Τζορτζ Τσαρλς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζορτζ Τσαρλς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 7  Ιουνίου 1916
Κάστρις
Θάνατος 26  Ιουνίου 2004
Κάστρις
Υπηκοότητα Αγία Λουκία

O Σερ Τζορτζ Τσαρλς (George Frederick Lawrence Charles, 7 Ιουνίου 1916 - 26 Ιουνίου 2004) ήταν πολιτικός από την Αγία Λουκία. Υπηρέτησε στο αξίωμα του ανώτερου υπουργού (chief minister), από την 1η Ιανουαρίου του 1960 ως τον Απρίλιο του 1964[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1916. Εκπαίδεύτηκε στο Σαιντ Μέρις Κόλετζ (Saint Mary's College) και εν συνεχεία πήγε στην Αρούμπα. Εκεί εργάστηκε για μια εταιρεία πετρελαίου επί ένα έτος και ενεπλάκη σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, έγινε ηγέτης των συνδικάτων στην Αγία Λουκία.

Το 1950 συνετέλεσε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος Αγίας Λουκίας. Το κόμμα αυτό αμέσως έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ο ίδιος και το κόμμα του ήταν μετριοπαθείς και έδιναν έμφαση στα δικαιώματα των εργατών και στο να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία ή και ανεξαρτησία στην Αγία Λουκία, η οποία διοικούνταν εκείνη την εποχή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την περίοδο από το 1954 ως το 1960 ο Τσαρλς υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Αγία Λουκία κέρδισε μεγαλύτερη αυτονομία τον Ιανουάριο του 1960 και ο Τσαρλς ανέλαβε πρώτος ανώτερος υπουργός στην ιστορία του νησιού.

Η θητεία του Τσαρλς ήταν ως τον Απρίλιο του 1964, οπότε οι Εργατικοί ηττήθηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές, με συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης. Έκτοτε μειώθηκε ο ρόλος που διαδραμάτιζε ο ίδιος ο Τσαρλς στην πολιτική ζωή του τόπου

Έπειτα από τη διακυβέρνηση του Τσαρλς, το Εργατικό Κόμμα (SLLP) παρέμεινε στην αντιπολίτευση σχεδόν επό 3 δεκαετίες. Το SLLP επέστρεψε στην εξουσία τις περιόδους από το 1979 ως το 1982 και ξανά από το 1997 ως το 2006.

Ο Τσαρλς απεβίωσε στις 26 Ιουνίου του 2004. Η κηδεία του έγινε τον επόμενο μήνα και η σορός του είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.[2] Το όνομά του δόθηκε στο πολιτικό αεροδρόμιο του Κάστρις[3] και σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα George Charles της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).