Κατάλογος προέδρων του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
Coat of arms of São Tomé and Príncipe.svg
Κάτοχος
Εβαρίστο Καρβάλιο

από 3 Σεπτεμβρίου 2016
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Σάο Τομέ
Διάρκεια θητείας5 χρόνια
Αρχικός κάτοχοςΜανουέλ Πίντο ντα Κόστα
Δημιουργία12 Ιουλίου 1975

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι αρχηγός κράτους του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Υπήρχαν περιστάσεις κατά τις οποίες έγινε βίαιη ανατροπή του προέδρου για προσωρινό χρονικό διάστημα, λόγω πραξικοπήματος. Η προεδρική του θητεία του Φραντίκε ντε Μενέζες, από το Δημοκρατικό Κίνημα Δύναμη για Αλλαγή- Φιλελεύθερο Κόμμα (MDFM-PL) διεκόπη από τις 16 Ιουλίου ως τις 23 Ιουλίου 2003.[1]. Εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία. Οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματός τους ή ως ανεξάρτητοι.

Διατελέσαντες πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Όνομα (γέννηση-θάνατος) Πορτραίτο Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
1 Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα (1937-) Manuel Pinto da Costa.jpg 12 Ιουλίου 1975 4 Μαρτίου 1991 MLSTP/PSD
Λεονέλ ντ' Άλβα (1935-)
Υπηρεσιακός
- 4 Μαρτίου 1991 3 Απριλίου 1991 MLSTP/PSD
2 Μιγκέλ Τροβοάντα (1936-) 1991 / 1996 3 Απριλίου 1991 3 Σεπτεμβρίου 2001[2] ADI
- Μανουέλ Κίντας ντε Αλμέιντα (1957-2006)
Αρχηγός εθνικής Κυβέρνησης (χούντας) Εθνικής Σωτηρίας.
- 15 Αυγούστου 1995 23 Αυγούστου 1995 Στρατός
3 Φραντίκε ντε Μενέζες (1942-) SaoTomePrincipe.FradiqueMenezes.01.jpg 2001 / 2006 3 Σεπτεμβρίου 2001 3 Σεπτεμβρίου 2011[3] MDFM-PL
- Ταγματάρχης Φερνάντο Περέιρα (1963-)
Αρχηγός στρατιωτικής Κυβέρνησης (χούντας) Εθνικής Σωτηρίας.
- 16 Ιουλίου 2003 23 Ιουλίου 2003 Στρατός
(1) Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα (1937-) Manuel Pinto da Costa.jpg 2011 3 Σεπτεμβρίου 2011 3 Σεπτεμβρίου 2016 MLSTP/PSD
4 Εβαρίστο Καρβάλιο (1941-) Evaristo Carvalho 2016.jpg 2016 3 Σεπτεμβρίου 2016 Σήμερα ADI

Τελευταίες εκλογές (2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιος Κόμμα Πρώτος γύρος Δεύτερος γύρος
Ψήφοι % Ψήφοι %
Εβαρίστο Καρβάλιο Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράση 34.522 49,88 42.058 100
Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα Ανεξάρτητος 17.121 24,8
Μαρία ντας Νέβες MLSTP/PSD 16.828 24,31
Μανουέλ ντο Ροζάριο Ανεξάρτητος 488 0,7
Έλντερ Μπάρος Ανεξάρτητος 194 0,3
Άκυρα/λευκά
Σύνολο 69.070 100
Εγγεγραμμένοι/συμμετοχή
Πηγή: CEN


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CIA Worldfact Book
  2. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη χώρα. Ανατράπηκε για λίγο κατά το πραξικόπημα του 1995.
  3. Ανατράπηκε για λίγο διάστημα κατά το πραξικόπημα του 2003.