Κατάλογος έργων του Ντιέγο Βελάθκεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των πινάκων και σχεδίων του Ισπανού ζωγράφου Ντιέγο Βελάθκεθ. Δεν πρόκειται περί ιδιαίτερα παραγωγικού ζωγράφου δεδομένου ότι τα έργα του υπολογίζονται σε 120 πίνακες το πολύ, [1] πολλοί από τους οποίους όμως είναι πασίγνωστοι και άσκησαν ιδιαίτερη επίδραση στην εξέλιξη της Τέχνης.

Όλοι οι πίνακες είναι ελαιογραφίες σε καμβά εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Δεν περιλαμβάνονται τα αμφισβητούμενης πατρότητας έργα και τα σχέδια.

Σεβίλλη (μέχρι το 1622)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
Diego Velázquez - The Three Musicians - Google Art Project.jpg Οι τρεις μουσικοί 1617–1618 87 × 110 Βερολίνο, Staatliche Museen 1/1
Diego Velázquez 016.jpg Το γεύμα c. 1618 108.5 × 102 Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 2/3
La mulata, by Diego Velázquez.jpg La mulata (Η μαύρη) c. 1620 55 × 118 Δουβλίνο, Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας μεταξύ 1617 και 1622. 3/17
Vieja friendo huevos, by Diego Velázquez.jpg Γριά που τηγανίζει αυγά 1618 100.5 × 119.5 Εδιμβούργο, Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας χρονολογημένο στην κάτω δεξιά γωνία. 5/6
Cristo en casa de Marta y María, by Diego Velázquez.jpg Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας 1618 60 × 103.5 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη Dated. 6/7
Velazquez-2homes.jpg Δύο νεαροί στο τραπέζι 1622 65.3 × 104 Λονδίνο, Apsley House 9/24
Santo Tomás, por Diego Velázquez.JPG Άγιος Θωμάς 1619–1620 95 × 73 Ορλεάνη, Musée des Beaux-Arts 10/10
Virgin Mary - Diego Velazquez.jpg Η Άσπιλη Σύλληψη 1619 135 × 101.6 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 11/11
Diego Velázquez 018 (John the Evangelist from Patmos).jpg Ο Άγιος Ιωάννης Ευαγγελιστής στην Πάτμο 1619 135.5 × 102.2 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 12/12
Adoración de los Magos, by Diego Velázquez.jpg Η προσκύνηση των Μάγων 1619 204 × 126.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Χρονολογημένο στην πέτρα κάτω από το πόδι της Παναγίας. 13/13
San Pablo, by Diego Velázquez.jpg Άγιος Παύλος 1619–1620 99 × 78 Βαρκελώνη, Μουσείο Καταλωνικής Τέχνης 14/14
Cabeza de apóstol, by Diego Velázquez.jpg Κεφαλή Αποστόλου 1622 38 × 29 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 15/15
El aguador de Sevilla, por Diego Velázquez.jpg Ο νερουλάς της Σεβίλλης 1620 106.7 × 81 Λονδίμο, Apsley House 16/16
Don Cristóbal Suárez de Ribera, by Diego Velázquez.jpg Δόν Κριστόμπαλ Σουάρεθ ντε Ριμπέρα 1620 207 × 148 Σεβίλλη, Museo de Bellas Artes Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο σε μια πτυχή του ενδύματος, δυσδιάκριτα όμως. [2] Πιθανόν μεταθανάτιο πορτραίτο, μια και ο εικονιζόμενος πέθανε το 1618. Ο Mayer έχει επιφυλάξεις.[3] 17/19
Madre Jerónima de la Fuente, by Diego Velázquez.jpg Η σεβάσμια Μητέρα Χερόνιμα ντε λα Φουέντε 1620 162 × 107 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο "Diego Velazquez f. 1620". [4] 18/20
VelazquezJeronimaFuente-Araoz.jpg Η σεβάσμια Μητέρα Χερόνιμα ντε λα Φουέντε 1620 162.5 × 105 Μαδρίτη, συλλογή Fernández Araoz Υπογεγραμμένο και χρονολογημένο "Diego Velazquez f. 1620" μεταγενέστερα όμως και όχι από τον ζωγράφο. [5] Η ταινία γύρω από τον σταυρό φέρει επιγραφή που σβύστηκε από την προηγούμενη εκδοχή. 19/21
St Ildefonso Receiving the Chasuble from the Virgin by Diego Velázquez.jpg Η χειροτονία του Αγίου Ιλδεφόνσου 1620–1623 166 × 120 Σεβίλλη, Δημαρχείο Σε κακή κατάσταση με πολύ ξεθωριασμένα χρώματα. 20/22
Velazquez-Pacheco.jpg Προσωπογραφία του Φρανθίσκο Πατσέκο 1620–1622 40 × 36 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 21/23

Μαδρίτη (1622–29)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
Luis de Góngora y Argote.jpg Προσωπογραφία του Λούις ντε Γκόνγκορα 1622 50.3 × 40.5 Βοστώνη, Museum of Fine Arts 22/25
Retrato de hombre joven, by Diego Velázquez.jpg Προσωπογραφία ανδρός 1623–1624 55.5 × 38 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Ενδεχομένως αυτοπροσωπογραφία ή προσωπογραφία του αδελφού του καλλιτέχνη Χουάν.[6] 24/27
Retrato de Felipe IV, by Diego Velázquez.jpg Φίλιππος Δ΄ 1623–1624 61.6 × 48.2 Ντάλλας, Meadows Museum Αμφισβητήσεις ως προς την ταυτότητα του εικονιζομένου. [7] [8] 25/28
Cabez de dama, by Diego Velázquez.jpg Προσωπογραφία γυναικός 1625 32 × 24 Κάποτε στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης. Άγνωστο πού βρίσκεται σήμερα. Τμήμα μεγαλύτερου πίνακα που πιθανώς καταστράφηκε στην πυρκαγιά του Αλκάθαρ.[9] 28/31
0206vela.jpg Κεφάλι ελαφιού 1626–1628 58 × 44.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Διαφωνίες ως προς την χρονολόγηση.[10] [11] [12] 31/33
Velazquez-CristCol.jpg Η χριστιανική ψυχή ατενίζει τον Χριστό 1626–1628 165 × 206.4 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 32/35
Felipe IV de negro.jpg Φίλιππος Δ΄ 1623–1628 198 × 101.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 33/36
Carlos de Austria, infante de España.jpg Ο ινφάντης Δον Κάρλος 1626–1628 209 × 12 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 34/37
Retrato de Felipe IV en armadura, by Diego Velázquez.jpg Ο Φίλιππος Δ΄ με πανοπλία c. 1628 57 × 44.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Θεωρείται τμήμα μεγαλύτερου πίνακα, ζωγραφισμένου σε δύο φάσεις.[13] 35/38
0208vela.jpg Δημόκριτος (Ο Γεωγράφος) 1628–1629 101 × 81 Ρουέν, Musée des Beaux-Arts Κεφάλι και χέρι ξαναζωγραφισμένα γύρω στο 1640. [14] 37/40
P01170a01nf2006Vela.jpg Los Borrachos (Ο θρίαμβος του Βάκχου) 1628–1629 165.5 × 227.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 38/41
La cena de Emaús, by Diego Velázquez.jpg Δείπνον εις Εμμαούς 1628–1629 123.2 × 132.7 Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο Ενδεχομένως έργο του 1619. [15] 39/42

Πρώτο ταξίδι στην Ιταλία (1629–30)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
Retrato de la infanta doña María, reina de Hungría, by Diego Velázquez.jpg Η ινφάντα Μαρία Άννα, βασίλισσα της Ουγγαρίας 1630 59.5 × 45.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 40/48
Diego Velázquez 065.jpg Ο χιτώνας του Ιωσήφ 1630 223 × 250 Εσκοριάλ, San Lorenzo de El Escorial 41/43
Diego Velasquez, The Forge of Vulcan.jpg Ο Απόλλων στο σιδηρουργείο του Ηφαίστου 1630 222 × 290 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 42/44
Estudio para la cabeza de Apolo, by Diego Velázquez.jpg Κεφαλή του Απόλλωνα 1630 36 × 25 Νέα Υόρκη, ιδιωτική συλλογή Θεωρείται σπουδή του προηγουμένου.[16] 43/45
Vista del jardín de Villa Medici en Roma.jpg Το περίπτερο της Κλεοπάτρας (Αριάδνη) 1630 44.5 × 38.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Διαφωνίες ως προς την χρονολόγηση.[17] 44/46
Jardines de la Villa Médicis, dos hombres a la entrada de la gruta, by Diego Velázquez.jpg Οι κήποι της Βίλλα Μέντιτσι στην Ρώμη 1630 48.5 × 43 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 45/47

Μαδρίτη (1631–48)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
45 Dama, Juana Pacheco (Museo del Prado, 1630-31).jpg Μία σίβυλλα (Χουάνα Πατσέκο ;) 1630–1631 62 × 50 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 46/49
Young Spanish Nobleman by Velázquez (1631) - Alte Pinakothek - Munich - Germany 2017.jpg Προσωπογραφία νεαρού 1630–1631 89.2 × 69.5 Μόναχο, Παλαιά Πινακοθήκη Φαίνεται έργο ημιτελές, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις.[18] 47/50
Velazquez-Oriola.jpg Η δοκιμασία του Αγίου Θωμά 1631–1632 244 × 203 Οριχουέλα, Μουσείο της μητρόπολης 48/130
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez - Don Baltasar Carlos with a Dwarf - Google Art Project.jpg Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος με ένα νάνο]] 1631 128.1 × 102 Βοστώνη, Museum of Fine Arts 49/51
Felipe IV de castaño y plata, by Diego Velázquez.jpg Ο Φίλιππος Δ΄ με καφέ και αργυρόχρωμη ενδυμασία 1631–1632 199.5 × 113 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 50/52
Isabel de Borbón, by Diego Velázquez.jpg Ισαβέλλα των Βουρβώνων 1631–1632 207 × 119 Νέα Υόρκη, ιδιωτική συλλογή 51/53
Don Diego Corral de Arellano, by Diego Velázquez.jpg Δον Ντιέγκο ντελ Κοράλ υ Αρεγιάνο 1631–1632 205 × 116 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 52/55
Doña Antonia de Ipeñarrieta y su hijo, by Diego Velázquez.jpg Η Δόννα Αντονία ντε Ιπενιαρριέτα υ Γκάλδος και ο γιος της Δον Λουίς 1631–1632 205 × 115 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Ενδεχομένως συμμετοχή και άλλου εργαστηρίου.[19][20] 53/54
Detail of portrait of Fernando Valdés showing signature of Diego Velázquez.jpg Ανδρικό χέρι 1630 27 × 24 Άγνωστο πού βρίσκεται. Στο παρελθόν στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης 54/56
Pedro de Barberana.jpg Δον Πέντρο ντε Μπαρμπεράνα υ Απαρρεγκούι 1631–1632 198.2 × 111.8 Φορτ Ουόρθ, Τέξας, Kimbell Art Museum 55/57
Diego Velázquez O47.jpg Δον Χουάν Ματέος 1632 108 × 90 Πινακοθήκη της Δρέσδης Ολοκληρωμένο έργο παρά την αχνή εικόνα των χεριών. 56/58
Cristo crucificado.jpg Εσταυρωμένος 1632 250 × 170 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 57/59
Príncipe Baltasar Carlos, by Diego Velázquez.jpg Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος 1632 117.8 × 95.9 Λονδίνο, Συλλογή Wallace 58/60
Felipe IV, from Kunsthistorisches, by Diego Velázquez.jpg Φίλιππος Δ΄ 1632 127.5 × 86.5 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης Διαφωνίες ως προς την πατρότητα του πίνακα. [21] [22] 59/61
Retrato de la reina Isabel de Borbón, by Diego Velázquez.jpg Ισαβέλλα των Βουρβώνων 1632 132 × 101.5 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 60/62
Retrato del bufón llamado don Juan de Austria, by Diego Velázquez.jpg Ο γελωτοποιός ο επονομαζόμενος Δον Ιωάννης ο Αυστριακός 1632–1633 210 × 124.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 61/65
Retrato ecuestre del conde-duque de Olivares, by Diego Velázquez.jpg Ο κόμης-δούκας Ολιβάρες έφιππος 1634 314 × 240 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 62/66
Caballo blanco, by Diego Velázquez.jpg Άσπρο άλογο 1634–1635 310 × 245 Μαδρίτη, Βασιλικό Ανάκτορο 63/67
Velazquez-felipeIII.jpg Ο Φίλιππος Γ΄ έφιππος 1634–1635 305 × 320 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 64/68
Margarita-austria velazquez extended.jpg Η Μαργαρίτα η Αυστριακή έφιππη 1634–1635 302 × 311.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Velazquez and workshop. 65/69
La reina Isabel de Borbón a caballo.jpg Η Ελισάβετ της Γαλλίας έφιππη 1634–1635 304.5 × 317.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Βελάθκεθ και εργαστήριό του.[23] 66/70
Retrato de Felipe IV a caballo.jpg Ο Φίλιππος Δ΄ έφιππος 1634–1635 305.5 × 317.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 67/71
Retrato ecuestre del príncipe Baltasar Carlos, by Diego Velázquez.jpg Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος έφιππος 1634–1635 209.5 × 174 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 68/72
Velazquez-The Surrender of Breda.jpg La rendición de Breda o Las lanzas (Η παράδοση της Μπρέντα ή Οι λόγχες) 1634–1635 307.5 × 370.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 69/73
Martínez Montañés ejecutando el busto de Felipe IV, by Diego Velázquez.jpg Ο Χουάν Μαρτίνεθ Μοντάνιες φιλοτεχνώντας την προτομή του Φιλίππου Δ΄ 1635–1636 110.5 × 87.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 70/76
Diego Velázquez 051.jpg Ο Φίλιππος Δ΄ ως κυνηγός 1632–1633 189 × 124.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 71/63
El cardenal-infante don Fernando en traje de caza, by Diego Velázquez.jpg Ο καρδινάλιος ινφάντης Δον Φερνάντο της Αυστρίας ως κυνηγός 1632–1633 191.5 × 108 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 72/64
Príncipe BaltasarCarlos cazador Velázquez lou.jpg Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος ως κυνηγός 1635–1636 191 × 102 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 73/77
Lección de equitación del príncipe Baltasar Carlos, by Diego Velázquez.jpg Μάθημα ιππασίας του ινφάντη Μπαλτάσαρ Κάρλος 1636 144 × 96.5 Λονδίνο, συλλογή του δούκα του Ουέστμινστερ 74/78
Diego Velázquez 057.jpg Η κυρία με την βεντάλια 1635 95 × 70 Λονδίνο, συλλογή Wallace Collection 75/79
La costurera.jpg Η κεντήστρα 1635–1643 74 × 60 Ουάσινγκτον, Εθνική Πινακοθήκη Unfinished and of uncertain date. 77/81
Pablo de Valladolid, by Diego Velázquez.jpg Πάμπλο ντε Βαγιαδολίδ 1636–1637 213.5 × 125 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 78/82
Velázquez - El Bufón Calabacillas (Museo del Prado, 1636-37).jpg Ο γελωτοποιός Καλαμπασίλας 1637–1639 105.5 × 82.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 79/83
Diego Velázquez 038.jpg Ο γελωτοποιός Μπαρμπαρρόχα 1637–1640 200 × 121.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 80/84
Diego Velázquez 010.jpg Οι Άγιοι Αντώνιος Αββάς και Παύλος ο Ερημίτης 1635–1638 261 × 192 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 81/85
Conde-Duque de Olivares.jpg Ο κόμης-δούκας Ολιβάρες 1638 67 × 54 Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ 82/87
Francesco I d'Este.jpg Φραγκίσκος Β΄ ντ' Έστε 1638 68 × 51 Μόντενα, Galería Estense 84/89
Diego Velázquez 070.jpg Ο ινφάντης Μπαλτάσαρ Κάρλος 1639 128.5 × 99 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης Βελάθκεθ και εργαστήριό του.[24] 86/90
Diego Velázquez 061.jpg Προσωπογραφία ανδρός 1635–1645 76 × 64.8 Λονδίνο, Apsley House 87/91
Diego Velasquez, Aesop.jpg Αίσωπος 1639–1641 179.5 × 94 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Επιγραφή άνω δεξιά : "AESOPVS". 88/92
Diego Velázquez 022.jpg Μένιππος 1639–1641 178.5 × 93.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Επιγραφή άνω αριστερά : "MOENIPVS". 89/93
Velázquez - Marte.jpg Άρης αναπαυόμενος 1639–1641 181 × 99 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 90/94
Diego Velázquez Autorretrato 45 x 38 cm - Colección Real Academia de Bellas Artes de San Carlos - Museo de Bellas Artes de Valencia.jpg Αυτοπροσωπογραφία 1640 45.8 × 38 Βαλένθια, Museu de Belles Arts 91/96
Velazquez-nena.jpg Προσωπογραφία κοριτσιού 1640 51.5 × 41 Νέα Υόρκη, Ισπανική Εταιρεία της Αμερικής Ημιτελές κατά μία γνώμη [25] και "ένα από τα συναρπαστικότερα γυναικεία πορτραίτα του Βελάθκεθ" κατ' άλλην.[26] 92/97
Velázquez - Francisco Lezcano, el Niño de Vallecas (Museo del Prado, 1643-45).jpg Ο νάνος Φρανθίσκο Λεθκάνο 1643–1645 107.5 × 83.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 93/99
Philip IV of Spain - Velázquez 1644.jpg Ο Φίλιππος Δ΄ στην Φράγκα 1644 129.8 × 99.4 Νέα Υόρκη, Frick Collection 94/100
Retrato del bufón don Diego de Acedo, el Primo, by Diego Velázquez.jpg Ο γελωτοποιός Δον Ντιέγκο ντε Αθέντο 1645 106 × 82.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 96/102
Velázquez – Bufón don Sebastián de Morra (Museo del Prado, c. 1645).jpg Ο νάνος Σεμπαστιάν ντε Μόρρα 1645 106 × 81.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 97/103
Diego Velázquez - Coronation of the Virgin - Prado.jpg Η Στέψη της Παρθένου 1645 178.5 × 134.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 98/105
RokebyVenus.jpg La Venus del espejo (Η Αφροδίτη του καθρέφτη) 122.5 × 177 Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη 100/106
Diego Velázquez 066.jpg Γυναικεία μορφή 1644-1648 64 × 58 Ντάλλας, Meadows Museum 101/108
Retrato de la infanta María Teresa, by Diego Velázquez.jpg Η ινφάντα Μαρία Τερέζα 1648 48 × 37 Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 102/109
Diego Velázquez 058.jpg Ιππότης του Τάγματος του Σαντιάγκο 1645–1650 67 × 56 Πινακοθήκη της Δρέσδης 103/110

Δεύτερο ταξίδι στην Ιταλία (1649–51)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
Retrato de Juan Pareja, by Diego Velázquez.jpg Προσωπογραφία του Χουάν ντε Παρέχα 1649–1650 81.3 × 69.9 Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο 104/112
El barbero del Papa Velazquez.jpg Ο αποκαλούμενος κουρέας του πάπα 1650 50.5 × 47 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 105/113
Retrato del Papa Inocencio X. Roma, by Diego Velázquez.jpg Ιννοκέντιος Ι΄ 1650 140 × 120 Ρώμη, Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι Υπογραφή στο χαρτί που κρατά ο πάπας : "Alla santa di Nro Sigre / Innocencio Xº / Per / Diego de Silva / Velázquez dela Ca / mera di S. Mte Cattca" 106/114
Retrato del Papa Inocencio X. Roma (copy 2), after Diego Velázquez.jpg Ιννοκέντιος Ι΄ 1650 82 × 71.5 Λονδίνο, Apsley House 107/115
Camillo Massimo by Diego Velázquez.jpg Καμίλλο Μάσσιμι 1650 73.6 × 58.5 Ντόρσετ, Kingston Lacy 108/116
Camillo Astalli by Diego Velázquez, 1650.jpg Ο καρδινάλιος Αστάλλι 1650–1651 61 × 48.5 Νέα Υόρκη, Ισπανική Εταιρεία της Αμερικής 109/117

Μαδρίτη (1651–60)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Διαστάσεις (σε εκατοστά) Χώρος Παρατηρήσεις Αριθμοί καταλόγου : Morán–Sánchez/López-Rey
Velazquez-TeresaNY51.jpg Η ινφάντα Μαργαρίτα Τερέζα 1651–1652 34.3 × 40 Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο Κομμένο τμήμα έργου.[27] Ομόφωνα δεκτό ως έργο του Βελάθκεθ. Ενδεχομένως σπουδή για άλλα έργα με το ίδιο θέμα.[28] 110/118
Diego Velázquez 030.jpg Η ινφάντα Μαργαρίτα Τερέζα 1651–1653 127 × 98.5 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 111/119
Felipe IV embarnecido (Museo del Prado).jpg Φίλιππος Δ΄ 1653–1655 69 × 56 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 112/120
Diego Velázquez 032.jpg Η Μαριάνα της Αυστρίας, βασίλισσα της Ισπανίας 1652–1653 234 × 131.5 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Επιζωγράφιση σε πορτραίτο του βασιλιά. Το παραπέτασμα πιθανώς από άλλο χέρι.[29][30] 113/121
Diego Velázquez 024.jpg Ινφάντα Μαργαρίτα 1653 128.5 × 100 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 114/122
Diego Velázquez 028b.jpg Ινφάντα Μαργαρίτα 1656 105 × 88 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 115/123
Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpg Las Meninas (Οι κυρίες της Αυλής) 1656–1657 318 × 276 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο 116/124
Velazquez-las hilanderas.jpg Las Hilanderas (Οι κλώστρες) ή O μύθος της Αράχνης c. 1657 167 × 252 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Προσθήκη στο άνω τμήμα μετά την πυρκαγιά στο Αλκάθαρ το 1734. 117/107
Velazquez Maria Anna 1656.jpg Η βασίλισσα Μαριάνα η Αυστριακή 1655–1656 46.5 × 43 Ντάλλας, Meadows Museum Πιθανώς ημιτελής σπουδή.[31] 118/125
Fábula de Mercurio y Argos, by Diego Velázquez.jpg Ερμής και Άργος 1659 128 × 250 Μαδρίτη, Μουσείο του Πράδο Ζωγραφισμένο για την Αίθουσα των Κατόπτρων του Αλκάθαρ μαζί με τρεις ακόμη πίνακες μυθολογικών θεμάτων, που χάθηκαν στην πυρκαγιά του 1734. 120/127
Retrato de la infanta Margarita (3), by Diego Velázquez.jpg Η ινφάντα Μαργαρίτα Τερέζα με μπλε φόρεμα 1659 127 × 107 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 121/128
Prince Philip Prospero by Diego Velázquez.jpg Ο ινφάντης Φίλιππος Πρόσπερος 1659 128.5 × 99.5 Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης 122/129

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vogel, Carol (September 10, 2009). «An Old Spanish Master Emerges From Grime». The New York Times. http://www.nytimes.com/2009/09/10/arts/design/10velazquez.html. Ανακτήθηκε στις September 11, 2009. «Jonathan Brown, this country's leading Velázquez expert ... "Velázquez was a painter who measured out his genius in thimblefuls."» 
  2. López-Rey, p. 46.
  3. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 50.
  4. López-Rey, p. 48.
  5. Garrido Pérez, pp. 94–95.
  6. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 64.
  7. Brown, Velázquez, pintor y cortesano, pp. 45–46.
  8. López-Rey, p. 64.
  9. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 72
  10. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 78
  11. López-Rey, p. 76.
  12. Garrido Pérez, p. 155.
  13. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 86
  14. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 90
  15. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 94
  16. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 102.
  17. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 104.
  18. López-Rey, p. 120.
  19. Brown, Velázquez, pintor y cortesano, pp. 140–141.
  20. López-Rey, p. 134.
  21. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 134
  22. López-Rey, Velázquez, p. 181
  23. Garrido Pérez, pp. 367–383.
  24. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 188.
  25. López-Rey, p. 236.
  26. Brown, Velázquez, pintor y cortesano, p. 156.
  27. Metmuseum, base de datos.
  28. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 236.
  29. López-Rey, Velázquez, p. 185.
  30. Garrido Pérez, pp. 527–537.
  31. Morán Turina and Sánchez Quevedo, p. 252.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bardi, P.M. (1969). «Documentación sobre el hombre y el artista». La obra pictórica completa de Velázquez. Barcelona: Editorial Noguer SA y Rizzoli Editores. 
  • Brown, Jonathan (1986). Velázquez. Pintor y cortesano. Madrid: Alianza Editorial. ISBN 84-206-9031-7. 
  • Brown, Jonathan y Garrido, Carmen. Velázquez. La técnica del genio. Madrid: Ediciones Encuentro. ISBN 84-7490-487-0. 
  • Brown, Jonathan (2008). Escritos completos sobre Velázquez. Madrid: Centro de Estudios Europa Hispánica. ISBN 84-9360-605-7. 
  • Catálogo de la exposición (1990). Velázquez. Madrid : Museo Nacional del Prado. ISBN 84-87317-01-4. 
  • Catálogo de la exposición (1996). Obras maestras del arte español. Museo de Bellas Artes de Budapest. Madrid: Banco Bilbao Vizcaya. ISBN 84-860-2288-6. 
  • Catálogo de la exposición (1999). Velázquez y Sevilla. Sevilla: Junta de Andalucía. Consejería de Cultura. ISBN 84-8266-098-5. 
  • Catálogo de la exposición (1999). El dibujo europeo en tiempos de Velázquez. Madrid: Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. ISBN 84-898-9514-7. 
  • Catálogo de la exposición (1999). Velázquez, Rubens y Van Dyck. Madrid: Museo Nacional del Prado. ISBN 84-87317-86-3. 
  • Catálogo de la exposición (1999). Velázquez a Roma Velázquez e Roma. Roma: Galería Borghese. ISBN 88-8118-669-1. 
  • Catálogo de la exposición (2005). De Herrera a Velázquez. El primer naturalismo en Sevilla. Bilbao Sevilla: Museo de Bellas Artes de Bilbao-Fundación Focus Abengoa. ISBN 84-898-9514-7. 
  • Catálogo de la exposición (2007). Fábulas de Velázquez. Madrid: Museo del Prado. ISBN 84-8480-129-2. 
  • Garrido Pérez, Carmen (1992). Velázquez, técnica y evolución. Madrid: Museo del Prado. ISBN 84-87317-16-2. 
  • Gudiol, José (1982). Velázquez. Barcelona: Ediciones Poligrafa SA. ISBN 84-343-03531. 
  • López-Rey, José (1978). Velázquez. Barcelona: Compañía Internacional Editora S. A.. ISBN 84-85004-74-4. 
  • López-Rey, José (1996). Velázquez. Catalogue raisonné, vol. II. Colonia: Taschen Wildenstein Institute. ISBN 3-8228-8731-5. 
  • Marías, Fernando (1999). Velázquez. Pintor y criado del rey.. Madrid: Nerea. ISBN 84-89569-33-9. 
  • Marini, Maurizio (1997). Velázquez. Madrid: Electa. ISBN 84-8156-160-6. 
  • Morán Turina, Miguel & Sánchez Quevedo, Isabel (1999). Velázquez. Catálogo completo. Madrid: Ediciones Akal SA. ISBN 84-460-1349-5. 
  • Palomino, Antonio (1988). El museo pictórico y escala óptica III. El parnaso español pintoresco laureado. Madrid : Aguilar S.A. de Ediciones. ISBN 84-03-88005-7. 
  • Pérez Sánchez. Alfonso E. (1996). «Escuela española». El Museo del Prado. Fundación Amigos del Museo del Prado y Fonds Mercator. ISBN 90-6153363-5. 
  • Pérez Sánchez. Alfonso E. (1999). «Novedades velazqueñas». Archivo Español de Arte nº 72. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. 
  • Ragusa, Elena (2004). «La vida y el arte.». Velázquez. Milán:RCS Libri S.p.A.. ISBN 84-89780-54-4. 
  • Ragusa, Elena (2004). «Breve antología crítica». Velázquez. Milán:RCS Libri S.p.A.. ISBN 84-89780-54-4. 
  • Salort Pons, Salvador (2002). Velázquez en Italia. Madrid : Fundación de Apoyo a la Historia del Arte Hispánico. ISBN 84-932891-1-6.