Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Λευκορωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα πολιτικά κόμματα στη Λευκορωσία.

Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμματα πιστά στον πρόεδρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος εξασφαλίζει την περισσότερη υποστήριξη από μη κομματικά μέλη του κοινοβουλίου.

  • Μπελάγια Ρους
  • Αγροτικό Κόμμα (Ahrarnaya Partyia)
  • Λευκορωσικό Σοσιαλιστικό Αθλητικό Κόμμα (Belaruskaya Satsyialistychna-Spartywnaya Partyia) [εκκρεμεί παραπομπή]
  • Κομμουνιστικό Κόμμα της Λευκορωσίας (Kamunistychnaya Partyia Belarusi)
  • Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (Liberalna-Demakratychnaya Partyia)
  • Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Εργασίας και Δικαιοσύνης (Respublikanskaya Partyia Pratsy i Spravyadivastsi)

Αντιτίθοντα κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις τελευταίες εκλογές, κανένα από αυτά τα κόμματα εξασφάλισαν μια θέση.

  • Μπλοκ Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας (BNB)
    • Κόμμα BPF
    • Λευκορωσική Χριστιανική Δημοκρατία (βρίσκεται στη διαδικασία της επίσημης καταχώρισης)
    • Za svabodu ("Για την Ελευθερία", κοινωνικό κίνημα υπό Αλιακσάνταρ Μιλίνκιεβιτς)
    • "Μέτωπο νεολαίας" (κίνημα νεολαίαα επίσημα εγγεγραμμένο στη Τσεχία)
    • Πράβι Αλγιάνς
    • Ράζαμ
    • Νέα Λευκορωσία
    • YCSU Νέων Δημοκρατών
  • Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων της Λευκορωσίας
    • Λευκορωσικό Ηνωμένο Αριστερό Κόμμα "Ένας δίκαιος Κόσμος" (Bielaruskija Abjadnanych Lievaj partyi "Spraviadlivy sviet")
    • Ενωμένο Πολιτικό Κόμμα της Λευκορωσίας (Abyadnanaya Hramadzyanskaya Partyia Belarusi)
    • Λευκορωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Συνέλευση) (Belaruskaya Satsyial-Demakratychnaya Partyia - Hramada)
  • Λευκορωσική Κοινωνική Λαϊκή Συνέλευση (Belaruskaya Satsyial-Demakratychnaya Hramada)
  • Λευκορωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (λαϊκή Συνέλευση) (Belaruskaya Satsyial-Demakratychnaya Partyia - Nardonaya Hramada)
  • Λευκορωσικό Φιλελεύθερο Κόμμα Ελευθερίας και Προόδου (PFP) (Belaruskaya liberalnaya Partyia Svabody i Pragresu)
  • Συντηρητικό Χριστιανικό Κόμμα (Kanservatywna-Khrystsiyanskaya Partyja)
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της λαϊκής Συμφωνίας (Satsyjal-Demakratychnaya Partyia Narodnay Zgody)
  • Λευκορωσικό Κόμμα "Πράσινοι" (Belaruskaya Partyia Zyalyonyia)
  • Λευκορωσικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Respublikanskaya Partyia)
  • Σοσιαλιστική Αντίσταση (CIS) (Сацыялістычнай супраціў (СНД))
  • Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ελεύθερης Λευκορωσία (Eurapeyskaya Kaalitsyia "Svabodnaya Λευκορωσία")
  • Εθνικό-Μπολσεβικικό Κόμμα (Национал-большевисткая партия РБ)

Κόμματα που δεν υφίστανται πλέον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημοκρατικός Κεντρώος Συνασπισμός (Kaalitsyia Demakratychnykh Tsentrystaw)
    • Δημοκρατία (Respublika)
    • Νέα Λευκορωσία (Maladaya Belarus)
    • Λευκορωσικό Κόμμα Ελπίδας Γυναικών (Belaruskaya Partyia Zhanchyn Nadzeya)
  • Κόμμα Λάτρεων Της Μπύρας (Λευκορωσία)
  • Λευκορωσικό Πατριωτικό Κόμμα (Belaruskaya Patryiatychnaya Partyia)
  • Λευκορωσικό Εργατικό Κόμμα (Belaruskaya Partyia Pratsy)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]