Κατάλογος έργων του Ζαν Φουκέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο των έργων του Γάλλου ζωγράφου Ζαν Φουκέ (1420 - μεταξύ 1478 και 1481).

Πίνακες ζωγραφικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Τεχνική και Διαστάσεις (σε εκατ.) Χώρος Παρατηρήσεις
Jean Fouquet 008.jpg Κάρολος Ζ΄ της Γαλλίας 1444-1450 λάδι σε καμβά
86×72 cm
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου βασιλιάς της Γαλλίας επί του οποίου έδρασε η Ζαν ντ’Αρκ
Jean Fouquet- Portrait of the Ferrara Court Jester Gonella.JPG Ο γελωτοποιός Gonella 1447-1450 λάδι σε ξύλο
36×24 cm
Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Jean Fouquet 006.jpg Δίπτυχο της Melun : Ο Etienne Chevalier παρουσιάζεται από τον Άγιο Στέφανο 1450-1455 λάδι σε ξύλο
95×86 cm
Βερολίνο, Πινακοθήκη μία σκηνή με το επόμενο
Jean Fouquet 005.jpg Δίπτυχο της Melun : Ένθρονη Παρθένος Γαλακτοτροφούσα 1450-1455 λάδι σε ξύλο
95×86 cm
Αμβέρσα, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten μία σκηνή με το προηγούμενο
Jean Fouquet.png Δίπτυχο της Melun : Αυτοπροσωπογραφία 1450-1455 σμάλτο
διάμετρος 6 cm
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου προσαρτημένο σε κάποιο σημείο του διπτύχου
Jean Fouquet - Portrait of Guillaume Jouvenel des Ursins - Louvre.jpg Προσωπογραφία του Guillaume Jouvenel des Ursins 1460 λάδι σε ξύλο
92×74 cm
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
NouansLesFontainesPieta.jpg Pietà της Nouans 1460-1465 λάδι σε ξύλο καρυδιάς
168 × 259 cm
Nouans-les-Fontaines, Saint-Martin αποδίδεται στον Φουκέ


Εικονογραφημένα χειρόγραφα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχές μικρής έκτασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρογραφία Τίτλος Χρονολογία Χώρος Παρατηρήσεις
FouquetAngers.jpg Heures à l'usage d'Angers (Βιβλίο Ωρών προς χρήσιν της Ανζέρ) :
Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα
1455 Παρίσι, Bibliothèque nationale de France
Jean Fouquet (French, born about 1415 - 1420, died before 1481) - Hours of Simon de Varie - Google Art Project.jpg Heures de Simon de Varie (Βιβλίο Ωρών του Simon de Varie) :
Παρθένος και Βρέφος
1455 Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ - Getty Centre Ms. 7 μία σκηνή με το επόμενο
Jean Fouquet (French, born about 1415 - 1420, died before 1481) - Simon de Varie Kneeling in Prayer - Google Art Project.jpg Heures de Simon de Varie :
Ο Simon de Varie δεόμενος
1455 Λος Άντζελες, Μουσείο Γκεττύ - Getty Centre Ms. 7 μία σκηνή με το προηγούμενο
Book of Hours of Simon de Varie - KB 74 G37a - folio 001v.jpg Heures de Simon de Varie :
Παρθένος και Βρέφος
Χάγη, Koninklijke Bibliotheek KB 74 G37, KB 74 G37a
FouquetRobertet.jpg Heures de Jean Robertet (Βιβλίο Ωρών του Jean Robertet) :
Ευαγγελισμός
περί το 1470 Νέα Υόρκη, Pierpont Morgan Library
FouquetRobertetLukas.jpg Heures de Jean Robertet :
Ευαγγελιστής Λουκάς
περί το 1470 Νέα Υόρκη, Pierpont Morgan Library
De Casibus.jpg Εικονογράφηση του έργου του Βοκκακκίου De Casibus Virorum Illustrium
(Περί της μοίρας των επιφανών ανδρών) :
Ο Βοκκάκκιος ενώ γράφει το έργο του και
Ένας απεσταλμένος το παραδίδει στον Mainardo dei Cavalcanti
1459-1460 Μόναχο, Bayerische Staatsbibliothek
Le Lit de justice de Vendôme.jpg Εικονογράφηση του έργου του Βοκκακκίου De Casibus Virorum Illustrium :
Συνεδρίαση του Παρλαμέντου
1459-1460 Μόναχο, Bayerische Staatsbibliothek
Louis XI préside le chapitre de Saint-Michel.jpg Κανονισμός του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ : η πρώτη σελίδα 1469-1470 Παρίσι, Bibliothèque nationale de France

Livre d'heures d'Étienne Chevalier[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το «Βιβλίο Ωρών του Etienne Chevalier» είναι ένα χειρόγραφο εικονογραφημένο από τον Φουκέ μεταξύ 1452 και 1460. Ήταν παραγγελία του Étienne Chevalier, θησαυροφύλακα του Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας. Σώζονται μόνο 49 φύλλα από περγαμηνή, με 47 μικρογραφίες, διασκορπισμένα σε μουσεία και βιβλιοθήκες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, επειδή από τα τέλη του 18ου αιώνα τα φύλλα του χειρογράφου άρχισαν να κόβονται και να πωλούνται χωριστά.


Μικρογραφία Τίτλος Χώρος Παρατηρήσεις
Saint Jean à Pathmos.jpg Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Πάτμο Chantilly, Μουσείο Κοντέ
L Adoration des Mages.jpg Η προσκύνηση των Μάγων Chantilly, Μουσείο Κοντέ ο Μάγος που γονατίζει έχει την μορφή του Καρόλου Ζ΄
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 27.JPG Η ανάληψη της Παναγίας Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - Heures d'Etienne Chevalier, n° 201 et N° 202 - Etienne Chevalier présenté par saint Etienne à la Vie... - Google Art Project.jpg Ο Étienne Chevalier παρουσιάζεται στην Παναγία από τον Άγιο Στέφανο Chantilly, Μουσείο Κοντέ ο Άγιος Στέφανος (Étienne) έχει το χέρι στον ώμο του Étienne Chevalier
- μία σκηνή με το επόμενο έργο
Vierge à l'enfant - Heures d'Etienne Chevalier - Musée Condé.jpg Παρθένος και Βρέφος Chantilly, Μουσείο Κοντέ μία σκηνή με το προηγούμενο έργο
Heures d'Étienne Chevalier - Visitation.jpg Η Επίσκεψη Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 12.JPG Η σύλληψη του Χριστού Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - Heures d'Etienne Chevalier, n° 204 - L'Annonciation - Google Art Project.jpg Ευαγγελισμός Chantilly, Μουσείο Κοντέ η σκηνή στην Sainte Chapelle της Bourges
Heures d'Étienne Chevalier - Nativité.jpg Γέννηση Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d’Étienne Chevalier - Jésus devant Pilate.jpg Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d'Étienne Chevalier - Annonce à la Vierge de sa mort prochaine.jpg Αναγγελία στην Παναγία του επικειμένου θανάτου της Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Le Portement de Croix.jpg Η πορεία προς τον Γολγοθά Chantilly, Μουσείο Κοντέ Αυτοκτονία του Ιούδα. Η Sainte-Chapelle του Παρισιού πίσω αριστερά
La Pentecôte.jpg Πεντηκοστή Chantilly, Μουσείο Κοντέ
La Mort de la Vierge.jpg Η Κοίμηση της Θεοτόκου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 26.JPG Η ταφή της Θεοτόκου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
La Crucifixion.jpg Σταύρωση Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 21.JPG Η κρήνη των Αποστόλων Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Fourquet - Christi Himmelfahrt.jpeg Η Ανάληψη Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Deposition chevalier.jpg Αποκαθήλωση Chantilly, Μουσείο Κοντέ
La Descente du Saint-Esprit.jpg Η δεξιά του Κυρίου εκδιώκει τους δαίμονες Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο δεξιά η γέφυρα Saint-Michel, αριστερά η Παναγία των Παρισίων
Le Couronnement de la Vierge.jpg Η στέψη της Παρθένου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d’Étienne Chevalier - embaumement du Christ.jpg Η Ταφή Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d’Étienne Chevalier - L'illumination des fidèles par le Saint-Esprit.jpg Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - Heures d'Etienne Chevalier, n° 203 - Le mariage de la Vierge - Google Art Project.jpg Οι γάμοι της Παρθένου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
David kneeling in penitence - Hours of Etienne Chevalier (c.1452-1460) - BL Add MS 37421.jpg Ο Δαβίδ προσευχόμενος Λονδίνο, Βρετανική Βιβλιοθήκη
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 39.JPG Επικήδεια πομπή Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - Job and his False Comforters - WGA08033.jpg Ο Ιώβ και οι φίλοι που τον χλευάζουν Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d'Étienne Chevalier - Déploration du Christ.jpg Θρήνος για τον νεκρό Χριστό Chantilly, Μουσείο Κοντέ εικονίζεται η Παναγία των Παρισίων
Saint Bernard.jpg Άγιος Βερνάρδος διδάσκων Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Saint Michel combattant le dragon.jpg Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μάχεται με τον δράκο Upton House (Warwickshire, Ην.Βασίλειο)
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 07.JPG Η γέννηση του Ιωάννη Βαπτιστή Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 11.JPG Μυστικός Δείπνος Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 32.JPG Η σταύρωση του Αγίου Πέτρου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Saint Paul.jpg Η μεταστροφή του Αγίου Παύλου Chantilly, Μουσείο Κοντέ εικονίζεται η Βαστίλλη
Jean Fouquet - Martyrdom of St Andrew - WGA08032.jpg Η σταύρωση του Αγίου Ανδρέα Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - The Martyrdom of St James the Great - WGA08030.jpg Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Ιακώβου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d'Étienne Chevalier - martyre de saint Étienne.jpg Ο λιθοβολισμός του Αγίου Στεφάνου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
La charité de saint Martin.jpg Ο Άγιος Μαρτίνος μοιράζεται τον μανδύα του με τον φτωχό Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου η σκηνή στο Παρίσι της εποχής
Jean fouquet, libro d'ore di étienne chevalier 37.JPG Η χειροτονία του Αγίου Νικολάου Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d’Étienne Chevalier - Saint Hilaire.jpg Ο Άγιος Ιλάριος στην σύνοδο Chantilly, Μουσείο Κοντέ
St Veran exorcising the possessed - Jean Fouquet, Hours of Étienne Chevalier (c.1452-1460).jpg Ο Άγιος Βεράνος εξορκίζει τους δαιμονισμένους Παρίσι, Musée Marmottan-Monet η σκηνή στο βόρειο κλίτος της Παναγίας των Παρισίων
Sainte-marie Madeleine.jpg Η Μαρία Μαγδαληνή σφουγγίζει τα πόδια του Χριστού Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Heures d'Étienne Chevalier - Martyre de sainte Catherine.jpg Το μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης Chantilly, Μουσείο Κοντέ εικονίζονται κατεδαφισμένα σήμερα οικοδομήματα του Παρισιού
Sainte Marguerite et Olibrius.jpg Η Αγία Μαργαρίτα και ο Ολύβριος Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
Sainte Anne et les trois Marie.jpg Η Αγία Άννα και οι Τρεις Μαρίες Παρίσι, Bibliothèque nationale de France
Jean Fouquet - The Martyrdom of St Apollonia - WGA08031.jpg Το μαρτύριο της Αγίας Απολλωνίας Chantilly, Μουσείο Κοντέ
Jean Fouquet - The Enthronement of the Virgin - WGA08027.jpg Οι Άγιοι Πάντες, η Παρθένος και η Αγία Τριάδα Chantilly, Μουσείο Κοντέ

Antiquités judaïques[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονογράφηση του έργου του Φλαβίου Ιωσήπου «Ιουδαϊκές αρχαιότητες». Περί το 1470. Παρίσι, Bibliothèque nationale de France.

Μικρογραφία Τίτλος Παρατηρήσεις
Jean Fouquet 001.jpg Οι σάλπιγγες της Ιεριχούς
Bataille le jour du sabbat.jpg Μάχη την ημέρα του Σαββάτου
Bataille de Gelboé.jpg Μάχη του Γελβουέ, θάνατος του Σαούλ Α΄ Βασιλειών κεφ. 31
David et l Amalécite.jpg Ο Δαβίδ μαθαίνει τον θάνατο του Σαούλ
Construction du Temple de Jérusalem.jpg Η κατασκευή του ναού του Σολομώντος
Triomphe de Josaphat.jpg Ο θρίαμβος του Ιωσάφατ μετά την νίκη του επί του Αντάντ της Συρίας
Cyrus II le Grand et les Hébreux.jpg Ο Κύρος ο Μέγας απελευθερώνει τους Εβραίους από την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία
Prise de Jérusalem.jpg Η άλωση της Ιερουσαλήμ από τον Πτολεμαίο Α΄ το 320 π.Χ.

(ή κατ’ άλλους Η επιστροφή του Αντιόχου του Επιφανούς στην Ιερουσαλήμ το 168 π.Χ.)

Prise de Jérusalem par Hérode le Grand.jpg Η άλωση της Ιερουσαλήμ από τον Ηρώδη τον Μέγα
Pompée dans le Temple de Jérusalem.jpg Ο Πομπήιος μπαίνει στο άδυτο του Ναού του Σολομώντος