Καράτι (μάζα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τη μονάδα μέτρησης βάρους πολύτιμων λίθων. Για τη μονάδα μέτρησης καθαρότητας πολύτιμων μετάλλων, δείτε: καράτι (καθαρότητα).
Σπόροι Χαρουπιάς

Το καράτι (διεθνής ονομασία: carat, σύμβολο: ct) είναι μονάδα μέτρησης του βάρους (ακριβέστερα της μάζας) πολύτιμων λίθων και ιδιαίτερα των διαμαντιών. Σήμερα αντιστοιχεί ακριβώς σε 0,2 γραμμάρια (1/5 του γραμμαρίου ή 0.007055 oz)[1]. Παλαιότερα κάθε χώρα είχε δικό της ορισμό και νομοθετικό πλαίσιο για το "καράτι", γεγονός που μέχρι σήμερα δημιουργεί αρκετή σύγχυση.

Η λέξη "καράτι" προέρχεται από την ιταλική carato, που προέρχεται από την αραβική qīrāṭ (قيراط), δανεισμένη από την ελληνική λέξη κεράτιον, που αναφέρεται στους σπόρους του χαρουπιού (ξυλοκέρατου - Ceratonia siliqua). Επειδή τα κεράτια (σπόροι χαρουπιού) υποτίθεται πως έχουν την ιδιότητα να έχουν αρκετή ομοιομορφία στο μέγεθος και να διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, γι αυτό οι χρυσοχόοι και αργυροχόοι της Βενετίας τους χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για τη μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων και μετάλλων. Την εποχή εκείνη ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει μερικούς σπόρους κερατίων στην αγορά και να ζυγίσει το πολύτιμο εμπόρευμα για επαλήθευση. Το φυτό αυτό ευδοκιμεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, στις Αραβικές χώρες και την Ινδία. Σήμερα ξέρουμε πως η παραπάνω θεώρηση ήταν λανθασμένη αφού οι σπόροι του χαρουπιού έχουν την ίδια διακύμανση με άλλους σπόρους.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως έγινε αποδεκτή το 1907 από την Τέταρτη Γενική Συνέλευση Μέτρων και Σταθμών (Fourth General Conference on Weights and Measures).
  2. Turnbull, L. A.; Santamaria, L.; Martorell, T.; Rallo, J.; Hector, A. (2006). «Seed size variability: From carob to carats». Biology Letters 2 (3): 397–400. doi:10.1098/rsbl.2006.0476. PMID 17148413.