Καρστικό πεδίο Πόποβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Καρστικό πεδίο Πόποβο (βοσνιακά: Popovo polje / Попово поље, προφέρεται [pɔ̌pɔʋɔ pɔ̂ʎɛ], "χωράφι του Ιερέα") είναι πόλιε (καρστικό πεδίο) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χώρας, κοντά στην Αδριατική ακτή. Το μέγεθός του είναι 5.9 τ.χλμ.

Το Πόποβο πόλιε είναι ένα από τα μεγαλύτερα πόλιε (καρστικό πεδίο ή πεδιάδα) στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τον κόσμο. Είναι γνωστό για τα καρστικά φαινόμενα και χαρακτηριστικά, και ιδίως το ποταμό Τρεμπίσνιτσα, ο οποίος ρέει μέσα από το πόλιε. Εκεί βρίσκεται και το σύστημα σπηλαίων Βιετρένιτσα, στο δυτικό/νοτιοδυτικό τμήμα της κοιλάδας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια ευγενών Νίκολιτς και Σάνκοβιτς κατείχαν το πεδίο στα τέλη του Μεσαίωνα. Η οικογένεια ευγενών Βόινοβιτς κατάγεται από το Πόποβο πόλιε. Το μοναστήρι της Ζάβαλα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα. Στο τέλος της Τουρκοκρατίας στην Ερζεγοβίνη, η οικογένεια Μουσλιμπέγκοβιτς είχε ακίνητα στο Πόποβο πόλιε.[1][2] Το μοναστήρι της Ζάβαλα βρίσκεται εδώ.

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζάβαλα και Βιετρένιτσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό Ζάβαλα βρίσκεται στο Πόποβο πόλιε στον δήμο Ράβνο. Γνωστό για την παλιά αρχιτεκτονική και λιθοδομή, μαζί με το σπήλαιο Βιετρένιτσα, αποτελούν το φυσικό και αρχιτεκτονικό σύνολο το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της ανακήρυξης του ως προστατευόμενο Εθνικό Μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Έχει ήδη τοποθετηθεί στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Ουνέσκο.[1]

Το σπήλαιο έχει πλούσια πανίδα και μεγάλο ποσοστό ενδημισμού.[3] Το σπήλαιο έχει παγκόσμια φήμη σε γεωλογικές, βιολογικές και περιβαλλοντικές κοινότητες για το διακυβευμένο και αβέβαιο μέλλον του, το οποίο προκαλείται από ερασιτεχνική διαχείριση χωρίς καμία εμπειρία και αβέβαιο καθεστώς στο κρατικό και ιδίως στο τοπικό επίπεδο. Παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αν και πολύ σιγά-σιγά, πρότεινε την ένταξη της Βιετέρνιτσα (με το χωριό Ζάβαλα) στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Ουνέσκο, έχοντας ξεκάθαρη πρόθεση να προστατεύσει το σπήλαιο και τη βιοποικιλότητα του, με απώτερο στόχο να το εντάξει στην Ουνέσκο.[2][4][5]

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 300 άνθρωποι ζουν στα χωριά που ανήκουν στο Πόποβο πόλιε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Zavala graditeljska cjelina». Commission to preserve national monuments. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Pećina Vjetrenica u Zavali». Commission to preserve national monuments. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013. 
  3. «Vjetrenica (official page)». vjetrenica.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013. 
  4. «Vjetrenica Cave (Tentative List)». UNESCO. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013. 
  5. «Vjetrenica (official page)». vjetrenica.com/. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]