Κατάλογος προέδρων του Ιράκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ακολουθεί κατάλογος με τους προέδρους του Ιράκ από την ίδρυση της Ιρακινής Δημοκρατίας, το 1958, έως σήμερα. Σημερινός κάτοχος του αξιώματος είναι ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ από τον Οκτώβριο του 2022. Ο Λατίφ Ρασίντ κέρδισε την εκλογή του 2022.[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας ήταν ο Μουχάμαντ Νατζίμπ αρ-Ρουμπάι.[2] Μαζί με τον Αμπντούλ Καρίμ Κασίμ,[3] ήταν ένας από τους ηγέτες της Επανάστασης της 14ης Ιουλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του βασιλιά Φαϊζάλ Β΄ το 1958. Πρόεδρος εξελέγη ο αρ-Ρουμπάι, με την ονομασία Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυριαρχίας. Το 1953, μετά την ανατροπή του αρ-Ρουμπάι σε άλλη επανάσταση , νέος πρόεδρος έγινε ο Αμπντούλ Σαλάμ Αρίφ.[4] Ο Αρίφ σκοτώθηκε σε συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις 13 Απριλίου 1966 και αντικαταστάθηκε από τον αδερφό του, Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μπαζάζ.[5] Ο τρίτος πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντούλ Ραχμάν Αρίφ, ανατράπηκε σε αναίμακτο πραξικόπημα το 1968, με το οποίο εδραιώθηκε το μπααθικό καθεστώς.[6] Ο επόμενος πρόεδρος, ο Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ ανατράπηκε με πραξικόπημα το 1979.[7] Νέος ισχυρός άντρας του Ιράκ έγινε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κυβέρνησε επί δυόμισι δεκαετίες, μέχρι την ανατροπή του έπειτα από την δυτική εισβολή στο Ιράκ, το 2003. [8] Από το 2003 έως το 2004 κυβέρνησε προσωρινά τη χώρα ένα μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο.[9] Μετά τη διάλυση του Συμβουλίου, μεταβατικός πρόεδρος εξελέγη ο Γκαζί Μασάλ Ατζίλ αλ-Γιαγουέρ. Εν συνεχεία, διορίστηκαν και εξελέγησαν από το Κοινοβούλιο του Ιράκ πρόεδροι οι: Τζαλάλ Ταλαμπανί (2005-14), Φουάντ Μασούμ (2014-18), Μπαρχάμ Σαλίχ (2018-22) και Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, τον Οκτώβριο του 2022.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Εκλογή Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα
Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
Ιρακινή Δημοκρατία (πριν το Κόμμα Μπάαθ (1958–1968) •
1 Μουχάμαντ Νατζίμπ αρ-Ρουμπάι
محمد نجيب الربيعي
(1904–1965)
14 Ιουλίου 1958 8 Φεβρουαρίου 1963
(ανατράπηκε)[10]
70081442880000000004 έτη, 209 ημέρες Στρατός
2 Αμπντούλ Σαλάμ Αρίφ
عبد السلام عارف
(1921–1966)
8 Φεβρουαρίου 1963 13 Απριλίου 1966
(απεβίωσε εν ενεργεία)[11]
70081002024000000003 έτη, 64 ημέρες Στρατός /
Αραβική Σοσιαλιστική Ένωση
Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μπαζάζ
عبد الرحمن البزاز
(1913–1973)
Υπηρεσιακός Πρόεδρος
13 Απριλίου 1966 16 Απριλίου 1966 70052592000000000003 ημέρες Αραβική Σοσιαλιστική Ένωση
3 Αμπντούλ Ραχμάν Αρίφ
عبد الرحمن عارف
(1916–2007)
16 Απριλίου 1966 17 Ιουλίου 1968
(ανατράπηκε)[12]
70077106400000000002 έτη, 92 ημέρες Στρατός /
Αραβική Σοσιαλιστική Ένωση
Ιρακινή Δημοκρατία (υπό το Κόμμα Μπάαθ) (1968–2003) •
4 Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ
أحمد حسن البكر
(1914–1982)
17 Ιουλίου 1968 16 Ιουλίου 1979
(παραιτήθηκε)[13]
700834702560000000010 έτη, 364 ημέρες Στρατός /
Ιρακινό Μπάαθ
(Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ – Περιφέρεια Ιράκ)
5 Σαντάμ Χουσεΐν
صدام حسين
(1937–2006)
1995
2002
16 Ιουλίου 1979 9 April 2003
(deposed)[14]
700874889360000000023 έτη, 267 ημέρες Ιρακινό Μπάαθ
(Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ – Περιφέρεια Ιράκ)
Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο (2003–2004) •
Τζέι Γκάρνερ
جاي غارنر
(1938-)
Διευθυντής του Γραφείου για την Ανασυγκρότηση και την Ανθρωπιστική Βοήθεια του Ιράκ
21 Απριλίου 2003 12 Μαΐου 2003 700618144000000000021 ημέρες Ρεπουμπλικανός
Πολ Μπρέμερ
بول بريمر
(1941-)
Διοικητής της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού του Ιράκ
12 Μαΐου 2003 28 Ιουνίου 2004 70073561840000000001 έτος, 47 ημέρες Ρεπουμπλικανός
Δημοκρατία του Ιράκ (2004–σήμερα) •
Γκαζί Μασάλ Ατζίλ αλ-Γιαγουέρ
غازي مشعل عجيل الياور
(1958-)
Μεταβατικός Πρόεδρος
2004 28 Ιουνίου 2004 7 Απριλίου 2005 7007244512000000000283 ημέρες Οι Ιρακινοί
6 Τζαλάλ Ταλαμπανί
جلال طالباني
جەلال تاڵەبانی
(1933–2017)
2005
2006
2010
7 Απριλίου 2005 24 Ιουλίου 2014 70082933496000000009 έτη, 108 ημέρες Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν
7 Φουάντ Μασούμ
فؤاد معصوم
فواد مەعسووم
(1938-)
2014 24 Ιουλίου 2014 2 Οκτωβρίου 2018 70081322784000000004 έτη, 70 ημέρες Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν
8 Μπαρχάμ Σαλίχ
برهم صالح
بەرهەم ساڵح
(1960-)
2018 2 Οκτωβρίου 2018 17 Οκτωβρίου 2022 70081275264000000004 έτη, 15 ημέρες Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν
9 Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ
لطيف رشيد
لەتیف رەشید
(1944-)
2022 17 Οκτωβρίου 2022 Σημερινός
(Tη θητεία του λήγει τον Οκτώβριο του 2025)
70074736880000000001 έτος, 183 ημέρες Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν

Χρονική γραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμπντούλ Λατίφ ΡασίντΜπαρχάμ ΣαλίχΦουάντ ΜασούμΤζαλάλ ΤαλαμπανίΣαντάμ ΧουσεΐνΑχμέντ Χασάν αλ-ΜπακρΑμπντούλ Ραχμάν ΑρίφΑμπντ αλ-Ραχμάν αλ-ΜπαζάζΑμπντούλ Σαλάμ ΑρίφΜουχάμαντ Νατζίμπ αρ-Ρουμπάι


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Iraqi parliament elects Abdul Latif Rashid as new president». www.aljazeera.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022. 
  2. Cahoon, Ben (2000). «Iraq - Chronology» (web). worldstatesmen.org. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2008. 
  3. «Iraq PROFILE» (web). U.S. Department of State. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2008. 
  4. Gibson, Bryan R. (2015). Sold Out? US Foreign Policy, Iraq, the Kurds, and the Cold War. Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-48711-7. 
  5. Harro Ranter. «incident». aviation-safety.net. 
  6. Makiya, Kanan (1998). Republic of Fear: The Politics of Modern Iraq, Updated EditionΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. University of California Press. σελίδες 7–8. ISBN 9780520921245. 
  7. Profile of Ahmed Hassan al-Bakr
  8. «Online NewsHour Update: Coalition Says Iraqi Regime Has Lost Control of Baghdad — 9 April 2003». PBS. 9 Απριλίου 2003. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2011. 
  9. L. Paul Bremer· Malcolm McConnell (2006). My Year in Iraq: The Struggle to Build a Future of HopeΑπαιτείται δωρεάν εγγραφή. Simon & Schuster. σελ. 98. ISBN 978-0-7432-7389-3. 
  10. Dana Adams Schmidt (9 Φεβρουαρίου 1963). «NASSERITE COUP IN IRAQ TOPPLES KASSIM'S REGIME». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022. 
  11. «IRAQ'S PRESIDENT DEAD IN AIR CRASH». The New York Times. 14 Απριλίου 1966. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022. 
  12. Benjamin Welles (18 Ιουλίου 1968). «JUNTA RULES IRAQ IN RIGHTIST COUP». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022. 
  13. «Bakr Quits in Iraq, Names Hussein». The New York Times. 17 Ιουλίου 1979. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022. 
  14. Patrick Tyler (10 Απριλίου 2003). «U.S. Forces Take Control of Baghdad». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022.