Καρίνολα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Καρίνολα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καρίνολα
41°11′0″N 13°59′0″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία της Καζέρτας
ΠροστάτηςBernard of Carinola
Έκταση59,23 km²[1]
Υψόμετρο71 μέτρα
Πληθυσμός7.154 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.81030
Τηλ. κωδ.0823
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Καρίνολα (Carinola) είναι μικρή πόλη και δήμος (comune) στην Καμπανία της Ιταλίας, και συγκεκριμένα στην Επαρχία της Καζέρτας. Η Καρίνολα βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νάπολης και περί τα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλεως Καζέρτας, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 41°11΄ Βόρειο και μήκος 13°59΄ Ανατολικό.

Ο δήμος της Καρίνολα συνορεύει με τους εξής άλλους 4 δήμους: Φαλτσιάνο ντελ Μάσσικο, Φρανκολίζε, Σέσσα Αουρούνκα και Τεάνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Καρίνολα ιδρύθηκε υπό την ονομασία Ουρμπάνα (Urbana) από Πελασγούς που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, στη διασταύρωση των οδών προς το Τεάνο και προς το Κασκάνο. Αργότερα έγινε πόλη των Ετρούσκων και αργότερα των Ρωμαίων.

Μετά τη διάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη καταστράφηκε πρώτα από τους Βανδάλους του Γιζέριχου τον 5ο αιώνα και μετά από τους Σαρακηνούς το 750. Ξανακτίσθηκε όμως σχετικώς σύντομα ως η νεότερη Καρίνολα στους γειτονικούς λόφους, καθιστάμενη και έδρα επισκόπου το 1087.

Βράβευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Νοεμβρίου 2004 ο Πρόεδρος της Ιταλίας απένειμε στην πόλη Καρίνολα το «Αργυρό Μετάλλιο Πολεμικής Αρετής» ως αναγνώριση για τον ρόλο της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 15

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]