Κατάλογος προέδρων της Δημοκρατίας της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τους προέδρους της Δημοκρατίας της Κίνας από το 1912 ως σήμερα. Το επίσημο κινέζικο όνομα του Προέδρου αλλάζει διαχρονικά.

Χρονιά Κινέζικα Mandarin
Pinyin
Ταϊβανέζικα
Pe̍h-ōe-jī
Hakka
Pha̍k-fa-sṳ
1912–1928 大總統 Dàzǒngtǒng Tōa-chóng-thóng Thai-chúng-thúng
1928–1947 國民政府主席 Guómín Zhèngfǔ Zhǔxí Kok-bîn Chèng-hú Chú-se̍k Koet-mìn Chṳn-fú Chú-si̍t
1947–σήμερα 總統 Zǒngtǒng Chóng-thóng Chúng-thúng

Η Δημοκρατία της Κίνας πριν το 1949 ήλεγχε την Κίνα και τα υπεράκτια νησιά. Το φθινόπωρο του 1949 η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας υποχώρησε στην Ταϊβάν και τα γύρω νησιά ως αποτέλεσμα της κατάληψης της κινέζικης επικράτειας από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρθηκε στην Ταϊπέι και διατηρήθηκε η αναγνώρισή της από τα Ηνωμένα Έθνη (ως τις 25 Οκτωβρίου 1971), τις Ηνωμένες Πολιτείες (ως την 1η Ιανουαρίου 1979) και από άλλες χώρες της Δύσης στα συμφραζόμενα του Ψυχρού Πολέμου. Η Δημοκρατία της Κίνας από το 1949, πλέον γνωστή ως Ταϊβάν, ελέγχει μόνο την Ταϊβάν και τα γύρω νησιά. Ο στρατιωτικός νόμος τερματίστηκε στην Ταϊβάν την δεκαετία του '80 και άμεσες εκλογές διεξήχθησαν το 1996.

Το Προεδρικό Γραφείο της κυβέρνησης στο Πεκίνο (1912–1928).
Το Προεδρικό Μέγαρο στην Νανκίν της Κίνας (1928–1949).
Γραφείο Προέδρου στην Ταϊπέι (1949–σήμερα).

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωρινή Κυβέρνηση:       Tongmenghui       Beiyang clique, κλπ.
Κυβέρνηση Beiyang:       Beiyang clique, etc.       Προοδευτικό Κόμμα/Research Clique       Communications Clique
Εθνικιστική προς Συνταγματική Κυβέρνηση:       Κουομιντάνγκ (KMT)       Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP)

Προσωρινή Κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αντιπρόεδρος Συνέλευση
(εκλογές)
1 孫中山先生.jpg Σουν Γιατ Σεν
孫文
(1866–1925)
1 Ιανουαρίου 1912 1 Απριλίου 1912 Tongmenghui Λι Γιουανχόνγκ
(Μη κομματικός)
(1911)
2 Yuan Shikai in uniform.jpg Γιουάν Σικάι
袁世凱
(1859–1916)
10 Μαρτίου 1912 10 Οκτωβρίου 1913 Beiyang clique Λι Γιουανχόνγκ
(μη κομματικός)
(1912)

Πρόεδροι της Κυβέρνησης της Beiyang[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αντιπρόεδρος Συνέλευση
(εκλογές)
3 Yuan shikai.jpg Γιουάν Σικάι
袁世凱
(1859–1916)
10 Οκτωβρίου 1913 6 Ιουνίου 1916[note 1][note 2] Beiyang clique Λι Γιουανχόνγκ
(Προοδευτικό Κόμμα)
1η (1913)
4 Li Yuan-hung.jpg Λι Γιουανχόνγκ
黎元洪
(1864–1928)
7 Ιουνίου 1916 17 Ιουλίου 1917[note 3][note 4] Προοδευτικό Κόμμα Φενγκ Γκουοζάνγκ
(Zhili clique)
Feng Guozhang1.jpg Φενγκ Γκουοζάνγκ
馮國璋
(1859–1919)
(υπηρεσιακός)[note 5]
17 Ιουλίου 1917 10 Οκτωβρίου 1918 Zhili clique Κενή θέση
5 Xu Shichang.jpg Ζου Σιτσάνγκ
徐世昌
(1855–1939)
10 Οκτωβρίου 1918 2 Ιουνίου 1922[note 4] Anhui clique Κενή θέση 2η (1918)
Zhou Zi qi.jpg Ζου Ζικί
周自齊
(1871–1923)
(υπηρεσιακός)[note 6]
2 Ιουνίου 1922 11 Ιουνίου 1922 Communications Clique Κενή θέση
(4) Li Yuan-hong chopped.png Λι Γιουανχόνγκ
黎元洪
(1864–1928)
11 Ιουνίου 1922 13 Ιουνίου 1923[note 4] Research Clique Κενή θέση
高凌霨.jpg Γκάο Λινγκουέι
高凌霨
(1868–1939)
(υπηρεσιακός)[note 7]
14 Ιουνίου 1923 10 Οκτωβρίου 1923 Zhili clique Κενή θέση
6 Cao Kun.jpg Κάο Κουν
曹錕
(1862–1938)
10 Οκτωβρίου 1923 2 Νοεμβρίου 1924[note 4] Zhili clique Κενή θέση 1η (1923)
Huang Fu 03 (cropped).JPG Χουάνγκ Φου
黃郛
(1883–1936)
(υπηρεσιακός)[note 6]
2 Νοεμβρίου 1924 24 Νοεμβρίου 1924 Μη κομματικός Κενή θέση
7 DuanQirui.jpg Ντουάν Κιρουί[note 8]
段祺瑞
(1865–1936)
24 Νοεμβρίου 1924 20 Απριλίου 1926[note 4] Anhui clique Κενή θέση
Κενή θέση
Hu Weide.jpg Χου Ουέιντε[note 9]
胡惟德
(1863–1933)
(υπηρεσιακός)[note 6]
20 Απριλίου 1926 13 Μαΐου 1926 Zhili clique Κενή θέση
Yan Huiqing.jpg [[Γιαν Χουικίνγκ
(W.W. Yan)]]

顏惠慶
(1877–1950)
(υπηρεσιακός)[note 7]
13 Μαΐου 1926 22 Ιουνίου 1926 Μη κομματικός Κενή θέση
Du Xigui.jpg Ντου Ζιγκουί
杜錫珪
(1875–1933)
(υπηρεσιακός)[note 6]
22 Ιουνίου 1926 1 Οκτωβρίου 1926 Zhili clique Κενή θέση
Gu Weijun.JPG Β. Σ. Γουέλινγκτον Κου
顧維鈞
(1888–1985)
(υπηρεσιακός)[note 7]
1 Οκτωβρίου 1926 17 Ιουνίου 1927[note 10] μη κομματικός Κενή θέση
8 Zhang Zuolin3.jpg Ζανγκ Ζουολίν[note 11]
張作霖
(1875–1928)
18 Ιουνίου 1927 4 Ιουνίου 1928[note 12] Fengtian clique Κενή θέση

Πρόεδροι της Εθνικιστικής Κυβέρνησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Όνομα[note 13]
(Γέννηση–Θάνατος)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Συνέλευση
(εκλογές)
9 Tan Yankai.jpg Ταν Γιανκάι
譚延闓
(1880–1930)
7 Φεβρουαρίου 1928 10 Οκτωβρίου 1928 Κουομιντάνγκ 2o Εθνικό Κογκρέσο του Κουομιντάνγκ
(4ο plenum)
10 Chiang 1.jpg Τσιανγκ Κάι Σεκ
蔣中正
(1887–1975)
10 Οκτωβρίου 1928 15 Δεκεμβρίου 1931[note 10] Κουομιντάνγκ 2ο Εθνικό Κογκρέσο του Κουομιντάνγκ
(5ο plenum)
Lin Sen.jpg Λιν Σεν
林森
(1868–1943)
15 Δεκεμβρίου 1931[note 14] 1 Αυγούστου 1943[note 2] Κουομιντάνγκ
11 4ο Εθνικό Κογκρέσο του Κουομιντάνγκ
(1ο plenum)
Chiang Kai-shek enhanced.jpg Τσιανγκ Κάι Σεκ
蔣中正
(1887–1975)
1 Αυγούστου 1943[note 15] 20 Μαΐου 1948 Κουομιντάνγκ
(10) 5ο Εθνικό Κογκρέσο του Κουομιντάνγκ
(11ο plenum)

Πρόεδροι μετά το Σύνταγμα του 1947[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αντιπρόεδρος Θητεία
(εκλογές)
(10) 蔣中正總統玉照.png Τσιανγκ Κάι Σεκ
蔣中正
(1887–1975)
20 Μαΐου 1948 21 Ιανουαρίου 1949[note 16] Κουομιντάνγκ Λι Ζονγκρέν
(Κουομιντάνγκ)
1 (1948)
Li Zongren4.jpg Λι Ζονγκρέν
李宗仁
(1890–1969)
(υπηρεσιακός)[note 5]
21 Ιανουαρίου 1949 1 Μαρτίου 1950 Κουομιντάνγκ Κενή θέση
(10) 蔣中正總統玉照.png Τσιανγκ Κάι Σεκ
蔣中正
(1887–1975)
1 Μαρτίου 1950 5 Απριλίου 1975[note 2] Κουομιντάνγκ Λι Ζονγκρέν[note 17]
(Κουομιντάνγκ)
Κενή θέση
Τσεν Τσενγκ[note 18]
(Κουομιντάνγκ)
2 (1954)
3 (1960)
Κενή θέση
Γιεν Τσιά Καν
(Κουομιντάνγκ)
4 (1966)
5 (1972)
12 President Yen Chia-kan.png Γιεν Τσιά Κανa
(C. K. Yen)
嚴家淦
(1905–1993)
6 Απριλίου 1975 20 Μαΐου 1978 Κουομιντάνγκ Κενή θέση
13 ChiangChingkuo photo.jpg Τσιανγκ Τσινγκ Κουό
蔣經國
(1910–1988)
20 Μαΐου 1978 13 Ιανουαρίου 1988[note 2] Κουομιντάνγκ Χσιέχ Τουνγκ Μιν
(Κουομιντάνγκ)
6 (1978)
Λι Τενγκ Χουί
(Κουομιντάνγκ)
7 (1984)
14 Λι Τενγκ Χουί
李登輝
(1923-)
13 Ιανουαρίου 1988 20 Μαΐου 1996 Κουομιντάνγκ Κενή θέση
Λι Γιουάν Τσου
(Κουομιντάνγκ)
8 (1990)

Πρόεδροι μετά την εισαγωγή της άμεσης εκλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Διάρκεια θητείας Πολιτικό κόμμα Αντιπρόεδρος Θητεία
(εκλογές)
(14) Λι Τενγκ Χουί
李登輝
(1923-)
20 Μαΐου 1996 20 Μαΐου 2000 Κουομιντάνγκ Λιέν Τσαν
(KMT)
9 (1996)
15 Presiden5a (cropped).jpg Τσεν Σουί Μπιάν
陳水扁
(1950-)
20 Μαΐου 2000 20 Μαΐου 2008 Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα Ανέτ Λου
(DPP)
10 (2000)
11 (2004)
16 中華民國第12、13任總統馬英九先生官方肖像照.jpg Μα Γινγκ-Τζέου
馬英九
(1950-)
20 Μαΐου 2008 20 Μαΐου 2016 Κουομιντάνγκ Βίνσεντ Σιού
(KMT)
12 (2008)
Γου Ντεν Γι
(KMT)
13 (2012)
17 蔡英文官方元首肖像照 (cropped).png Τσάι Ινγκ Γουέν
蔡英文
(1956-)
20 Μαΐου 2016 Σήμερα Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα Τσεν Τσιεν Τζεν
(Ανεξάρτητος)
14 (2016)
Γουίλιαμ Λάι
(DPP)
15 (2020)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακηρύχθηκε νέα αυτοκρατορία από τις 12 Δεκεμβρίου 1915 ως τις 22 Μαρτίο 1916.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Πέθανε εν ενεργεία.
  3. Ο Τσανγκ Ζουν (Zhang Xun) αποκατέστησε την αυτοκρατορία των Κινγκ από την 1 Ιουλίου ως τις 12 Ιουλίου 1917.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Διώχθηκε από την εξουσία.
  5. 5,0 5,1 Ως Αντιπρόεδρος.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Ως Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.
  7. 7,0 7,1 7,2 Ως Πρωθυπουργός.
  8. Προσωρινός ανώτατος ηγέτης αντί του Προέδρου.
  9. Προσωρινός ανώτατος ηγέτης αντί του Υπηρεσιακού Προέδρου.
  10. 10,0 10,1 Παραιτήθηκε.
  11. Ο Ζανγκ ήταν Generalissimo της Στρατιωτικής Κυβέρνησης του Beiyang αντί Προέδρου.
  12. Δολοφονήθηκε.
  13. Ο Πρόεδρος της Εθνικιστικής Κυβέρνησης (國民政府) ήταν αρχηγός κράτους την περίοδο αυτή ( 訓政時期). Δεν υπήρχε θέση Αντιπροέδρου.
  14. Ανέλαβε καθήκοντα ως προσωρινός πρόεδρος από τις 15 Δεκεμβρίου 1931 ως την 1η Ιανουαρίου 1932.
  15. Ανέλαβε καθήκοντα ως προσωρινός πρόεδρος από την 1η Ιουνίου ως τις 10 Οκτωβρίου 1943.
  16. Κήρυξε αδυναμία.
  17. Αντιπρόεδρος από το 1948 ως το 1954. Καθαιρέθηκε και ανακλήθηκε στην προεδρία το 1954.
  18. Απεβίωσε στις 5 Μαρτίου 1965.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Presidents the Republic of China της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).