Κατάλογος πρωθυπουργών του Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της
Δημοκρατίας του Καζακστάν
Emblem of Kazakhstan.svg
Εθνόσημο του Καζακστάν
Κάτοχος
Ασκάρ Μάμιν

από 21 Φεβρουαρίου 2019
ΠροσφώνησηΚύριε Πρωθυπουργέ (ανεπίσημα)
Εξοχότατε (διεθνώς)
ΚατοικίαΝουρσουλτάν, Καζακστάν
Διορισμός απόΠρόεδρος του Καζακστάν
Διάρκεια θητείαςΠέντε έτη
Αρχικός κάτοχοςΣεργκέι Τερεστσένκο
Δημιουργία14 Οκτωβρίου 1991
ΙστοσελίδαΕπίσημος Ιστότοπος

Ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν είναι ο αρχηγός κυβέρνησης του Καζακστάν και το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στη χώρα μετά τον Πρόεδρο. Ο Πρωθυπουργός ηγείται του υπουργικού συμβουλίου και συμβουλεύει τον Πρόεδρο κατά την καθημερινή εκτέλεση των λειτουργιών του Κοινοβουλίου.

Κατάλογος (1920–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί κατάλογος πρωθυπουργών του Καζακστάν από το 1920 ως σήμερα.

Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κιργιζίας (1920–1925)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν (1925–1936)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζακστάν (1936–1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοκρατία του Καζακστάν (1991–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

      Λαϊκή Ένωση της Ενότητας του Καζακστάν / Otan / Νουρ Οτάν       Ανεξάρτητος

Σειρά Εικόνα Όνομα (γέννηση-θάνατος) Από Έως Πολιτικό κόμμα Πρόεδρος
1 No image.png Σεργκέι Τερεστσένκο (1951-) 14 Οκτωβρίου 1991 12 Οκτωβρίου 1994 Ανεξάρτητος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
2 No image.png Ακεζάν Καζεγκέλντιν (1952-) 12 Οκτωβρίου 1994 10 Οκτωβρίου 1997 Λαϊκή Ένωση Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
3 No image.png Νουρλάν Μπαγκιλμπάγιεφ (1947-2015) 10 Οκτωβρίου 1997 1 Οκτωβρίου 1999 Λαϊκή Ένωση Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
4 Tokaev.jpg Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (1953-) 1 Οκτωβρίου 1999 28 Ιανουαρίου 2002 Πατρίδα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
5 Vladimir Putin and Imangali Tasmagambetov, 2017 (cropped).jpg Ιμανγκαλί Τασμαγκαμπέτοφ (1956-) 28 Ιανουαρίου 2002 13 Ιουνίου 2003 Πατρίδα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
6 Daniyal Akhmetov.jpg Ντανιάλ Αχμέτοφ (1954-) 13 Ιουνίου 2003 10 Ιανουαρίου 2007 Πατρίδα Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
7 Karim Masimov.jpg Καρίμ Μασίμοφ (1965-) 10 Ιανουαρίου 2007 24 Σεπτεμβρίου 2012 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
8 No image.png Σερίκ Αχμέτοφ (1958-) 24 Σεπτεμβρίου 2012 2 Απριλίου 2014 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
(7) Karim Masimov.jpg Καρίμ Μασίμοφ (1965-) 2 Απριλίου 2014 8 Σεπτεμβρίου 2016 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
9 B.A.Sagyntaev.jpg Μπακιτζχάν Σακιντάγιεφ (1963-) 8 Σεπτεμβρίου 2016 21 Φεβρουαρίου 2019 Νουρ Οτάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ (1990-2019)
10 Аскар Узакпаевич Мамин.jpg Ασκάρ Μάμιν (1965-) 21 Φεβρουαρίου 2019[1] Σήμερα Νουρ Οτάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ (από το 2019)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kazakh Government Resigns After Nazarbaev Says They Must Go». RadioFreeEurope/RadioLiberty (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prime Minister of Kazakhstan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).