Κατάλογος αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/Γ.Ε.Ν.) είναι ο προϊστάμενος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.[1] Πρώτος αρχηγός του ΓΕΝ υπήρξε ο Γεώργιος Α. Κουντουριώτης, από το 1907 ως το 1908.[2]

Σημερινός αρχηγός είναι ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Διατελέσαντες Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1907, έχουν διατελέσει Αρχηγοί ΓΕΝ οι: [3]

Βαθμός Αρχηγός ΓΕΝ (γέννηση-θάνατος) Εικόνα Από Μέχρι Σημειώσεις
Πλοίαρχος Γεώργιος Κουντουριώτης (1851-1908) 13 Δεκεμβρίου 1907 10 Ιουλίου 1908 Ο πρώτος Αρχηγός ΓΕΝ.
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σαχτούρης (1851-1926) 10 Ιουλίου 1908 3 Αυγούστου 1911
Πλοίαρχος Πέτρος Γκίνης (1861-1935)[4] 7 Ιανουαρίου 1911 15 Απριλίου 1912 Ναύαρχος από τις Σπέτσες, βουλευτής Σπετσών το 1910 και το 1915, γερουσιαστής το 1932-33.[5]
Υποναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) 16 Απριλίου 16 Σεπτεμβρίου 1912 Υπηρέτησε 2 φορές ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Πλοίαρχος Ματθαίος Ματθαιόπουλος (1870-1921) 16 Σεπτεμβρίου 1912 7 Απριλίου 1914 Διευθυντής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (1919-21)
Υποναύαρχος Δημήτριος Παπαχρήστος (1867-1949) 14 Απριλίου 1914 16 Ιουνίου 1914 Εξελέγη Γερουσιαστής Φθιώτιδας και Φωκίδας (1929-1935)
Υποναύαρχος Σοφοκλής Δούσμανης (1868-1952) 19 Ιουνίου 1914 14 Ιουνίου 1917 Αρχηγός Στόλου το 1921 και υπουργός Ναυτικών (1935)
Πλοίαρχος Γεώργιος Κακουλίδης (1871-1946) 22 Ιουνίου 1917 18 Δεκεμβρίου 1917 Εκλέχθηκε Βουλευτής και Γερουσιαστής Κοζάνης. Χρημάτισε Υπουργός-Γενικός Διοικητής Θράκης.
Υποναύαρχος Δημήτριος Παπαχρήστος (1867-1949) 18 Δεκεμβρίου 1917 22 Ιουνίου 1920 2η φορά
Υποναύαρχος Ιωάννης Ηπίτης (1867-1956) 22 Ιουνίου 1920 26 Απριλίου 1921 Υφυπουργός Ναυτικών το 1950
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαλικόπουλος (1872-1945) 29 Απριλίου 1921 15 Δεκεμβρίου 1921
Υποναύαρχος Σοφοκλής Δούσμανης (1868-1952) Sofoklis Dousmanis.jpg 15 Δεκεμβρίου 1921 12 Οκτωβρίου 1922 2η φορά
Πλοίαρχος Αγησίλαος Γέροντας (1873-1962) 12 Οκτωβρίου 1922 11 Μαρτίου 1924 Υπουργός Συγκοινωνίας και ταυτόχρονα Εμπορικής Ναυτιλίας στην κατοχική κυβέρνηση Ράλλη.
Πλοίαρχος Αναστάσιος Γονατάς (1877-1957) 11 Μαρτίου 1924 24 Μαρτίου 1924
Υποναύαρχος Βικέντιος Λοπρέστης (1872-1953) 24 Μαρτίου 1924 8 Ιουλίου 1925 Γενικός Επιθεωρητής Στόλου (1928-29)
Πλοίαρχος Αναστάσιος Γονατάς (1877-1957) 8 Ιουλίου 1925 27 Φεβρουαρίου 1926 2η φορά
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 27 Φεβρουαρίου 1926 7 Ιουλίου 1926 Υπουργός ΤΤΤ το 1945 (2 φορές)
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 7 Ιουλίου 1926 3 Οκτωβρίου 1926 Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το 1943-44
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 3 Οκτωβρίου 1926 1 Δεκεμβρίου 1926 2η φορά
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 1 Δεκεμβρίου 1926 17 Φεβρουαρίου 1927 2η φορά
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Αλφονσάτος - Τυπάλδος (1873-1945) 17 Φεβρουαρίου 1927 15 Ιουλίου 1927 Βουλευτής Κεφαλληνίας (1920) και υπουργός Ναυτικών (1922)
Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαλικόπουλος (1872-1945) 15 Ιουλίου 1927 7 Δεκεμβρίου 1928
Υποναύαρχος Γεώργιος Πανάς (1876-1939) 7 Δεκεμβρίου 1928 18 Φεβρουαρίου 1931 Χρημάτισε Υπουργός των Ναυτικών και, συγχρόνως, Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης (για μια μέρα το 1933)
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 18 Φεβρουαρίου 1931 7 Δεκεμβρίου 1931 3η φορά
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 7 Δεκεμβρίου 1931 10 Δεκεμβρίου 1932 Το 1933, χρημάτισε για μία μέρα Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντίληψης. Αυτοκτόνησε το 1945.
Πλοίαρχος Ιωάννης Δεμέστιχας (1882-1960) 10 Δεκεμβρίου 1932 6 Μαρτίου 1933 3η φορά
Πλοίαρχος Χρήστος Λούης (1883-1964) 6 Μαρτίου 1933 9 Μαρτίου 1933 4η φορά
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 9 Μαρτίου 1933 17 Αυγούστου 1933 2η φορά
Πλοίαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 23 Αυγούστου 1933 17 Ιουλίου 1934 Αρχηγός Στόλου το 1941-42 και υφυπουργός Ναυτικών το 1942-43
Υποναύαρχος Περικλής Δημούλης (1880-1945) 17 Ιουλίου 1934 3 Μαρτίου 1935 3η φορά
Αντιναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου (1883-1957) 3 Μαρτίου 1935 19 Δεκεμβρίου 1936
Πλοίαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 19 Δεκεμβρίου 1936 12 Ιανουαρίου 1937 2η φορά
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου (1887-1982) On Board the Greek Cruiser Hhms Giorgios Averoff. 23 February 1943, Port-said, Rear Admiral a Sakellariou, Commander in Chief of the Royal Hellenic Navy Flies His Flag in the Cruiser Hhms Giorgios Averoff. A15198.jpg 12 Ιανουαρίου 1937 13 Αυγούστου 1938 Εκλέχθηκε Βουλευτής Αττικοβοιωτίας και υπηρέτησε ως υπουργός Εφοδιασμού (1947), Ναυτικών (1947-48) και Εθνικής Άμυνας (1951-52)
Υποναύαρχος Επαμεινώνδας Καββαδίας (1886-1965) 13 Αυγούστου 1938 17 Σεπτεμβρίου 1938 3η φορά
Υποναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου (1887-1982) On Board the Greek Cruiser Hhms Giorgios Averoff. 23 February 1943, Port-said, Rear Admiral a Sakellariou, Commander in Chief of the Royal Hellenic Navy Flies His Flag in the Cruiser Hhms Giorgios Averoff. A15198.jpg 17 Σεπτεμβρίου 1938 20 Απριλίου 1941 2η φορά
Υποναύαρχος Χαράλαμπος Δελαγραμμάτικας (1887-1947) 26 Απριλίου 1941 30 Απριλίου 1941
Αντιναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης (1883-1957) 3 Σεπτεμβρίου 1944 11 Απριλίου 1945 Πρωθυπουργός για 2 περιόδους το 1945, υπουργός Αεροπορίας, Ναυτικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών
Αντιναύαρχος Γρηγόριος Μεζεβίρης (1891-1978) 11 Απριλίου 1945 14 Οκτωβρίου 1946
Υποναύαρχος Αλφρέδος Λεοντόπουλος (1893-1984) 14 Οκτωβρίου 1946 2 Φεβρουαρίου 1947
Αντιναύαρχος Γρηγόριος Μεζεβίρης (1891-1978) 2 Φεβρουαρίου 1947 20 Σεπτεμβρίου 1947
Αντιναύαρχος Περικλής Αντωνόπουλος (1896-1961) 20 Σεπτεμβρίου 1947 17 Νοεμβρίου 1951 Υφυπουργός Ναυτικών (1950)
Υποναύαρχος Παναγιώτης Κώνστας (1899-1984) 17 Νοεμβρίου 1951 6 Σεπτεμβρίου 1952 Αρχηγός Στόλου το 1947-50
Αντιναύαρχος Πύρρος Λάππας (1899-1981) 6 Σεπτεμβρίου 1952 13 Σεπτεμβρίου 1958 Αρχηγός Στόλου το 1950-52
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Τσάτσος (1901-1969) 13 Σεπτεμβρίου 1958 4 Δεκεμβρίου 1959 Αρχηγός Στόλου το 1953-56
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος (1905-1985) 14 Δεκεμβρίου 1959 27 Νοεμβρίου 1961
Αντιναύαρχος Δημήτριος Κιοσσές (1905-1985) 27 Νοεμβρίου 1961 12 Δεκεμβρίου 1963 Αρχηγός Αιγαίου Πέλαγος (1959-61)
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Αυγέρης (1909-1972) 12 Δεκεμβρίου 1963 30 Μαρτίου 1967 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1967), Αρχηγός Κρητικού και Ιονίου Πελάγους (1960-61)
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος (1912-1991) 30 Μαρτίου 1967 24 Απριλίου 1967 Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (1974)
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες (1913-1994) 24 Απριλίου 1967 13 Δεκεμβρίου 1967
Υποναύαρχος/Αντιναύαρχος Σταύρος Περβαινάς (1914-2000) 13 Δεκεμβρίου 1967 18 Δεκεμβρίου 1968
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης (1918-1991) 18 Δεκεμβρίου 1968 1η Ιουνίου 1973
Αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης (1923-2007) 1η Ιουνίου 1973 8 Ιανουαρίου 1975 Διοικητής Στόλου το 1971-73
Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος (1912-1991) 8 Ιανουαρίου 1975 8 Ιανουαρίου 1976 2η φορά
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Μουρίκης (1918-1989) 8 Ιανουαρίου 1976 16 Σεπτεμβρίου 1976 Γενικός Επιθεωρητής Ναυτικού το 1975-76
Αντιναύαρχος Σπυρίδων Κονοφάος (1923-2004) 16 Σεπτεμβρίου 1976 5 Ιανουαρίου 1982 Διοικητής Στόλου το 1975-76
Αντιναύαρχος Οδυσσέας Καπέτος (1930-2004) 5 Ιανουαρίου 1982 23 Μαρτίου 1982 Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου το 1979-80
Ναύαρχος Νικόλαος Παππάς (1930-2013) 23 Μαρτίου 1982 22 Δεκεμβρίου 1986 Δύο φορές (1989 και 1989-90) υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας
Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος (1932-2014)[6] 22 Δεκεμβρίου 1986 17 Ιουλίου 1989 Αρχηγός Στόλου το 1986, Διοικητής ΕΥΠ 1993-96
Ναύαρχος Ευάγγελος Λαγάρας (1936-) 17 Ιουλίου 1989 28 Φεβρουαρίου 1992 Πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (1994-97)
Ναύαρχος Ηρακλής Δρίκος (1939-) 28 Φεβρουαρίου 1992 17 Δεκεμβρίου 1993
Ναύαρχος Ιωάννης Στάγκας (1937-) 17 Δεκεμβρίου 1993 16 Φεβρουαρίου 1996 Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου το 1985-86
Ναύαρχος Λεωνίδας Παληογιώργος (1942-2011) 16 Φεβρουαρίου 1996 16 Φεβρουαρίου 1998 Αρχηγός Στόλου το 1995-96
Ναύαρχος Γεώργιος Ιωαννίδης (1944-) 16 Φεβρουαρίου 1998 15 Φεβρουαρίου 2001 Αρχηγός Στόλου το 1997-98
Ναύαρχος Γεώργιος Θεοδωρουλάκης (1945-2008) 16 Φεβρουαρίου 2001 5 Μαρτίου 2002 Αρχηγός Στόλου το 1999-2001
Ναύαρχος Αντώνιος Αντωνιάδης (1946-) 5 Μαρτίου 2002 15 Φεβρουαρίου 2005 Αρχηγός Στόλου το 2001-02
Ναύαρχος Δημήτριος Γούσης (1950-) 15 Φεβρουαρίου 2005 5 Φεβρουαρίου 2008
Ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης (1953-) 5 Φεβρουαρίου 2008 17 Φεβρουαρίου 2010
Ναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης (1955-) 17 Φεβρουαρίου 2010 1η Νοεμβρίου 2011 Το 2008 έγινε Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης (1957-) 1η Νοεμβρίου 2011 7 Μαρτίου 2013
Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης (1957-) 7 Μαρτίου 2013 27 Σεπτεμβρίου 2015 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015
Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης (1959-) 27 Σεπτεμβρίου 2015 16 Ιανουαρίου 2017 Αρχηγός Στόλου το 2015
Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης 16 Ιανουαρίου 2017 Σήμερα Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δικτυακός τόπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, ανάκτηση 3-11-2015.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, τόμος 35, λήμμα: Κουντουριώτης Γεώργιος
  3. Διατελέσαντες Αρχηγοί ΓΕΝ, ανάκτηση 3-11-2015.
  4. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τ. 3, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1988.
  5. Μητρώο Γερουσιαστών και Βουλευτών 1929-1974 Βουλή των Ελλήνων, Εθνικό Τυπογραφείο, 1977 (σελ. 12, αρ. 24).(pdf)
  6. Έφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ΕΡΤ open, 2-6-2014, ανάκτηση 14-11-2015.