (cropped).jpg Αλιχάν Σμαΐλοφ (1972-) 5 Ιανουαρίου 2022 Σήμερα Νουρ Οτάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (από το 2019)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kazakh Government Resigns After Nazarbaev Says They Must Go». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]