Κατάλογος προέδρων του Ναουρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας του Ναουρού
President Ribulik Naoero
Coat of arms of Nauru.svg
Κάτοχος
Λάιονελ Αϊνγκιμέα

από 27 Αυγούστου 2019
ΚατοικίαState House, επαρχία Ανετάν
Διορισμός απόΚοινοβούλιο του Ναουρού
Διάρκεια θητείαςΤρία χρόνια
ανανεώσιμη, μπορεί να απομακρυνθεί με κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Αρχικός κάτοχοςΧάμερ ντε Ρομπίρτ
31 Ιανουαρίου 1968
ΙστοσελίδαΔικτυακός τόπος

Ο Πρόεδρος του Ναουρού είναι ο αρχηγός κράτους και της κυβέρνησης του Ναουρού. Διορίζεται από το Κοινοβούλιο μεταξύ των μελών του. Το κοινοβούλιο αποτελείται από ένα σώμα και απαρτίζεται από 19 αιρετά μέλη, με τριετή θητεία. Τα πολιτικά κόμματα διαδραματίζουν ήσσονα ρόλο στην πολιτική του Ναουρού και αρκετές φορές υπήρξαν περίοδοι πολιτικής αστάθειας. Κατά συνέπεια, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλλαγές στις κυβερνήσεις είναι πολύ συχνές και συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο. Επίσης, οι υποψήφιοι στις εκλογές κατέρχονται τυπικά ως ανεξάρτητοι.[1][2]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εικόνα Από Έως Κόμμα
1 Χάμερ ντε Ρομπίρτ
(1922–1992)
Hammer DeRoburt.jpg 31 Ιανουαρίου 1968[3] 22 Δεκεμβρίου 1976 Ανεξάρτητος
2 Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
22 Δεκεμβρίου 1976 19 Δεκεμβρίου 1978 Κόμμα του Ναουρού
3 Λάγκουμοτ Χάρις
(1938–1999)
Coat of arms of Nauru.svg 19 Δεκεμβρίου 1978 23 Δεκεμβρίου 1978 Ανεξάρτητος
(1) Χάμερ ντε Ρομπίρτ
(1922–1992)
Hammer DeRoburt.jpg 23 Δεκεμβρίου 1978 17 Σεπτεμβρίου 1986 Ανεξάρτητος
4 Κέναν Αντέανγκ
(1942–2011)
Coat of arms of Nauru.svg 17 Σεπτεμβρίου 1986 1 Οκτωβρίου 1986 Κόμμα του Ναουρού
(1) Χάμερ ντε Ρομπίρτ
(1922–1992)
Hammer DeRoburt.jpg 1 Οκτωβρίου 1986 12 Δεκεμβρίου 1986 Ανεξάρτητος
(4) Κέναν Αντέανγκ
(1942–2011)
Coat of arms of Nauru.svg 12 Δεκεμβρίου 1986 22 Δεκεμβρίου 1986 Κόμμα του Ναουρού
(1) Χάμερ ντε Ρομπίρτ
(1922–1992)
Hammer DeRoburt.jpg 22 Δεκεμβρίου 1986 17 Αυγούστου 1989 Ανεξάρτητος
5 Κένος Αρόι
(1942–1991)
Coat of arms of Nauru.svg 17 Αυγούστου 1989 12 Δεκεμβρίου 1989 Ανεξάρτητος
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
12 Δεκεμβρίου 1989[4] 22 Νοεμβρίου 1995 Δημοκρατικό Κόμμα
(3) Λάγκουμοτ Χάρις
(1938–1999)
Coat of arms of Nauru.svg 22 Νοεμβρίου 1995 11 Νοεμβρίου 1996 Ανεξάρτητος
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
11 Νοεμβρίου 1996 26 Νοεμβρίου 1996 Δημοκρατικό Κόμμα
(4) Κέναν Αντέανγκ
(1942–2011)
Coat of arms of Nauru.svg 26 Νοεμβρίου 1996 19 Δεκεμβρίου 1996 Δημοκρατικό Κόμμα
6 Ρούμπεν Καν
(1942–2014)
Coat of arms of Nauru.svg 19 Δεκεμβρίου 1996 13 Φεβρουαρίου 1997 Ανεξάρτητος
7 Κίνζα Κλοντούμαρ
(1945–)
Coat of arms of Nauru.svg 13 Φεβρουαρίου 1997 18 Ιουνίου 1998 Κόμμα του Κέντρου
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
18 Ιουνίου 1998 27 Απριλίου 1999 Δημοκρατικό Κόμμα
8 Ρενέ Χάρις
(1947–2008)
27 Απριλίου 1999 20 Απριλίου 2000 Ανεξάρτητος
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
20 Απριλίου 2000 30 Μαρτίου 2001 Δημοκρατικό Κόμμα
(8) Ρενέ Χάρις
(1947–2008)
30 Μαρτίου 2001 9 Ιανουαρίου 2003 Ανεξάρτητος
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
9 Ιανουαρίου 2003 17 Ιανουαρίου 2003 Δημοκρατικό Κόμμα
(8) Ρενέ Χάρις
(1947–2008)
17 Ιανουαρίου 2003 18 Ιανουαρίου 2003 Ανεξάρτητος
(2) Μπέρναρντ Ντοουιγιόγκο
(1946–2003)
18 Ιανουαρίου 2003 9 Μαρτίου 2003 Δημοκρατικό Κόμμα
9 Ντέρογκ Γκιούρα
(1932–2008)
Coat of arms of Nauru.svg 10 Μαρτίου 2003 29 Μαΐου 2003 Ανεξάρτητος
10 Λούντβιχ Σκόττι
(1948–)
Coat of arms of Nauru.svg 29 Μαΐου 2003 8 Αυγούστου 2003 Ανεξάρτητος
(8) Ρενέ Χάρις
(1947–2008)
8 Αυγούστου 2003 22 Ιουνίου 2004 Ανεξάρτητος
(10) Λούντβιχ Σκόττι
(1948–)
Coat of arms of Nauru.svg 22 Ιουνίου 2004 19 Δεκεμβρίου 2007 Ανεξάρτητος
11 Μάρκους Στίβεν
(1969–)
President Marcus Stephen of Nauru.jpg 19 Δεκεμβρίου 2007 10 Νοεμβρίου 2011 Ανεξάρτητος
12 Φρέντι Πίτσερ
(1967–)
Coat of arms of Nauru.svg 10 Νοεμβρίου 2011 15 Νοεμβρίου 2011 Ανεξάρτητος
13 Σπρεντ Νταμπουίντο
(1972–2019)
Sprent Dabwido (cropped).jpg 15 Νοεμβρίου 2011 11 Ιουνίου 2013 Ανεξάρτητος
14 Μπάρον Γουάκα
(1959–)
Baron Waqa.jpg 11 Ιουνίου 2013[5][6] 27 Αυγούστου 2019 Ανεξάρτητος
15 Λάιονελ Αϊνγκιμέα
(?–)
Coat of arms of Nauru.svg 27 Αυγούστου 2019 Σημερινός Ανεξάρτητος


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Australian Department of Foreign Affairs and Trade. Republic of Nauru Country Brief – November 2005. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2006.
  2. "About Parliament", Κοινοβούλιο του Ναουρού Αρχειοθετήθηκε 19 April 2014[Date mismatch] στο Wayback Machine.
  3. Nancy Viviani (1970) Nauru: Phosphate and Political Progress Australian National University Press, p. 107
  4. Stuart Inder, Nauru, The Contemporary Pacific, Spring 1992
  5. «Baron Waqa named as new Nauru president». Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2016. 
  6. «Waqa elected Nauru president». Radio New Zealand. 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2016.