Κατάλογος αρχηγών κράτους της Γουιάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των αρχηγών κράτους της Γουιάνας, από την ανεξαρτησία το 1966 ως σήμερα.

Από το 1966 ως το 1970 ο αρχηγός κράτους ήταν η Βασίλισσα της Γουιάνας Ελισάβετ Β΄, με βάση την Πράξη Ανεξαρτησίας της Γουιάνας του 1966, η οποία ήταν επίσης Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Βασίλισσα εκπροσωπείτο στη Γουιάνα από τον Γενικό Κυβερνήτη. Η Γουιάνα έγινε δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα του 1970 και ο Μονάρχης και ο Γενικός Κυβερνήτης ανατικαταστάθηκαν από έναν εθιμοτυπικό πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Γουιάνας είναι αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης και εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση.

Μονάρχης (1966–1970)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδοχή στο θρόνο ήταν η ίδια με εκείνη του βρετανικού θρόνου.

Μονάρχης
(γεννήθηκε–πέθανε)
Πορτρέτο Διάρκεια βασιλείας Βασιλικός οίκος Πρωθυπουργός
Έναρξη βασιλείας Λήξη βασιλείας Συνολική διάρκεια
1 Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
(1926–)
Queen Elizabeth II 1959 (cropped).jpg 26 Μαΐου 1966 23 Φεβρουαρίου 1970 3 έτη, 273 ημέρες Ουίνδσορ Μπερνάμ

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γενικός Κυβερνήτης ήταν ο αντιπρόσωπος του Μονάρχη στη Γουιάνα και ασκούσε τις περισσότερες από τις εξουσίες του Μονάρχη. Διοριζόταν για απεριόριστη θητεία, υπηρετώντας κατά τη βούληση του Μονάρχη. Ο διορισμός του Γενικού Κυβερνήτη γινόταν αποκλειστικά έπειτα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου της Γουιάνας, χωρίς την εμπλοκή της βρετανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση που η θέση θα ήταν κενή, χρέη γενικού κυβερνήτη (Officer Administering the Government) ασκούσε ο Ανώτατος Δικαστής της Γουιάνας.

Κατάσταση
  Υποδηλώνει ανώτατο δικαστή υπηρετούντα ως Officer Administering the Government
Γενικός Κυβερνήτης
(Γεννήθηκε–Πέθανε)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Μονάρχης Πρωθυπουργός
Από Έως Συνολική διάρκεια
1 Σερ Ρίτσαρντ Λάιτ
(1915–1994)
No image.png 26 Μαΐου 1966 31 Οκτωβρίου 1966 158 ημέρες Ελισάβετ Β΄ Μπερνάμ
Σερ Κένεθ Σλίβραϊτ Στόμπαϊ
(1903–1985)
No image.png 1 Νοεμβρίου 1966 16 Δεκεμβρίου 1966 45 ημέρες Ελισάβετ Β΄ Μπερνάμ
2 Σερ Ντέιβιντ Ρόουζ
(1923–1969)
No image.png 16 Δεκεμβρίου 1966 10 Νοεμβρίου 1969
(απεβίωσε εν ενεργεία.)
2 έτη, 329 ημέρες Ελισάβετ Β΄ Μπερνάμ
Σερ Έντουαρντ Λάκου
(1912–1998)
No image.png 10 Νοεμβρίου 1969 23 Φεβρουαρίου 1970 105 ημέρες Ελισάβετ Β΄ Μπερνάμ

Πρόεδρος της Γουιάνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το Σύνταγμα του 1970 ο Πρόεδρος αντικατέστησε το Μονάρχη ως εθιμοτυπικός αρχηγός κράτους. Η εκλογή του γινόταν από την Εθνοσυνέλευση για πενταετή θητεία. Σε περίπτωση που θα χήρευε η θέση, ως υπηρεσιακός πρόεδρος ασκούσε καθήκοντα ο Πρωθυπουργός. Το 1980 αυξήθηκαν οι εξουσίες του Προέδρου και συστάθηκε η εκτελεστική προεδρία.

Κατάσταση
  Υποδηλώνει τον τελευταίο γενικό κυβερνήτη που ασκούσε καθήκοντα Προέδρου
Πρόεδρος
(Γέννηση–Θάνατος)
Πορτρέτο Διάρκεια θητείας Εκλεγείς/είσα Πολιτική τοποθέτηση
(κατά τον χρόνο του διορισμού)
Πρωθυπουργός
Από Έως Συνολική διάρκεια
Εθιμοτυπικός Πρόεδρος
Σερ Έντουαρντ Λάκου
(1912–1998)
No image.png 23 Φεβρουαρίου 1970 17 Μαρτίου 1970 22 ημέρες [1] Μπερνάμ
1 Άρθουρ Τσουνγκ
(1918–2008)
President Arthur Chung.jpg 17 Μαρτίου 1970 6 Οκτωβρίου 1980 10 έτη, 203 ημέρες Ανεξάρτητος Μπερνάμ
Εκτελεστικός Πρόεδρος
2 Φορμπς Μπερνάμ
(1923–1985)
Forbes Burnham (1966).jpg 6 Οκτωβρίου 1980 6 Αυγούστου 1985
(απεβίωσε εν ενεργεία.)
4 έτη, 304 ημέρες Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο Ρέιντ
Χόιτ
3 Ντέσμοντ Χόιτ
(1929–2002)
Desmond Hoyte.jpg 6 Αυγούστου 1985 9 Οκτωβρίου 1992 7 έτη, 64 ημέρες Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο Γκριν
4 Τσέντι Τζάγκαν
(1918–1997)
President Cheddi Jagan.png 9 Οκτωβρίου 1992 6 Μαρτίου 1997
(απεβίωσε εν ενεργεία.)
4 έτη, 148 ημέρες Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Χιντς
5 Σαμ Χιντς
(1943–)
Sam Hinds 2006.jpg 6 Μαρτίου 1997 19 Δεκεμβρίου 1997 288 ημέρες Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Τζ. Τζάγκαν
6 Τζάνετ Τζάγκαν
(1920–2009)
Janet Jagan.png 19 Δεκεμβρίου 1997 11 Αυγούστου 1999
(παραιτήθηκε.)
1 έτος, 235 ημέρες Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Χιντς
Τζάγκντεο
7 Μπάρατ Τζάγκντεο
(1964–)
Jagdeo03032007.jpg 11 Αυγούστου 1999 3 Δεκεμβρίου 2011 12 έτη, 114 ημέρες Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Χιντς
8 Ντόναλντ Ράμοταρ
(1950–)
Donald Ramotar.png 3 Δεκεμβρίου 2011 16 Μαΐου 2015 3 έτη, 164 ημέρες Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Χιντς
9 Ντέιβιντ Γκρέιντζερ
(1945–)
David Granger at 48th Mercosur Summit (cropped).jpg 16 Μαΐου 2015 2 Αυγούστου 2020[2] 5 έτη, 78 ημέρες Λαϊκό Εθνικό Κογκρέσο
(APNU)
Ναγκαμούτου
10 Ιρφάαν Αλί
(1980–)
Irfaan Ali.png 2 Αυγούστου 2020 Σημερινός 2 Αυγούστου 2020 (2020-08-02) (2 ετών) Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Μαρκ Φίλιπς

Γραμμή χρόνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιρφάαν ΑλίΝτέιβιντ ΓκρέιντζερΝτόναλντ ΡάμοταρΜπάρατ ΤζάγκντεοΤζάνετ ΤζάγκανΣαμ ΧιντςΤσέντι ΤζάγκανΝτέσμοντ ΧόιτΦορμπς ΜπερνάμΆρθουρ ΤσουνγκΈντουαρντ Λάκου

Εν ζωή πρώην αρχηγοί κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα είναι εν ζωή οι εξής πρώην αρχηγοί κράτους της Γουιάνας:

Εικόνα Όνομα Θητεία Αξίωμα Ημερομηνία γέννησης
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg Ελισάβετ Β΄ 1966–1970 Βασίλισσα της Γουιάνας 21 Απριλίου 1926 (1926-04-21) (96 ετών)
Sam Hinds 2006.jpg Σαμ Χιντς 1997 Πρόεδρος της Γουιάνας 27 Δεκεμβρίου 1945 (1945-12-27) (76 ετών)
Jagdeo03032007.jpg Μπάρατ Τζάγκντεο 1999–2011 Πρόεδρος της Γουιάνας 23 Ιανουαρίου 1964 (1964-01-23) (58 ετών)
Donald Ramotar.png Ντόναλντ Ράμοταρ 2011–2015 Πρόεδρος της Γουιάνας 22 Οκτωβρίου 1950 (1950-10-22) (71 ετών)
David Granger at 48th Mercosur Summit (cropped).jpg Ντέιβιντ Γκρέιντζερ 2015-2020 Πρόεδρος της Γουιάνας 15 Ιουλίου 1945 (1945-07-15) (77 ετών)

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ήταν Ανώτατος Δικαστής της Γουιάνας.
  2. Έχασε ψήφο εμπιστοσύνης στις 21 Δεκεμβρίου 2018, δείτε Γενικές εκλογές της Γουιάνας (2020)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]