Καραβατζισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Άρης τιμωρεί τον Έρωτα, (1582-1622), Μπαρτολομέο Μανφρέντι

Ο Καραβατζισμός είναι η τεχνοτροπία που χρησιμοποιούσε στους πίνακές του ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο. Αυτή η τεχνοτροπία από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε από Ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Η τεχνοτροπία του Καραβάτζιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H τεχνοτροπία που παρουσιάζεται τους πίνακές του Καραβάτζιο έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι ο τενεμπρισμός (σκοτεινές επιφάνειες που ενώνονται με φωτεινά χρώματα)[1], το κιαροσκούρο (η αντίθεση μεταξύ φωτός και σκιών)[2]. Εξίσου χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του είναι το θρησκευτικό αλλά και το δραματικό θέμα στους πίνακές του σε συνδυασμό με το νατουραλιστικό στοιχείο δηλαδή την πιστή αντιγραφή των μοντέλων που ζωγράφιζε.[3] Το θεατρικό στοιχείο στους πίνακές του προέρχεται από τη μελέτη των γεγονότων της Αγίας Γραφής από τα οποία προσπαθούσε να αποτυπώσει σαν να συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή.

Καραβατζισμός στην Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καραβάτζιο δεν διέθετε κάποιο εργαστήριο για να διδάξει την τέχνη του. Γι' αυτό πολλοί Ευρωπαίοι καλλιτέχνες υποχρεώθηκαν να πάνε στη Ρώμη για να μελετήσουν τα έργα του και την τεχνική του. Αυτοί που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από την τεχνική του ονομάστηκαν Καραβατζιστές.

Σημαντικοί Καραβατζιστές ήταν:

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tenebrism». www.visual-arts-cork.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020. 
  2. «Chiaroscuro in Painting». www.visual-arts-cork.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020. 
  3. Gombrich, E.H. (1998). Το Χρονικό της Τέχνης. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. σελ. 393. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gombrich, Ε. Η., Το Χρονικό της Τέχνης. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1998

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]