Καρχαρίας κόπτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρχαρίας κόπτης
Καρχαρίας κόπτης
Καρχαρίας κόπτης
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Σκυτελλόμορφα (Squaliformes)
Οικογένεια: Δαλατείδες Dalatiidae
Γένος: Ισίστιος Isistius
Είδος: I. brasiliensis
Διώνυμο
Isistius brasiliensis (Ισίστιος ο βραζιλιάνος)
(Quoy & Gaimard, 1824)

Ο καρχαρίας κόπτης (επιστημονική ονομασία Isistius brasiliensis - Ισίστιος ο βραζιλιάνος) είναι ένα μικρό είδος σκυλόψαρου που ανήκει στην οικογένεια των Δαλατείδων. Απαντάται σε ζεστά ωκεάνια ύδατα σε όλο τον κόσμο, ιδίως κοντά σε νησιά. Μετακινείται κατακόρυφα μέχρι και τρία χιλιόμετρα κάθε μέρα. Φτάνει σε μήκος μόλις τα 42 με 56 εκατοστά. Ο καρχαρίας κόπτης έχει μακρύ, κυλινδρικό σώμα με μικρό, αμβλύ ρύγχος, μεγάλα μάτια, δύο μικροσκοπικά ασπόνδυλα ραχιαία πτερύγια, και ένα μεγάλο ουριαίο πτερύγιο. Έχει σκούρο καφέ χρώμα, με φωτοβόλα κύτταρα να καλύπτουν την κάτω πλευρά του εκτός από ένα σκοτεινό «κολάρο» γύρω από το λαιμό και τα βράχγιά του.

Το όνομα «καρχαρίας κόπτης» αναφέρεται στην συνήθεια σίτισής του να κόβει στρογγυλά κομμάτια, σαν ένας κόπτης μπισκότων, από μεγαλύτερα ζώα. Σημάδια που έχουν γίνει από καρχαρίες κόπτες έχουν βρεθεί σε μια ευρεία ποικιλία των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών, καθώς και σε υποβρύχια, υποθαλάσσια καλώδια, ακόμα και σε ανθρώπινα σώματα. Καταναλώνει επίσης ολόκληρα μικρότερα θηράματα όπως τα καλαμάρια. Οι καρχαρίες κόπτες έχουν προσαρμογές για να αιωρούνται στη στήλη του νερού και πιθανόν βασίζονται στη μυστικότητα και τεχνάσματα για να συλλάβουν πιο ενεργό θήραμα. Το σκούρο περιλαίμιό τους φαίνεται να μιμείται τη σιλουέτα ενός μικρού ψαριού, ενώ το υπόλοιπο σώμα του χάνεται στο φως των κοιλιακών φωτοφόρων του. Όταν ένα επίδοξο αρπακτικό πλησιάζει το δέλεαρ, ο καρχαρίας χρησιμοποιεί τα αναρροφητικά χείλη του και τον εξειδικευμένο φάρυγγα και κόβει κομμάτια σάρκας με τα μυτερά κάτω δόντια του. Το είδος αυτό είναι γνωστό ότι ταξιδεύει σε κοπάδια.

Αν και σπάνια συναντώνται, λόγω του ωκεάνιου περιβάλλοντός τους, υπάρχουν λίγες τεκμηριωμένες επιθέσεις σε ανθρώπους που προφανώς προκλήθηκαν από καρχαρίες κόπτες. Παρ'όλα αυτά, αυτός ο καρχαρίας δεν θεωρείται ως άκρως επικίνδυνος. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει συμπεριλάβει τον καρχαρία κόπτη στα είδη ελαχίστης ανησυχίας, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένος, δεν έχει εμπορική αξία, και δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην αλιεία.