Κατάλογος πρωθυπουργών της Ιορδανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος των πρωθυπουργών της Ιορδανίας από το 1921. Ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης στην αραβική χώρα. Πρώτος πρωθυπουργός του Εμιράτου της Υπεριορδανίας ήταν ο Ρασίντ Ταλία το 1921. Στις 25 Μαΐου 1946 ο Ιμπραχίμ Χασέμ ανέλαβε πρώτος πρωθυπουργός της Ιορδανίας. Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί της χώρας ήταν ανεξάρτητοι. Τρεις πρωθυπουργοί πέθαναν εν ενεργεία, από τους οποίους οι δύο δολοφονήθηκαν. Το 1960 δολοφονήθηκε ο Χαζά αλ Ματζαλί, το 1971 ο Γουασφί αλ Ταλ και το 1980 πέθανε από καρδιακή προσβολή ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Σαράφ. [1]

Διατελέσαντες πρωθυπουργοί της Ιορδανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Πορτρέτο Γέννηση–Θάνατος Από Έως Πολιτικό κόμμα Μονάρχης

(βασιλεία)

Flag of Jordan.svgΕμιράτο της Υπεριορδανίας (1921–1946) • Coat of arms of Jordan.svg
1 Ρασίντ Ταλία (Rashid Tali’a) Coat of arms of Jordan.svg 1877–1926 11 Απριλίου 1921 5 Αυγούστου 1921 Κόμμα Ανεξαρτησίας Αμπντάλα

Kingabdullahbinhussein.jpg
(1921–1946)

2 Μαζάρ Ρασλάν (Mazhar Raslan)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1886–1948 15 Αυγούστου 1921 10 Μαρτίου 1922 Ανεξάρτητος
3 Αλί Ριντά Μπασά αλ Ρικαμπί ('Ali Rida Basha al-Rikabi)

(1η φορά)

Rida pasha alrikabi.jpg 1864–1943 10 Μαρτίου 1922 1 Φεβρουαρίου 1923 Στρατός
4 Μαζάρ Ρασλάν

(2η φορά)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Coat of arms of Jordan.svg 1886–1948 1 Φεβρουαρίου 1923 5 Σεπτεμβρίου 1923 Ανεξάρτητος
5 Χασάν Χαλίντ Αμπού αλ Χούντα
Hasan Khalid Abu al-Huda

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1871–1936 5 Σεπτεμβρίου 1923 3 Μαρτίου 1924 Ανεξάρτητος
6 Αλί Ριντά Μπασά αλ Ρικαμπί

(2η φορά)

Rida pasha alrikabi.jpg 1864–1943 3 Μαρτίου 1924 26 Ιουνίου 1926 Στρατός
7 Χασάν Χαλίντ Αμπού αλ Χούντα

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1871–1936 26 Ιουνίου 1926 22 Φεβρουαρίου 1931 Ανεξάρτητος
8 Αμπντάλα Σιράτζ (Abdullah Siraj) Abdullah Siraj.jpg ?–? 22 Φεβρουαρίου 1931 18 Οκτωβρίου 1933 Ανεξάρτητος
9 Ιμπραχίμ Χασέμ
Ibrahim Hashem

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 18 Οκτωβρίου 1933 28 Σεπτεμβρίου 1938 Ανεξάρτητος
10 Ταουφίκ Αμπού αλ Χούντα
(Tawfik Abu al-Huda)

(1η φορά)

Hussein, with Prime Minister Tawfiq Abul Huda - Throne ceremony.jpg 1894–1956 28 Σεπτεμβρίου 1938 15 Οκτωβρίου 1944 Ανεξάρτητος
11 Σαμίρ αλ Ριφάι
Samir al-Rifai

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 15 Οκτωβρίου 1944 19 Μαΐου 1945 Ανεξάρτητος
12 Ιμπραχίμ Χασέμ

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 19 Μαΐου 1945 25 Μαΐου 1946 Ανεξάρτητος
Flag of Jordan.svgΧασεμιτικό Βασίλειο της Υπεριορδανίας/Ιορδανία (1946–σήμερα) • Coat of arms of Jordan.svg
13 Ιμπραχίμ Χασέμ

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 25 Μαΐου 1946 4 Φεβρουαρίου 1947 Ανεξάρτητος Αμπντάλα Α΄

Kingabdullahbinhussein.jpg
(1946–1951)

14 Σαμίρ αλ Ριφάι

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 4 Φεβρουαρίου 1947 28 Δεκεμβρίου 1947 Ανεξάρτητος
15 Ταουφίκ Αμπού αλ Χούντα

(2η φορά)

Hussein, with Prime Minister Tawfiq Abul Huda - Throne ceremony.jpg 1894–1956 28 Δεκεμβρίου 1947 12 Απριλίου 1950 Ανεξάρτητος
16 Σαΐντ αλ Μουφτί
(Sa`id al-Mufti)

(1η φορά)

Said-al-mufti.jpg 1898–1989 12 Απριλίου 1950 4 Δεκεμβρίου 1950 Ανεξάρτητος
17 Σαμίρ αλ Ριφάι

(3η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 4 Δεκεμβρίου 1950 25 Ιουλίου 1951 Ανεξάρτητος
18 Ταουφίκ Αμπού αλ Χούντα

(3η φορά)

Hussein, with Prime Minister Tawfiq Abul Huda - Throne ceremony.jpg 1894–1956 25 Ιουλίου 1951 5 Μαΐου 1953 Ανεξάρτητος Ταλάλ

Talal of Jordan.jpg
(1951–1952)

19 Φαουζί αλ Μούλκι
(Fawzi al-Mulki)
Coat of arms of Jordan.svg 1910–1962 5 Μαΐου 1953 4 Μαΐου 1954 Ανεξάρτητος Χουσεΐν

Hussein of Jordan 1997.jpg
(1952–1999)

20 Ταουφίκ Αμπού αλ Χούντα

(4η φορά)

Hussein, with Prime Minister Tawfiq Abul Huda - Throne ceremony.jpg 1894–1956 4 Μαΐου 1954 30 Μαΐου 1955 Ανεξάρτητος
21 Σαΐντ αλ Μουφτί

(2η φορά)

Said-al-mufti.jpg 1898–1989 30 Μαΐου 1955 15 Δεκεμβρίου 1955 Ανεξάρτητος
22 Χαζά αλ Ματζαλί
(Hazza' al-Majali)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1917–1960 15 Δεκεμβρίου 1955 21 Δεκεμβρίου 1955 Ανεξάρτητος
23 Ιμπραχίμ Χασέμ

(3η φορά)
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 21 Δεκεμβρίου 1955 8 Ιανουαρίου 1956 Ανεξάρτητος
24 Σαμίρ αλ Ριφάι

(4η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 8 Ιανουαρίου 1956 22 Μαΐου 1956 Ανεξάρτητος
25 Σαΐντ αλ Μουφτί

(3η φορά)

Said-al-mufti.jpg 1898–1989 22 Μαΐου 1956 1 Ιουλίου 1956 Ανεξάρτητος
26 Ιμπραχίμ Χασέμ

(4η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 1 Ιουλίου 1956 29 Οκτωβρίου 1956 Ανεξάρτητος
27 Σουλεϊμάν αλ Ναμπουλσί
(Sulayman al-Nabulsi)
Sulayman Nabulsi.jpg 1908–1976 29 Οκτωβρίου 1956 13 Απριλίου 1957 Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
29 Χουσαΐν αλ Χαλίντι
(Husayin al-Khalidi)
Coat of arms of Jordan.svg 1895–1966 15 Απριλίου 1957 24 Απριλίου 1957 Ανεξάρτητος
30 Ιμπραχίμ Χασέμ

(5η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1878–1958 24 Απριλίου 1957 18 Μαΐου 1958 Ανεξάρτητος
31 Σαμίρ αλ Ριφάι

(5η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 18 Μαΐου 1958 6 Μαΐου 1959 Ανεξάρτητος
32 Χαζά αλ Ματζαλί

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1917–1960 6 Μαΐου 1959 29 Αυγούστου 1960

(δολοφονήθηκε)

Ανεξάρτητος
33 Μπατζάτ Ταλουνί
(Bahjat Talhouni)

(1η φορά)

Bahjat Talhouni.JPG 1913–1994 29 Αυγούστου 1960 28 Ιανουαρίου 1962 Ανεξάρτητος
34 Ουασφί αλ Ταλ
(Wasfi al-Tal)

(1η φορά)

وصفي التل و حيدر محمود.jpg 1919–1971 28 Ιανουαρίου 1962 27 Μαρτίου 1963 Ανεξάρτητος
35 Σαμίρ αλ Ριφάι

(6η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1901–1965 27 Μαρτίου 1963 21 Απριλίου 1963 Ανεξάρτητος
36 Χουσεΐν ιμπν Νάσερ
( Hussein ibn Nasser)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1902–1982 21 Απριλίου 1963 6 Ιουλίου 1964 Ανεξάρτητος
37 Μπατζάτ Ταλουνί

(2η φορά)

Bahjat Talhouni.JPG 1913–1994 6 Ιουλίου 1964 14 Φεβρουαρίου 1965 Ανεξάρτητος
38 Ουασφί αλ Ταλ

(2η φορά)

وصفي التل و حيدر محمود.jpg 1919–1971 14 Φεβρουαρίου 1965 4 Μαρτίου 1967 Ανεξάρτητος
39 Χουσεΐν ιμπν Νάσερ

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1902–1982 4 Μαρτίου 1967 23 Απριλίου 1967 Ανεξάρτητος
40 Σαάντ Τζουμαά
(Saad Jumaa)
Saad Juma.jpg 1916–1979 23 Απριλίου 1967 7 Οκτωβρίου 1967 Ανεξάρτητος
41 Μπατζάτ Ταλουνί

(3η φορά)

Bahjat Talhouni.JPG 1913–1994 7 Οκτωβρίου 1967 24 Μαρτίου 1969 Ανεξάρτητος
42 Αμπντελμουνίμ αλ Ριφάι
(Abdelmunim al-Rifai)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1917–1985 24 Μαρτίου 1969 13 Αυγούστου 1969 Ανεξάρτητος
43 Μπατζάτ Ταλουνί

(4η φορά)

Bahjat Talhouni.JPG 1913–1994 13 Αυγούστου 1969 27 Ιουνίου 1970 Ανεξάρτητος
44 Αμπντελμουνίμ αλ Ριφάι

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1917–1985 27 Ιουνίου 1970 16 Σεπτεμβρίου 1970 Ανεξάρτητος
45 Μοχάμαντ Νταούντ αλ Αμπάσι
(Mohammad Daoud Al-Abbasi)
Coat of arms of Jordan.svg 1914–1972 16 Σεπτεμβρίου 1970 26 Σεπτεμβρίου 1970 Ανεξάρτητος
46 Αχμάντ Τουκάν
(Ahmad Toukan)
Coat of arms of Jordan.svg 1903–1981 26 Σεπτεμβρίου 1970 28 Οκτωβρίου 1970 Ανεξάρτητος
47 Ουασφί αλ Ταλ

(3η φορά)

وصفي التل و حيدر محمود.jpg 1919–1971 28 Οκτωβρίου 1970 28 Νοεμβρίου 1971

(δολοφονήθηκε)

Ανεξάρτητος
48 Αχμάντ αλ Λαουζί
(Ahmad al-Lawzi)
Coat of arms of Jordan.svg 1925–2014 29 Νοεμβρίου 1971 26 Μαΐου 1973 Ανεξάρτητος
49 Ζαΐντ αλ Ριφάι
(Zaid al-Rifai)

(1η φορά)

Ford A8990 NLGRF photo contact sheet (1976-03-30)(Gerald Ford Library).jpg 1936– 26 Μαΐου 1973 13 Ιουλίου 1976 Ανεξάρτητος
50 Μουντάρ Μπαντράν
(Mudar Badran)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1934– 13 Ιουλίου 1976 19 Δεκεμβρίου 1979 Ανεξάρτητος
51 Αμπντελχαμίντ Σαράφ
(Abdelhamid Sharaf)
Coat of arms of Jordan.svg 1939–1980 19 Δεκεμβρίου 1979 3 Ιουλίου 1980

(πέθανε εν ενεργεία)

Ανεξάρτητος
52 Κασίμ αλ Ριμάουι
(Kassim al-Rimawi)
Dr kasam rimawi.jpg 1918–1982 3 Ιουλίου 1980 28 Αυγούστου 1980 Ανεξάρτητος
53 Μουντάρ Μπαντράν

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1934– 28 Αυγούστου 1980 10 Ιανουαρίου 1984 Ανεξάρτητος
54 Αχμάντ Ομπεϊντάτ
(Ahmad Obeidat)
Coat of arms of Jordan.svg 1938– 10 Ιανουαρίου 1984 4 Απριλίου 1985 Ανεξάρτητος
55 Ζαΐντ αλ Ριφάι

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1936– 4 Απριλίου 1985 27 Απριλίου 1989 Ανεξάρτητος
56 Ζαΐντ ιμπν Σακέρ
(Zaid ibn Shaker)

(1η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1934–2002 27 Απριλίου 1989 4 Δεκεμβρίου 1989 Ανεξάρτητος
57 Μουντάρ Μπαντράν

(3rd time)

Coat of arms of Jordan.svg 1934– 4 Δεκεμβρίου 1989 19 Ιουνίου 1991 Ανεξάρτητος
58 Ταχέρ αλ Μάσρι
(Taher al-Masri)
Coat of arms of Jordan.svg 1942– 19 Ιουνίου 1991 21 Νοεμβρίου 1991 Ανεξάρτητος
59 Ζαΐντ ιμπν Σακέρ

(2η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1934–2002 21 Νοεμβρίου 1991 29 Μαΐου 1993 Ανεξάρτητος
60 Αμπντελσαλάμ αλ Ματζαλί
(Abdelsalam al-Majali)

(1η φορά)

Abdelsalam al-Majali Seal of the peace treaty between Israel and Jordan.jpg 1925– 29 Μαΐου 1993 7 Ιανουαρίου 1995 Ανεξάρτητος
61 Ζαΐντ ιμπν Σακέρ

(3η φορά)

Coat of arms of Jordan.svg 1934–2002 7 Ιανουαρίου 1995 4 Φεβρουαρίου 1996 Ανεξάρτητος
62 Αμπντούλ Καρίμ αλ Καμπαρίτι
Abdul Karim al-Kabariti
Coat of arms of Jordan.svg 1949– 4 Φεβρουαρίου 1996 9 Μαρτίου 1997 Ανεξάρτητος
63 Αμπντελσαλάμ αλ Ματζαλί

(2η φορά)

Abdelsalam al-Majali Seal of the peace treaty between Israel and Jordan.jpg 1925– 9 Μαρτίου 1997 20 Αυγούστου 1998 Ανεξάρτητος
64 Φαγιέζ αλ Ταράουνε
(Fayez al-Tarawneh)

(1η φορά)

Fayez A. Tarawneh - World Economic Forum on the Middle East, North Africa and Eurasia 2012.jpg 1949– 20 Αυγούστου 1998 4 Μαρτίου 1999 Ανεξάρτητος
65 Αμπντελραούφ αλ Ραουάμπντε
(Abdelraouf al-Rawabdeh)
Defense.gov News Photo 990520-D-9880W-077.jpg 1939– 4 Μαρτίου 1999 19 Ιουνίου 2000 Ανεξάρτητος Αμπντάλα Β΄

Abdullah II of Jordan, 2007March07 (cropped).jpg
(1999–)

66 Αλί Αμπού αλ Ραγκέμπ
(Ali Abu al-Ragheb)
Coat of arms of Jordan.svg 1946– 19 Ιουνίου 2000 25 Οκτωβρίου 2003 Ανεξάρτητος
67 Φαϊζάλ αλ Φαγιέζ
(Faisal al-Fayez)
Joe Harford and Faisal Al Fayez.jpg 1952– 25 Οκτωβρίου 2003 6 Απριλίου 2005 Ανεξάρτητος
68 Αντνάν Μπαντράν
(Adnan Badran)
Coat of arms of Jordan.svg 1935– 6 Απριλίου 2005 27 Νοεμβρίου 2005 Ανεξάρτητος
69 Μαρούφ αλ Μπακίτ
(Marouf al-Bakhit)

(1η φορά)

Maroufalbakhit.jpg 1947– 27 Νοεμβρίου 2005 25 Νοεμβρίου 2007 Ανεξάρτητος
70 Ναντέρ αλ Νταχάμπι
(Nader al-Dahabi)
NaderalDahabi.jpg 1946– 25 Νοεμβρίου 2007 14 Δεκεμβρίου 2009 Ανεξάρτητος
71 Σαμίρ Ριφάι
(Samir Rifai)
Samir Rifai.jpg 1966– 14 Δεκεμβρίου 2009 9 Φεβρουαρίου 2011 Ανεξάρτητος
72 Μαρούφ αλ Μπακίτ

(2η φορά)

Maroufalbakhit.jpg 1947– 9 Φεβρουαρίου 2011 24 Οκτωβρίου 2011 Ανεξάρτητος
73 Ον Σοουκάτ Αλ Χασόνε
(Awn Shawkat Al-Khasawneh)
Awn Shawkat Al Khasawneh - World Economic Forum Annual Meeting 2012.jpg 1950– 24 Οκτωβρίου 2011 2 Μαΐου 2012 Ανεξάρτητος
74 Φαγιέζ αλ Ταράουνε

(2η φορά)

Fayez A. Tarawneh - World Economic Forum on the Middle East, North Africa and Eurasia 2012.jpg 1949– 2 Μαΐου 2012 11 Οκτωβρίου 2012 Ανεξάρτητος
75 Αμπντάλα Ενσούρ
(Abdullah Ensour)
Abdullah Ensour 2014.jpg 1939– 11 Οκτωβρίου 2012 1 Ιουνίου 2016 Ανεξάρτητος
76 Χάνι αλ Μούλκι
(Hani Al-Mulki)
Coat of arms of Jordan.svg 1951– 1 Ιουνίου 2016 4 Ιουνίου 2018 Ανεξάρτητος
77 Ομάρ Ραζάζ
(Omar Razzaz)
Omar Alrzaz.jpg 1960- 4 Ιουνίου 2018 Σήμερα Ανεξάρτητος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύντομη βιογραφία του Σαράφ, rulers.org (στα αγγλικά).