Κατάλογος μοναρχών του Λεσότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλιάς του Λεσότο
Marena a Lesotho
Coat of arms of Lesotho.svg
Κάτοχος
Letsie III.jpg
Λετσίε Γ΄
από 7 Φεβρουαρίου 1996
Στοιχεία
ΠροσφώνησηΑυτού Μεγαλειότητα
ΔιάδοχοςΠρίγκιπας Λεροτόλι Σιίσο
Πρώτος μονάρχηςΜοσεσόε Α΄ (ως ανώτατος αρχηγός)
ΚατοικίαΒασιλικό Παλάτι, Μαζερού

O Βασιλιάς (Marena) του Λεσότο είναι ο μονάρχης στο Λεσότο (πρώην Μπασουτολάνδη). Από το 1822 έως το 1965 μονάρχης ήταν ο εκάστοτε ανώτατος αρχηγός (στη γλώσσα Σεσότο barena ba baholo) της Μπασουτολάνδης. Η διαδοχή στο θρόνο του Λεσότο ορίζεται στο Κεφάλαιο Ε΄ του συντάγματος του αφρικανικού βασιλείου. Ο Μοσεσόε Α΄ ήταν ο πρώτος βασιλιάς, από το 1822 έως το 1870.[1]

Τρεις φορές (1970, 1990 και 1996) την αντιβασιλεία μετά την ανεξαρτησία άσκησε μια γυναίκα, η βασίλισσα Μαμοχάτο.[2]

Ο βασιλιάς Μοσεσόε Β΄ σκοτώθηκε σε δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1996 και αργότερα τον διαδέχθηκε ο γιος του, Λετσίε Γ΄.[3]

Ο σημερινός βασιλιάς είναι ο Λετσίε Γ΄.

Διαδοχή στο θρόνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κεφάλαιο V Το άρθρο 45 του συντάγματος του Λεσότο ορίζει ότι:

(1) Το Συμβούλιο των Αρχηγών μπορεί ανά πάσα στιγμή να ορίσει, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο του Λεσότο, το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα, κατά σειρά προηγουμένου δικαιώματος) που δικαιούνται να διαδεχθούν το αξίωμα του Βασιλιά μετά το θάνατο του κατόχου ή σε περίπτωση εμφάνισης οποιασδήποτε κενής θέσης σε αυτό το αξίωμα και εάν πεθάνει ή κενωθεί η θέση, υπάρχει πρόσωπο που έχει προηγουμένως οριστεί σύμφωνα με αυτό το τμήμα και το οποίο είναι ικανό σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο του Λεσότο να διαδεχθεί αυτό το αξίωμα , αυτό το πρόσωπο (ή, εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα τέτοια άτομα, ότι ένα από αυτά που έχει οριστεί ότι έχει το πρώτο δικαίωμα να διαδεχθεί το αξίωμα) θα γίνει Βασιλιάς. (2) Εάν, με το θάνατο του κατόχου ή την εμφάνιση οποιασδήποτε κενής θέσης στο αξίωμα του Βασιλιά, δεν υπάρχει πρόσωπο που να γίνει Βασιλιάς σύμφωνα με το εδάφιο (1), το Συμβούλιο των Αρχηγών, με κάθε πρακτική ταχύτητα και σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο του Λεσότο, προβαίνει στον ορισμό ενός ατόμου που θα διαδεχθεί το Βασιλιά και το πρόσωπο που θα οριστεί έτσι θα γίνει Βασιλιάς.[4]

Αποζημίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς αμείβεται με 52.778 δολάρια ΗΠΑ ετησίως.[5]

Ανώτατοι αρχηγοί της Μπασουτολάνδης (1822-1965)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

† Απεβίωσε εν ενεργεία
Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση Σημειώσεις
Μοσεσόε Α΄
(1776?-1870)
1822 18 Ιανουαρίου 1870 47-48 χρόνια Πρώτος γιος του Μοχατσάνε
Λετσίε Α΄ Μοσεσόε
(1811-1891)
18 Ιανουαρίου 1870 20 Νοεμβρίου 1891 † [6] 700868914800000000021 έτη, 306 ημέρες Μεγαλύτερος γιος του Μοσεσόε Α΄
Λεροτόλι Λετσίε
(1836-1905)
20 Νοεμβρίου 1891[7] 19 Αυγούστου 1905 † 700843374960000000013 έτη, 272 ημέρες Γιος του Λετσίε Α΄
Λετσίε Β΄ Λεροτόλι
(1867-1913)
21 Αυγούστου 1905 28 Ιανουαρίου 1913 † 70082347272000000007 έτη, 160 ημέρες Γιος του Λεροτόλι
Ναθάνιελ Γκρίφιθ Λεροτόλι
(1870-1939)
11 Απριλίου 1913 23 Ιουνίου[8] 1939 † 700882680480000000026 έτη, 73 ημέρες Αδερφός του Λετσίε Β΄
Σάιμον Σιίσο Γκρίφιθ
(1905-1940)
3 Αυγούστου 1939 26 Δεκεμβρίου 1940 † 7007125280000000000145 ημέρες Γιος του Γκρίφιθ Λεροτόλι
Γκαμπασάνε Μασόφα
(1903-1941)
26 Δεκεμβρίου 1940 28 Ιανουαρίου 1941 † 700628512000000000033 ημέρες Άσκησε την αντιβασιλεία
Μάντσεμπο Αμέλια Μαντσάμπα (’Mantšebo)
(1902-1964)
28 Ιανουαρίου 1941 12 Μαρτίου 1960 700860339600000000019 έτη, 44 ημέρες Πρώτη από τις 3 συζύγους του βασιλιά Σιίσο (Σιίσο Γκρίφιθ) και άσκησε την αντιβασιλεία για τον θετό γιο της, Μοσεσόε Β΄.
Μοσεσόε Β΄
(1938-1996)
12 Μαρτίου 1960 30 Απριλίου 1965 70081620216000000005 έτη, 49 ημέρες Γιος του Σιίσο Γκρίφιθ

Βασιλείς του Λεσότο (1965-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Από Έως Χρόνος παραμονής στη θέση
Οικος Μοσεσόε
Moshoeshoe II van Lesotho.jpg Μοσεσόε Β΄
(1938-1996)
30 Απριλίου 1965 5 Ιουνίου 1970 70081608984000000005 έτη, 36 ημέρες
Μαμοχάτο[9]
(1941-2003)
5 Ιουνίου 1970 5 Δεκεμβρίου 1970 7007158112000000000183 ημέρες
Moshoeshoe II van Lesotho.jpg Μοσεσόε Β΄
(Γέννηση-Θάνατος)
5 Δεκεμβρίου 1970 12 Νοεμβρίου 1990 700862914320000000019 έτη, 342 ημέρες
Μαμοχάτο[10]
(1941-2003)
10 Μαρτίου 1990 align="center" 12 Νοεμβρίου 1990 7007213408000000000247 ημέρες
Letsie III.jpg Λετσίε Γ΄
(1963-)
12 Νοεμβρίου 1990 25 Ιανουαρίου 1995 70081326240000000004 έτη, 74 ημέρες
Moshoeshoe II van Lesotho.jpg Μοσεσόε Β΄
(1938-1996)
25 Ιανουαρίου 1995 15 Ιανουαρίου 1996 † 7007306720000000000355 ημέρες
Μαμοχάτο[11]
(1941-2003)
15 Ιανουαρίου 1996 7 Φεβρουαρίου 1996 70081608984000000005 έτη, 36 ημέρες
King Letsie III at the Enthronement of Naruhito (1).jpg Λετσίε Γ΄
(1963-)
7 Φεβρουαρίου 1996 Σήμερα 700885160160000000026 έτη, 360 ημέρες

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mshweshwe. (2008). Στην Encyclopædia Britannica. ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2008, από την έκδοση στο Διαδίκτυο της Encyclopædia Britannica (Online Library Edition): http://library.eb.co.uk/eb/article-9054098
  2. «Royal Deputy Heads of State in the 20th and 21st Century». Worldwide Guide to Women in Leadership. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2016. 
  3. King of Tiny Land Circled by South Africa Dies in Car Plunge, του Donald G. McNeil Jr στους New York Times, 16 Ιανουαρίου 1996.
  4. Σύνταγμα του Λεσότο (pdf) (Αγγλικά)
  5. Ministry of Finance of the Kingdom of Lesotho. «BUDGET ESTIMATES BOOK FOR FINANCIAL YEAR 2018/2019» (PDF). www.finance.gov.ls. 
  6. «Genealogy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2015. 
  7. «Roma Lesotho». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2009. 
  8. Power in Colonial Africa by Elizabeth A. Eldredge, p. 162.
  9. Είχε την αντιβασιλεία κατά την περίοδο εξορίας του βασιλιά.
  10. Άσκησε την αντιβασιλεία για τον Μοσεσόε Β΄ του Λεσότο|Μοσεσόε Β΄.
  11. Άσκησε την αντιβασιλεία μετά τον θάνατο του βασιλιά Μοσεσόε Β΄ του Λεσότο|Μοσεσόε Β΄ σε δυστύχημα και μέχρι την εκλογή διαδόχου.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of monarchs of Lesotho της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).