Κατάλογος αρχηγών κυβέρνησης του Σουδάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος με τους αρχηγούς κυβέρνησης του Σουδάν, από τη θεσμοθέτηση του αξιώματος του επικεφαλής υπουργού το 1952 μέχρι σήμερα. Η θέση του Πρωθυπουργού καταργήθηκε ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989 και επανασυστάθηκε το 2017 όταν διορίστηκε ο Μπακρί Χασάν Σαλέχ από τον πρόεδρο Ομάρ ελ-Μπεσίρ.

Αρχηγοί Κυβέρνησης του Σουδάν (1952–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Οι ημερομηνίες με πλάγιους χαρακτήρες υποδηλώνουν ντε φάκτο συνέχιση της θητείας)

Αγγλο-Αιγυπτιακό Σουδάν (1952–1956)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Γέννηση–Θάνατος Από Έως Πολιτικό Κόμμα
Επικεφαλής υπουργοί
1 Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαχντί[1] Abd al-Rahman al-Mahdi Seated.png 1885–1959 22 Οκτωβρίου 1952 Νοέμβριος 1953 Εθνικό Κόμμα Ούμμα
2 Ισμαήλ αλ Αζχαρί Ismail al-Azahri.jpg 1900–1969 6 Ιανουαρίου 1954 1 Ιανουαρίου1956 Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτικών

Δημοκρατία του Σουδάν (1956–1969)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί
(2) Ισμαήλ αλ Αζχαρί Ismail al-Azahri.jpg 1900–1969 1 Ιανουαρίου 1956 5 Ιουλίου 1956 Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτικών
3 Αμπντάλα Χαλίλ Abdallah Khalil Official.png 1892–1970 5 Ιουλίου 1956 17 Νοεμβρίου 1958[2] Εθνικό Κόμμα Ούμμα
4 Ιμπραχίμ Αμπούντ Ibrahim Abboud.jpg 1900–1983 18 Νοεμβρίου 1958 30 Οκτωβρίου 1964[3] Στρατός
5 Σιρ αλ Χατίμ αλ Χαλίφα Sirr Al-Khatim Al-Khalifa.jpg 1919–2006 30 Οκτωβρίου 1964 2 Ιουνίου 1965 Εθνικό Κόμμα Ούμμα
6 Μουχάμαντ Αχμάντ Μαχγκούμπ Mohammed Ahmed al Mahjoub.jpg 1908–1976 10 Ιουνίου 1965 25 Ιουλίου 1966 Εθνικό Κόμμα Ούμμα
7 Σαντίκ αλ Μαχντί[4] Al-Sadiq al-Mahdi 1964.jpg 1935– 27 Ιουλίου 1966 18 Μαΐου 1967 Εθνικό Κόμμα Ούμμα
(6) Μουχάμαντ Αχμάντ Μαχγκούμπ Mohammed Ahmed al Mahjoub.jpg 1908–1976 18 Μαΐου 1967 25 Μαΐου 1969[5] Εθνικό Κόμμα Ούμμα

Λαοκρατική Δημοκρατία του Σουδάν (1969–1985)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί
8 Μπαμπικέρ Αουάνταλα Babiker Awadalla 1960s.jpg 1917–2019 25 Μαΐου 1969 27 Οκτωβρίου 1969 Ανεξάρτητος
9 Γκααφάρ Νιμέιρι Nimeiry 1969.jpg 1930–2009 28 Οκτωβρίου 1969 11 Αυγούστου 1976[6] Στρατός /
Σουδανική Σοσιαλιστική Ένωση
10 Ρασίντ Μπακρ Rashid Bakr.jpg 1932–1988 11 Αυγούστου 1976 10 Σεπτεμβρίου 1977 Σουδανική Σοσιαλιστική Ένωση
(9) Γκααφάρ Νιμέιρι Gaafar Nimeiry 1981.jpg 1930–2009 10 Σεπτεμβρίου 1977 6 Απριλίου 1985[7] Στρατός /
Σουδανική Σοσιαλιστική Ένωση
11 Αλ Τζαζουλί Νταφαλάχ Al-Jazuli Daf'allah 1985b.jpg 1935– 22 Απριλίου 1985 15 Δεκεμβρίου 1985 Ανεξάρτητος

Δημοκρατία του Σουδάν (1985–σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωθυπουργοί
(11) Αλ Τζαζουλί Νταφαλάχ Al-Jazuli Daf'allah 1985b.jpg 1935– 15 Δεκεμβρίου 1985 6 Μαΐου 1986 Ανεξάρτητος
(7) Σαντίκ αλ Μαχντί[4] Sadiq al-Mahdi 1987b.jpg 1935– 6 Μαΐου 1986 30 Ιουνίου 1989[8] Εθνικό Κόμμα Ούμμα
Η θέση καταργήθηκε (30 Ιουνίου 1989 – 2 Μαρτίου 2017)
12 Μπακρί Χασάν Σαλέχ No image.png 1949– 2 Μαρτίου 2017 10 Σεπτεμβρίου 2018 Κόμμα Κογκρέσου
13 Μοτάζ Μουσά Mutaz Musa Abdulla meeting the Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Kalraj Mishra cropped.jpg 1967– 10 Σεπτεμβρίου 2018 23 Φεβρουαρίου 2019 Κόμμα Κογκρέσου
14 Μοχάμετ Ταχίρ Αγιάλα 1950/1951- 23 Φεβρουαρίου 2019 11 Απριλίου 2019[9] Κόμμα Κογκρέσου
15 Αμπντάλα Χάμντοκ 1956- 21 Αυγούστου 2019 Σημερινός Ανεξάρτητος

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεταθανάτιος γιος του Μουχάμαντ Αχμάντ. Ιμάμης του Ανσάρ.
  2. Διέπραξε αυτοπραξικόπημα εναντίον της ίδιας του της κυβέρνησης.
  3. Παραιτήθηκε έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
  4. 4,0 4,1 Εγγονός του Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαχντί. Ιμάμης του Ανσάρ.
  5. Ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1969.
  6. Η θητεία του διακόπηκε σύντομα στη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 19-22 Ιουλίου 1971.
  7. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα του στρατού το 1985.
  8. Ανατράπηκε με πραξικόπημα του στρατού το 1989.
  9. Ανατράπηκε σε πραξικόπημα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of heads of government of Sudan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).