Κατάλογος προέδρων της Λιβερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Λιβερίας
Προεδρικός θυρεός
Κάτοχος
Τζόζεφ Μποακάι

από 22 Ιανουαρίου 2024
ΠροσφώνησηΚύριε Πρόεδρε
(ανεπίσημα)
Η Αυτού Εξοχότης
(επίσημα)
ΚατοικίαΕκτεελστικό Μέγαρο, Μονρόβια
Διάρκεια θητείαςέξι χρόνια, άπαξ ανανεώσιμη
Αρχικός κάτοχοςΤζόζεφ Τζενκινς Ρόμπερτς
Δημιουργία26 Ιουλίου 1847
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος της Λιβερίας
Μισθός90.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως [1]
ΙστοσελίδαOfficial website

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιβερίας είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης της Λιβερίας. Ο πρόεδρος εκτελεί χρέη ηγέτη της εκτελεστικής εξουσίας και αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Λιβερίας. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Τζόζεφ Μποακάι, ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου 2024.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την ανεξαρτησία της Λιβερίας το 1847, την εκτελεστική εξουσία στην Κοινοπολιτεία της Λιβερίας κατείχε ο κυβερνήτης της Λιβερίας, ο οποίος διοριζόταν από την Αμερικανική Εταιρεία Αποικισμού. Το Σύνταγμα του 1847 μετέφερε τις εκτελεστικές εξουσίες του κυβερνήτη στην προεδρία, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό ως πρότυπο την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.[3]

Μεταξύ 1847 και 1980, την προεδρία κατείχαν αποκλειστικά Αμερικανο-Λιβεριανοί, οι αρχικοί Αμερικανοί άποικοι της Λιβερίας και οι απόγονοί τους. Το αρχικό δικομματικό σύστημα, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα Αληθινών Ουίγων, έληξε το 1878, όταν η εκλογή του Άντονι Γ. Γκάρντινερ σηματοδότησε την έναρξη 102 ετών μονοκομματικής διακυβέρνησης από τους Αληθινούς Ουίγους.[4] Έπειτα από πραξικόπημα δυσαρεστημένων υπαξιωματικών και στρατιωτών του στρατού με επικεφαλής τον Σάμιουελ Ντόε[5] το 1980, η μονοκομματική διακυβέρνηση των Αληθινών Ουίγων έληξε και η προεδρία έμεινε κενή μέχρι την εκλογή του Ντόε στις γενικές εκλογές του 1985.[6] Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του το 1990[7] , η προεδρία έμεινε και πάλι κενή για επτά χρόνια κατά τη διάρκεια του Πρώτου Εμφυλίου Πολέμου της Λιβερίας και πάλι για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Δεύτερου Εμφυλίου Πολέμου της Λιβερίας το 2003.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1986, ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τους εκλογείς με δικαίωμα ψήφου για εξαετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.[8] Συνολικά, 25 άτομα έχουν διατελέσει πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένης της Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, της πρώτης εκλεγμένης γυναίκας αρχηγού κράτους στην Αφρική. Στις 22 Ιανουαρίου 2024 ο Τζόζεφ Μποακάι ορκίστηκε ως ο εικοστός έκτος και νυν πρόεδρος της Λιβερίας.

Κατάλογος προέδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά κόμματα
Λοιπές ομάδες
Σύμβολα

Απεβίωσε εν ενεργεία

Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Εκλογή/ές Αντιπρόεδρος
Από Έως Χρόνος θητείας
1 Τζόζεφ Τζενκινς Ρόμπερτς
(1809–1876)
3 Ιανουαρίου 1848 7 Ιανουαρίου 1856 70082528064000000008 έτη, 4 ημέρες Ανεξάρτητος 1847 Ναθάνιελ Μπράντερ
1849 Άντονι Ντ. Γουίλιαμς
1851
1853 Στίβεν Άλεν Μπένσον
2 Στίβεν Άλεν Μπένσον
(1816–1865)
7 Ιανουαρίου 1856 4 Ιανουαρίου 1864 70082521800000000007 έτη, 362 ημέρες Ανεξάρτητος 1855 Μπέβερλι Πέιτζ Γέιτς
1857
1859 Ντάνιελ Μπάσιελ Γουόρνερ
1861
3 Ντάνιελ Μπάσιελ Γουόρνερ
(1815–1880)
4 Ιανουαρίου 1864 6 Ιανουαρίου 1868 70081264032000000004 έτη, 2 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 1863 Τζέιμς Μ. Πριστ
1865
4 Τζέιμς Σπριγκς Πέιν
(1819–1882)
6 Ιανουαρίου 1868 3 Ιανουαρίου 1870 70076283440000000001 έτος, 362 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 1867 Τζόζεφ Γκίμπσον
5 Έντουαρντ Τζέιμς Ρόιε
(1815–1872)
3 Ιανουαρίου 1870 26 Οκτωβρίου 1871
(Ανατράπηκε με πραξικόπημα)[9]

70075713200000000001 έτος, 296 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1869 Τζέιμς Σκίβρινγκ Σμιθ
Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή[10]
Μέλη: Ρέτζιναλντ Α. Σέρμαν, Τσαρλς Μπένεντικτ Ντάνμπαρ, Έιμος Χέρινγκ
26 Οκτωβρίου 1871 – 4 Νοεμβρίου 1871
70057776000000000009 ημέρες Κενή
(26 Οκτωβρίου 1871 – 1 Ιανουαρίου 1872)
6 Τζέιμς Σκίβρινγκ Σμιθ
(1825–1892)
4 Νοεμβρίου 1871 1 Ιανουαρίου 1872 700650112000000000058 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων
7 Τζόεφ Τζένκινς Ρόμπερτς
(1809–1876)
1 Ιανουαρίου 1872 3 Ιανουαρίου 1876 70081264032000000004 έτη, 2 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 1871 Άντονι Γ. Γκάρντινερ
1873
8 Τζέιμς Σπριγκς Πέιν
(1819–1882)
3 Ιανουαρίου 1876 7 Ιανουαρίου 1878 70076346080000000002 έτη, 4 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 1875 Τσαρλς Χάρμον
9 Άντονι Γ. Γκάρντινερ
(1820–1885)
7 Ιανουαρίου 1878 20 Ιανουαρίου 1883
(Παραιτήθηκε)
70081589112000000005 έτη, 13 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1877 Άλφρεντ Φράνσις Ράσελ
1879
1881
10 Άλφρεντ Φράνσις Ράσελ
(1817–1884)
20 Ιανουαρίου 1883 7 Ιανουαρίου 1884 7007304128000000000352 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων Κενή
(20 Ιανουαρίου 1883 – 7 Ιανουαρίου 1884)
11 Χίλαρι Ρ. Γ. Τζόνσον
(1837–1901)
7 Ιανουαρίου 1884 4 Ιανουαρίου 1892 70082521800000000007 έτη, 362 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1883 Τζέιμς Τόμσον
1885
1887
1889
12 Τζόζεφ Τζέιμς Τσίσμαν
(1843–1896)
4 Ιανουαρίου 1892 12 Νοεμβρίου 1896[†] 70081532736000000004 έτη, 313 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1891 Γουίλιαμ Ντ. Κόλμαν
1893
1895
13 Γουίλιαμ Ντ. Κόλμαν
(1842–1908)
12 Νοεμβρίου 1896 11 Δεκεμβρίου 1900 70081287360000000004 έτη, 29 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων Κενή
(12 Νοεμβρίου 1896 – 3 Ιανουαρίου 1898)
1897 Τζόζεφ Τζ. Ρος
1899
Κενή
(24 Οκτωβρίου 1899 – 3 Ιανουαρίου 1902)
14 Γκάρετσον Γ. Γκίμπσον
(1832–1910)
11 Δεκεμβρίου 1900 4 Ιανουαρίου 1904 70079674640000000003 έτη, 24 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων
1901 Τζόζεφ Ντ. Σάμερβιλ
15 Άρθουρ Μπάρκλεϊ
(1854–1938)
4 Ιανουαρίου 1904 1 Ιανουαρίου 1912 70082521800000000007 έτη, 362 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1903
Κενή
(27 Ιουλίου 1905 – 1 Ιανουαρίου 1906)
1905 Τζ. Τζ. Ντόσεν
1907
16 Ντάνιελ Έντουαρντ Χάουαρντ
(1861–1935)
1 Ιανουαρίου 1912 5 Ιανουαρίου 1920 70082528064000000008 έτη, 4 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1911 Σάμιουελ Τζορτζ Χάρμον
1915
17 Τσαρλς Ντ. Μπ. Κινγκ
(1875–1961)
5 Ιανουαρίου 1920 3 Δεκεμβρίου 1930
(Παραιτήθηκε)
700834426080000000010 έτη, 332 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1919 Σάμιουελ Άλφρεντ Ρος
1923 Χένρι Του Γουέσλεϊ
1927 Άλεν Γιάνσι
18 Έντουιν Μπάρκλεϊ
(1882–1955)
3 Δεκεμβρίου 1930 3 Ιανουαρίου 1944 700841292720000000013 έτη, 31 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων Τζέιμς Σκίβρινγκ Σμιθ (νεότερος)
1931
1939
19 Γουίλιαμ Τάμπμαν
(1895–1971)
3 Ιανουαρίου 1944 23 Ιουλίου 1971 [†] 700886942160000000027 έτη, 201 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων 1943 Κλάρενς Λορέντσο Σίμσον
1951 Γουίλιαμ Τόλμπερτ
1955
1959
1963
1967
1971
20 Γουίλιαμ Τόλμπερτ
(1913–1980)
23 Ιουλίου 1971 12 Απριλίου 1980
(Δολοφονήθηκε σε πραξικόπημα)
70082752704000000008 έτη, 264 ημέρες Κόμμα Αληθινών Ουίγων Κενή
(23 Ιουλίου 1971 – Απρίλιος 1972)
Τζέιμς Έντουαρντ Γκριν
1975
Κενή
(22 Ιουλίου 1977 – 31 Οκτωβρίου 1977)
Μπένι Ντι Γουόρνερ
Σάμιουελ Ντόε
(1951–1990)
Πρόεδρος του Συμβουλίου Λαϊκής Σωτηρίας
12 Απριλίου 1980 – 6 Ιανουαρίου 1986
700832853600000000010 έτη, 150 ημέρες Στρατός /
Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα
21 6 Ιανουαρίου 1986 9 Σεπτεμβρίου 1990
(Δολοφονήθηκε)
1985 Χάρι Μονίμπα
Έιμος Σόγιερ
(1945–2022)
Πρόεδρος της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας
9 Σεπτεμβρίου 1990 – 7 Μαρτίου 1994
70081101384000000003 έτη, 179 ημέρες Λιβεριανό Λαϊκό Κόμμα
Ντέιβιντ Ντ. Κπορμάκπορ
(1935–2010)
Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους
7 Μαρτίου 1994 – 1 Σεπτεμβρίου 1995
70074693680000000001 έτος, 178 ημέρες Ανεξάρτητος
Γουίλτον Γκ. Σ. Σανκάγουλο
(1937–2009)
Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους
1 Σεπτεμβρίου 1995 – 3 Σεπτεμβρίου 1996
70073173040000000001 έτος, 2 ημέρες Ανεξάρτητος
Ρουθ Πέρι
(1939–2017)
Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους
3 Σεπτεμβρίου 1996 – 2 Αυγούστου 1997
7007287712000000000333 ημέρες Ανεξάρτητη
22 Τσαρλς Τέιλορ
(1948-)
2 Αυγούστου 1997 11 Αυγούστου 2003
(Παραιτήθηκε)
70081901232000000006 έτη, 9 ημέρες Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα 1997 Ένοκ Ντογκόλεα
Κενή
(24 Ιουνίου 2000 – 24 Ιουλίου 2000)
Μόουζες Μπλα
23 Μόουζες Μπλα
(1947–2013)
11 Αυγούστου 2003 14 Οκτωβρίου 2003
(Παραιτήθηκε)
700655296000000000064 ημέρες Εθνικό Πατριωτικό Κόμμα Κενή
(11 Αυγούστου 2003 – 14 Οκτωβρίου 2003)
Γκίντε Μπράιαντ
(1949–2014)
Πρόεδρος της Μεταβατικής Κυβέρνησης
14 Οκτωβρίου 2003 – 16 Ιανουαρίου 2006
70077123680000000002 έτη, 94 ημέρες Λιβεριανό Κόμμα Δράσης
24 Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ
(1938-)
16 Ιανουαρίου 2006 22 Ιανουαρίου 2018 700837920960000000012 έτη, 6 ημέρες Κόμαμ Ενότητας 2005 Τζόζεφ Μποακάι
2011
25 Τζορτζ Γουεά
(1966-)
22 Ιανουαρίου 2018 22 Ιανουαρίου 2024 70081893456000000006 έτη, 0 ημέρες Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή 2017 Τζιούελ Τέιλορ
26 Τζόζεφ Μποακάι
(1944-)
22 Ιανουαρίου 2024 Σημερινός 7007110592000000000128 ημέρες Κόμμα Ενότητας 2023 Τζερέμια Κουνγκ

Χρονογραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τζόζεφ ΜποακάιΤζορτζ ΓουεάΈλεν Τζόνσον ΣίρλιφΓκίντε ΜπράιαντΜόουζες ΜπλαΤσαρλς ΤέιλορΡουθ ΠέριΓουίλτον Γκ. Σ. ΣανκάγουλοΝτέιβιντ Ντ. ΚπορμάκπορΈιμος ΣόγιερΣάμιουελ ΝτόεΓουίλιαμ ΤόλμπερτΓουίλιαμ ΤάμπμανΈντουιν ΜπάρκλεϊΤσαρλς Ντ. Μπ. ΚινγκΝτάνιελ Έντουαρντ ΧάουαρντΆρθουρ ΜπάρκλεϊΓκάρετσον Γ. ΓκίμπσονΓουίλιαμ Ντ. ΚόλμανΤζόζεφ Τζέιμς ΤσίσμανΧίλαρι Ρ. Γ. ΤζόνσονΆλφρεντ Φράνσις ΡάσελΆντονι Γ. ΓκάρντινερΤζέιμς Σκίβρινγκ ΣμιθΈντουαρντ Τζέιμς ΡόιεΤζέιμς Σπριγκς ΠέινΝτάνιελ Μπάσιελ ΓουόρνερΣτίβεν Άλεν ΜπένσονΤζόζεφ Τζένκινς Ρόμπερτς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 15 Highest Paid African Presidents 2017». 15 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2024. 
  2. «Joseph Boakai: Liberia's new president fails to end inauguration speech» (στα αγγλικά). 22 January 2024. https://www.bbc.com/news/world-africa-68054411. Ανακτήθηκε στις 23 January 2024. 
  3. «Liberian Constitution of 1847». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2010. 
  4. Dunn, Elwood D.· Beyan, Amos J.· Burrowes, Carl Patrick (20 Δεκεμβρίου 2000). Historical Dictionary of Liberia. ISBN 9781461659310. 
  5. «LIBERIA: After the Takeover, Revenge». TIME Magazine. 18 April 1980. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-09-28. https://web.archive.org/web/20080928150953/http://www.time.com/time/magazine/article/0%2C9171%2C924057%2C00.html#ixzz0dsadsRgy. Ανακτήθηκε στις 2024-04-06. 
  6. Gifford, Paul. Christianity and Politics in Doe's Liberia. Cambridge: Cambridge University Press, 1993, 22.
  7. «Scooper - Nigeria News: A TYRANT FALLS: Gruesome Story Of How The First Indigenous President Of Liberia Was Tortured To Death On Video And Laid Naked In State». m.scooper.news (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. 
  8. «CONSTITUTION OF THE REPUBLIC OF LIBERIA». onliberia.org. 1984. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. 
  9. Burrowes, Carl Patrick (2004). Power and Press Freedom in Liberia, 1830-1870 (στα Αγγλικά). Trenton, N.J.: Africa World Press. σελίδες 86–88. ISBN 9781592212934. 
  10. Dunn, Elwood D.· Beyan, Amos J.· Burrowes, Carl Patrick (2000). «Transitional Governments». Historical Dictionary of Liberia (στα English). Scarecrow Press. σελ. 329. ISBN 9781461659310. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)